Tak działa mleko muszkatołowe. Pij wieczorem, efekty odczujesz od razu
Lubisz wypić kubek ciepłego mleka przed snem? Dodaj do niego odrobinę gałki muszkatołowej - ta mikstura może zdziałać cuda. Przyjrzyjmy się, w jaki sposób pomaga w zasypianiu i co dzieje się w organizmie, kiedy regularnie wypijamy ten napój. Będziesz zdziwiony, jak coś tak prostego może zupełnie zmienić jakość twojego wypoczynku.
Przepis jest bardzo prosty, do podgrzanego mleka wystarczy dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej i gotowe. Powstanie aromatyczny, rozgrzewający napój o wielu cennych właściwościach. Jak to możliwe, że zaledwie szczypta przyprawy dodaje mocy mleku? Ponieważ zawiera bioaktywne substancje w wysokich stężeniach. Co warto zaznaczyć - gałka muszkatołowa spożywana w zbyt dużych ilościach może być toksyczna. Zatem wystarczy szczypta.
Gałka muszkatołowa to przyprawa otrzymywana z nasion drzewa Myristica fragrans, występującego w Moluccas w Indonezji. Jest słodkawa i nadaje daniom wyrazisty aromat. Gałka zawiera mirystycynę - substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych. Badanie opublikowane w Woodhead Publishing Series w dziedzinie Food Science, Technology and Nutrition wykazało, że olej z gałki muszkatołowej może zwalczać 25 gatunków bakterii.
Ciepłe mleko to tradycyjny sposób na problemy z zasypianiem. Jeśli chcesz, by działało skuteczniej, dodaj do niego gałkę. Jak się okazuje, ta subtelna zmiana może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. Oto jak to działa.
- Gałka muszkatołowa ułatwia zasypianie. Wspomniana wyżej mirystycyna ma również działanie uspokajające. Badania wykazały, że mleko muszkatołowe ma właściwości łagodnie usypiające. Do tego stopnia, że napój może być z powodzeniem stosowany wspomagająco w leczeniu bezsenności.
- Działanie wyciszające i wspierające relaksację. Gałka muszkatołowa zmieszana z mlekiem stymuluje wydzielanie hormonu serotoniny. Jak powszechnie wiadomo jest to jeden z hormonów regulujących nastrój. Jeśli przed snem podniesiemy poziom tego neuroprzekaźnika, to możemy uniknąć tzw. natłoku myśli i uczucia niepokoju. Zamiast tego masz szansę zasnąć zrelaksowany i w dobrym nastroju.
- Działanie przeciwzapalne. Kolejną zaletą gałki muszkatołowej jest to, że zawiera związki takie jak monoterpeny, cyjanidy, związki fenylowe i flawonoidy. To silne antyoksydanty, czyli substancje o właściwościach przeciwzapalnych. Chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwnowotworowo i wspierają wygaszanie stanów zapalnych, które toczą się w organizmie.
- Ułatwianie trawienia. Badanie opublikowane w Phytochemistry Reviews wskazuje, że ekstrakty z gałki muszkatołowej mogą pomóc poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Potwierdza to tylko słuszność poglądów zielarzy i lekarzy, którzy przez stulecia podawali ją pacjentom cierpiących na dolegliwości żołądka czy jelit. Gałka muszkatołowa wspiera procesy trawienne dzięki zawartości związków bioaktywnych, takich jak olejki eteryczne. Działają one przeciwbakteryjnie, co pomaga w walce z infekcjami żołądkowo-jelitowymi, oraz stymulują produkcję soków trawiennych, co ułatwia trawienie. Ponadto gałka muszkatołowa ma właściwości przeciwskurczowe, które mogą łagodzić skurcze jelit i zmniejszać wzdęcia, a przez to - uzyskać płaski brzuch.
Związki gałki muszkatołowej mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca, potencjalnie poprawiając profile lipidowe. Gałka muszkatołowa zawiera potas, a potas pomaga regulować tętno i ciśnienie krwi. Mleko z gałką muszkatołową może wspierać układ sercowo-naczyniowy również dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Zawarte w niej związki, takie jak mirystycyna i eugenol, pomagają neutralizować wolne rodniki, co może chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo badania sugerują, że gałka muszkatołowa może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Może także poprawiać krążenie krwi poprzez działanie rozkurczowe na naczynia krwionośne.
Osoby, które powinny unikać mleka z gałką muszkatołową ze względów zdrowotnych, to:
- kobiety w ciąży - gałka muszkatołowa zawiera mirystycynę, która w dużych ilościach może wywołać skurcze macicy i potencjalnie zwiększać ryzyko poronienia.
- osoby z chorobami wątroby - składniki gałki muszkatołowej mogą obciążać wątrobę, zwłaszcza w większych ilościach.
- osoby z chorobami układu nerwowego - w dużych dawkach gałka muszkatołowa może wywołać halucynacje i inne efekty psychoaktywne, co jest ryzykowne dla osób z zaburzeniami neurologicznymi.
- alergicy - jeśli ktoś ma uczulenie na przyprawy, gałka muszkatołowa może wywołać reakcje alergiczne.
- dzieci - małe dzieci są bardziej wrażliwe na działanie toksycznych składników gałki muszkatołowej.
- osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko - samego mleka z przyczyn trawiennych lub alergicznych nie powinny spożywać
Warto również pamiętać, że osoby zdrowe nie powinny wypijać więcej niż dwa kubki mleka z gałką muszkatołową na dobę.
Mleko muszkatołowe to ciepły i orzeźwiający napój na noc, który może pomóc w zasypianiu, leczeniu bezsenności i zapewnieniu poczucia spokoju. Gałka muszkatołowa ma wiele innych właściwości, a także wspomaga zdrowie serca i zapobiega chorobom przewlekłym. Należy jednak trzymać się zalecanej dawki gałki muszkatołowej, ponieważ zatrucie nią może być niebezpieczne.
CZYTAJ TAKŻE:
Rewelacyjna dla jelit i na odchudzanie. Pij, żeby pozbyć się złogów i zaparć
W pierwszej połowie dnia zastąpi ci kawę. Zapewni zastrzyk energii, pobudzi mózg do pracy
Pożywne i zdrowe. Zupa to jesienią najlepszy posiłek na poprawę odporności i metabolizmu