Smarowidło pełne witaminy E, białka i minerałów. To hit na sklepowych półkach
Na półkach ze zdrową żywnością wciąż pojawiają się nowe produkty. Jednym z ostatnich dietetycznych hitów jest masło migdałowe. Co ciekawe, nie jest to wynalazek XXI wieku. Z całą pewnością jest ono smaczne, ale czy zdrowe? Sprawdziliśmy, z czego robi się masło migdałowe, ile ma kalorii i czy włączenie go do codziennej diety ma sens.
To przede wszystkim jedna z wegańskich alternatyw dla tradycyjnego masła. Masło migdałowe to pasta powstała z prażonych migdałów, a jej konsystencja przypomina masło orzechowe z orzeszków ziemnych. Ma delikatny smak i charakterystyczny aromat. Podobnie jak masło orzechowe jest to dość drogi produkt. Ale możesz je łatwo przygotować w domu, za nieco niższą cenę. Skład masła migdałowego jest bardzo prosty - wystarczą prażone migdały i ewentualnie odrobina oleju roślinnego, którego używa się do kontrolowania konsystencji masy. Zatem mamy prosty skład, bez zbędnych dodatków. Sprawdźmy kaloryczność i właściwości.
Masło migdałowe jest produktem kalorycznym - 100 g dostarcza ok. 600-650 kcal. Dlatego warto spożywać je w umiarkowanych ilościach. Typowa porcja (np. jedna łyżka, ok. 16 g) zawiera ok. 90-100 kcal.
Masło migdałowe to prawdziwa skarbnica witaminy E - już jedna porcja zapewnia ok. 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Witamina E wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Migdały zawierają też inne silne przeciwutleniacze - polifenole. Chronią one komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Dodatkowo masło migdałowe jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, sterole roślinne i L-argininę, które wspólnie wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla organizmu, a ponieważ nie może on ich samodzielnie wytwarzać, trzeba dostarczać je z dietą. Wspierają m.in. prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku. Sterole roślinne z kolei hamują wchłanianie cholesterolu do krwi, co wpływa korzystnie na serce. L-arginina natomiast pełni wiele funkcji: pomaga w gojeniu się ran, wspiera nerki w usuwaniu toksyn oraz poprawia krążenie, rozszerzając naczynia krwionośne.
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wraz z magnezem wspierają odporność na stres. Ponadto migdały są dobrym źródłem białka roślinnego. To materiał budulcowy, który musi być obecny w naszej diecie. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, to produkty takie jak masło migdałowe będą jednym z dobrych zamienników mięsa.
Podobnie jak inne masła orzechowe masło migdałowe jest źródłem zdrowych, nienasyconych tłuszczów i zawiera tylko niewielką ilość tłuszczów nasyconych.
To kremowe smarowidło jest również bogate w kluczowe minerały takie jak:
- potas,
- wapń,
- mangan,
- magnez,
- żelazo.
Masło migdałowe to nie tylko smaczny dodatek, ale i cenne źródło składników odżywczych, które wspierają zdrowie całego organizmu.
Masło migdałowe to doskonałe źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów, które pomagają zrównoważyć dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzięki obecności witaminy E i minerałów takich jak wapń, magnez i żelazo masło migdałowe wspiera wegan i wegetarian w uzupełnianiu składników, które czasami trudniej dostarczyć z innych roślinnych źródeł.
To pyszne smarowidło wzbogaci również dietę osób aktywnych fizycznie. Dostarcza nie tylko energii, ale również białka niezbędnego do regeneracji mięśni po wysiłku. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i kaloryczności stanowi wartościowe źródło energii dla osób prowadzących aktywny tryb życia, a jego kremowa konsystencja sprawia, że łatwo je dodać do koktajli, owsianki czy smoothie bowl.
Masło migdałowe jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i zwiększają poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). To z kolei wpływa korzystnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagając zapobiegać chorobom serca. Dzięki sterolom roślinnym oraz antyoksydantom masło migdałowe chroni serce przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi.
Bogactwo błonnika w maśle migdałowym wspiera zdrowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom i wspomaga prawidłowe trawienie. Dla osób z tendencją do problemów trawiennych lub zaparć masło migdałowe może być łagodnym, ale skutecznym dodatkiem do diety wspomagającym pracę jelit.
Są jednak osoby, które nie powinny jeść masła migdałowego. To alergicy i osoby, u których istnieje prawdopodobieństwo uczulenia na orzechy. W niektórych przypadkach alergia na orzechy może dawać objawy tak nasilone, że niebezpieczne dla życia.
Masło migdałowe zawiera dużo potasu i fosforu - dla osób zdrowych to cenne pierwiastki, dla chorych na nerki potencjalnie niebezpieczne substancje.
Migdały są źródłem tyraminy, substancji mogącej wywołać bóle głowy. Dlatego umiar w ich spożywaniu powinny zachować osoby z migreną lub problemami z wchłanianiem histaminy.
Warto również pamiętać o wysokiej kaloryczności masła migdałowego. Choć stoją za nią zdrowe tłuszcze, to osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, powinny jeść je z umiarem.
Istnieje wiele badań potwierdzających, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Choć są one wysokokaloryczne, to nie przyczyniają się do powstawania otyłości tak jak przetworzone przekąski. Szczególnie masło migdałowe, które, jak się okazuje, jest zdrowsze od tradycyjnego masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Dlatego warto włączyć je do codziennej diety lub traktować jako roślinne urozmaicenie tradycyjnego jadłospisu.
CZYTAJ TAKŻE:
Uzupełniają magnez, normalizują ciśnienie, wspomagają zdrowy sen. Jedz codziennie w takiej ilości
Tak działa mleko muszkatołowe. Pij wieczorem, efekty odczujesz od razu
Zachwalali je Indianie. Garść dziennie obniży poziom cholesterolu i ciśnienie, wspomoże pamięć