Słodkości o niskim indeksie glikemicznym. Dlaczego warto po nie sięgać?
Czy istnieją słodycze, które można jeść bez obaw o pojawienie się dodatkowych kilogramów i nagły wzrost poziomu glukozy we krwi? Jak rozpoznać słodycze i przekąski z niskim indeksem glikemicznym? Wyjaśniamy.
Choć słodycze kojarzą nam się z dużą zawartością cukru i wysoką kalorycznością, nie zawsze tak jest. Wiele słodkich przekąsek jest nie tylko smacznych, ale również zdrowych. Sprawdź, które z nich można spożywać nawet podczas diety.
Słodkie przekąski to słabość wielu osób. Nie ma w tym nic dziwnego, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że cukier bardzo silnie uzależnia. Dzieje się tak, ponieważ jego spożywanie przyspiesza produkcję serotoniny i dopaminy, czyli tzw. hormonów szczęścia. Niestety, cukier jest szkodliwy dla naszego organizmu - wpływa na zwiększenie masy ciała i przyrost niechcianej tkanki tłuszczowej, powoduje też wiele innych dolegliwości, np. bóle żołądka czy problemy z trawieniem. Spożywany w nadmiarze może prowadzić do pojawienia się insulinooporności i niewydolności trzustki.
Z tego względu należy ograniczać ilość dostarczanego organizmowi cukru, a tradycyjne słodycze zastąpić zdrowymi przekąskami, które posiadają niższy indeks glikemiczny.
Wybierając deser, warto dokładnie zapoznać się z jego składem. Niestety, wiele dostępnych na rynku słodyczy zawiera substancje, które nie są zdrowe dla naszego organizmu. Należą do nich:
- cukier rafinowany,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- słodziki (np. acesulfam potasu),
- glutaminian sodu,
- benzoesan sodu (używany jako konserwant),
- barwniki spożywcze sztucznego pochodzenia,
- biała mąka,
- niskiej jakości tłuszcze - np. olej palmowy.
Wpływają one nie tylko na kaloryczność danego produktu, ale również na jego wysoki indeks glikemiczny. Z tego względu nie są polecane osobom dbającym o wagę i cierpiącym na insulinoodporność czy cukrzycę. Warto zastąpić je słodyczami z niskim IG, które można kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie.
Wykonując domowe słodycze z niskim IG, cukier rafinowany i słodziki najlepiej zastąpić naturalnymi syropami, do których należą np. miód czy syrop z agawy (najniższy indeks glikemiczny posiada miód akacjowy), natomiast masło lub margarynę znacznie zdrowszym olejem kokosowym czy ryżowym. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie słodkich owoców. Niski indeks glikemiczny posiadają m.in. truskawki (IG 40), gruszki (IG 38), nektarynki (IG 35) czy maliny (IG 25). W przypadku wielu deserów sprawdzą się również migdały (IG 15), orzechy (IG 15) i pistacje (IG 14).
Piekąc ciasta i ciastka z niskim indeksem glikemicznym, tradycyjną, białą mąkę najlepiej zamienić na pełnoziarnistą lub gryczaną. Ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie otrębów i płatków owsianych. Zamiast cukru można użyć wspomnianego już wcześniej miodu czy zmielonych migdałów. Natomiast świetnym zamiennikiem słodkich kremów, które posiadają wysoki indeks glikemiczny, będzie mocno schłodzone i ubite mleczko kokosowe, mascarpone czy serek homogenizowany z dodatkiem wanilii (nabiał posiada niskie IG).
Osoby chcące samodzielnie przygotować ciastka z niskim indeksem glikemicznym mogą się zdecydować na:
- ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów,
- ciasteczka kokosowe,
- kruche ciastka na bazie pełnoziarnistej mąki z migdałami,
- gofry z mąki gryczanej z dodatkiem naturalnego kakao i masła migdałowego.
Jeśli natomiast chodzi o ciasta z niskim IG, doskonałą propozycją są wypieki marchewkowe. Aby urozmaicić ich smak, można do nich dodać zmielone orzechy, migdały czy wiórki kokosowe.
Dostępne w sklepach czekoladowe batoniki nie są najlepszym wyborem dla cukrzyków czy osób będących na diecie. Na szczęście, można je zastąpić domowymi słodyczami o niskim IG. Takie batoniki są szybkie i proste do wykonania. Wystarczy połączyć ze sobą płatki owsiane lub ulubione musli, orzechy, żurawinę, masło orzechowe i odrobinę mleka, a następnie uformować batony i wstawić na kilka minut do piekarnika.
Ciekawą propozycją są również batony o niskim indeksem glikemicznym z wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą.
W podwieczorku przygotowywanym dla osób cierpiących na insulinooporność lub chcących zgubić zbędne kilogramy, warto wykorzystać świeże, sezonowe owoce oraz nabiał. Świetnym pomysłem będą: sałatka owocowa, domowe lody czy krem mascarpone z wanilią i orzechami. Ciekawą propozycją na deser z niskim IG jest także słodki krem do kanapek wykonany na bazie wyróżniającego się bardzo niskim indeksem glikemicznym awokado (IG 10) i ciemnego kakao czy masło orzechowe (IG 15).
Osoby, które szukają przekąsek z niskim IG na sklepowych półkach, powinny zwrócić uwagę m.in. na:
- gorzką czekoladę, która powoli podnosi poziom cukru we krwi (IG 22);
- lody mleczne bez dodatków;
- sorbety owocowe bez cukru;
- suszone owoce takie jak morele, jabłka czy żurawinę.
Słodycze z niskim IG można kupić również w sklepach ze zdrową żywnością oraz w specjalnych stanowiskach dla diabetyków.
CZYTAJ TAKŻE:
Jak zmniejszyć apetyt i jeść mniej?