Najlepszy dla kości, stawów i włosów. Niepozorny deser źródłem kolagenu
"Jedz galaretkę, jest dobra na kości" - znacie to? Na pewno wielu z was przynajmniej raz w życiu słyszało o tym, że galaretka jest zdrowa. A jak jest naprawdę? Czy warto sięgać po ten owocowy deser? Wszystko zależy przede wszystkim od tego, którą wersję wybierzemy.
Przyjrzyjmy się najpierw galaretkom dostępnym w każdym sklepie. Taka mieszanka gotowa do zalania wodą składa się przede wszystkim z cukru. A jak wiemy, spożywanie go w dużych ilościach może przyczyniać się do rozwoju otyłości, cukrzycy, czy też próchnicy zębów.
Dodatkowo w składzie gotowych galaretek znajdują się często sztuczne barwniki. Nadmierne ich spożycie może powodować zaburzenia funkcjonowania całego organizmu, alergie, a także nadpobudliwość, szczególnie u dzieci. Nie zapominajmy też o licznych niezdrowych dodatkach, które dodajemy do deserów z galaretki. Najczęściej podajemy je z dodatkiem bitej śmietany, lodów, czy przepełnionych cukrem sosów.
Jeśli chcemy mieć pewność, że galaretka jest zdrowa, przygotujmy ją sami w domu. To nic trudnego.
Do przygotowania domowej galaretki będą nam potrzebne:
- żelatyna (3 łyżeczki na każdej 0,5 litra wody)
- świeże lub mrożone owoce
- opcjonalnie słodzidło: osoby na diecie zamiast cukru niech użyją ksylitolu lub erytrytolu
Pamiętajmy, że nie każdy owoc nada się do zrobienia galaretki. Ananas, kiwi, mango czy papaja, to owoce, które uniemożliwią stężenie deseru, przez zawarte w sobie enzymy rozkładające białko.
Przygotowanie galaretki:
- Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i zostawiamy do napęcznienia.
- Owoce wrzucamy do wysokiego pojemnika i miksujemy na gładki mus.
- Do rondelka wlewamy część musu owocowego razem z odpowiednią ilością wody oraz słodzikiem, i wszystko podgrzewamy.
- Dodajemy napęczniałą żelatynę oraz resztę musu.
- Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia substancji żelującej.
- Zawartość rondelka przelewamy do foremek na galaretkę.
- Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
Tym szybkim sposobem przygotujesz prostą i zdrową domową galaretkę.
Zawarte w galaretce substancje żelujące, wpływają pozytywnie na zdrowie. Żelatyna pożytecznie działa na zęby, kości, ścięgna, naczynia krwionośne i chrząstki. To wszystko za sprawą znajdującej się w niej dużej ilości kolagenu. Wiemy już, dlaczego mamy czy babcie proponowały właśnie ten deser, sugerując, że jest dobry na stawy czy kości. Jedzenie galaretki pomoże też m.in. złagodzić ich bóle i stany zapalne.
Ten zimny deser to także dobra propozycja na poprawę kondycji włosów czy paznokci. Zawarty w żelatynie kolagen wzmocni je, nada blasku i sprawi, że będą odporniejsze na uszkodzenia. Dodatkowo poprawi sprężystość i nawilżenie skóry, dzięki czemu nie będą się pojawiać na nie rozstępy.
Kolagen zawarty w galaretce wpływa też pozytywnie na pracę jelit, m.in. zapobiega powstawaniu wzdęć i zaparć. Stosowany jest również przy leczeniu zespołu nieszczelnego jelita.
Generalnie ma przeciwwskazań do jedzenia galaretki, z wyjątkiem ewidentnych alergii na jej składniki lub stsowoania diet odchudzających, wykluczających cukier i fruktozę z owoców. Ze spożywaniem słodzonej galaretki nikt nie powinien przesadzać.
Galaretka zawierająca żelatynę jest produktem odzwierzęcym, więc nie nadaje się do spożycia przez wegetarian i wegan. Wegańską galaretkę rpzygotuejsz z dodatkiem agar-agar.
Tradycyjna galaretka jest natomiast bezglutenowa, nie zawiera też laktozy.
CZYTAJ TAKŻE:
Kolagen to białko młodości. Lista produktów, w których jest go najwięcej
Niedoceniane części jaj. Przynoszą ulgę stawom, poprawią pracę serca