Najlepszy napój na obrzęki, zaparcia i wysokie ciśnienie. Pomoże też schudnąć
Przyspieszają trawienie, wspomagają przemianę materii, likwidują wzdęcia i działają antyobrzękowo, a także poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Co ważne, mają niezwykle mało kalorii. Napoje ze zmiksowanymi warzywami są nieocenione. Warto po nie sięgać w okresie gdy potrzebujesz witamin, masz osłabioną odporność, lub w okresie poświątecznym, gdy chcesz nieco dać odpocząć jelitom lub schudnąć. Poznaj proste przepisy na pyszne napoje na bazie warzyw, dzięki którym twoja dieta będzie bogatsza.
Napoje z warzyw to sprawdzony sposób na dostarczanie organizmowi ważnych mikroelementów, błonnika i witamin. Dlaczego wato je pić?
- Warzywa mają mało kalorii oraz dużo błonnika. Dzięki temu koktajl z ich dodatkiem będzie bardziej sycący, a jego wartość kaloryczna dużo się nie zmieni. Taki napój będzie stanowił doskonałą dietetyczną przekąskę. Zawartość błonnika może również polepszyć zdrowie twoich jelit i przyśpieszyć przemianę materii.
- Zielone warzywa, takie jak pietruszka i seler naciowy działają moczopędnie, pomagają łagodnie wyregulować ciśnienie krwi, działają moczopędnie. Docenią je osoby ciepiące na obrzęki i zatrzymywanie wody w organizmie.
- Warzywa zawierają dużą ilość witamin oraz antyoksydantów. Wpływają pozytywnie na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Mogą spowolnić proces starzenia się oraz wspierać naszą odporność.
- Koktajle warzywne zawierają mniej cukru niż ich owocowe odpowiedniki. Może to być szczególnie ważne dla cukrzyków oraz osób, które cierpią na insulinooporność.
O wiele częściej można się spotkać z koktajlami na bazie owoców. Wynika to z ich słodkiego i intensywnego aromatu. W przypadku mieszanek warzywnych warto skorzystać z połączenia z popularnymi owocami - takimi jak jabłko, cytryna czy kiwi - ich smak podbije słodycz pozostałych składników. To dobry sposób, który przekona nawet największego przeciwnika wytrawnych smaków.
Do przygotowania warzywnych mikstur potrzebny jest jedynie blender o dużej mocy. Ważne jest, aby poradził sobie ze zmiksowaniem twardszych warzyw, takich jak burak, pietruszka, czy marchew. Polecamy trzy przepisy na zdrowe i smaczne warzywne koktajle.
Wytrawny i aromatyczny smak zielonej pietruszki doskonale komponuje się z jabłkami. Do przygotowania ok. 2 litrów koktajlu będą potrzebne:
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 3 jabłka,
- 2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki siemienia lnianego.
Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy jabłka na małe kawałki. Pietruszkę myjemy. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i dosypujemy siemię lniane. Dokładnie blendujemy na gładką masę.
Zielona pietruszka to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i likwiduje stany zapalne. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, odświeża oddech i zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii w jamie ustnej.
Do przygotowania napoju z selerem naciowym potrzebujemy:
- 3 pędy selera naciowego,
- 1 kwaśne jabłko,
- 2 kiwi,
- sok z połówki cytryny,
- mały kawałek świeżego imbiru.
Seler, kiwi oraz jabłko kroimy na drobne kawałki, które następnie umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z połówki cytryny oraz obrany kawałek imbiru. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli napój będzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go za pomocą szklanki wody.
Seler naciowy jest doskonałym warzywem dla osób, które dążą do redukcji masy ciała. Zawiera duże ilości błonnika, likwiduje zaparcia i obniża cholesterol, naturalnie likwiduje też obrzęki i pomaga przy problemie gromadzenia wody w organizmie.
Burak to jedno z najzdrowszych warzyw. Połączony z jabłkiem straci swój wytrawny charakter, a jego sok jest słodki i odświeżający. Dodatek kurkumy wzmocni jego antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości. Do przygotowania napoju potrzebne będą:
- 1 burak,
- 2 jabłka.
- 1 marchew,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sok z 1 cytryny.
Składniki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w naczyniu blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Taki napój powinien na stałe zagościć w menu osób z anemią, przewlekłym zmęczeniem czy osób, które walczą z nadwagą i nadciśnieniem. Burak jest również cennym warzywem, jeśli chcemy obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Jeśli blender jest zbyt słaby, możemy użyć sokowirówki. Sok z podanych składników będzie równie pyszny i wartościowy. Jedyną jego wadą będzie o wiele mniejsza zawartość błonnika.
CZYTAJ TAKŻE:
Jednodniowy koktajl na przeziębienie z miksera
Zdrowe koktajle warzywne. Pij, gdy chcesz odmłodzić skórę i schudnąć