Zajadasz się makowcem? Zobacz, jak mak wpływa na organizm
Bez maku nie ma świąt, drożdżówek, a także świętomarcińskich rogali. Ostatnio na popularności zyskuje biały mak, który jest nie tylko smacznym składnikiem wielu potraw, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie organizmu. Jego obecność w diecie może przynieść korzyści dla układu pokarmowego, mięśni, serca i ogólnego dobrostanu. Czy każdy może go jeść bez ograniczeń?
W kuchni najczęściej używamy maku niebieskiego. Znacznie mniej popularny jest biały mak, zwany także makiem lekarskim lub makiem wschodnim, z którego robione jest nadzienie poznańskich rogali marcińskich. Ma on dużo właściwości zdrowotnych, m.in.: łagodzi bóle i poprawia nastrój - rozluźnia napięcia mięśni, uspokaja, zmniejsza rozdrażnienie i pomaga zasnąć.
Mak, zarówno niebieski jak i biały, jest bardzo zdrowy. Zawiera aż 25 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to kwasy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza dla układu sercowo-naczyniowego, mózgu i siatkówki oka.
Mak jest również świetnym źródłem witamin i minerałów. Jedna łyżeczka maku zawiera tyle wapnia, ile 150 ml mleka. Zawiera duże ilości witaminy A, E, B3, B6, D, wapnia, cynku, selenu i potasu, ale też kwasów omega i fitosteroli.
Jedzenie białego maku przynosi szereg korzyści zdrowotnych związanych z jego bogatym składem odżywczym. Oto kilka powodów, dla których warto uwzględniać biały mak w diecie:
1. Mak to źródło roślinnego białka
Biały mak jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Białko jest także istotne dla utrzymania masy mięśniowej, wsparcia układu immunologicznego oraz regulacji wielu procesów metabolicznych.
2. Mak obniża ciśnienie krwi
Mak biały zawiera różnorodne aminokwasy, w tym argininę, leucynę i izoleucynę. Te aminokwasy odgrywają kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych, takich jak synteza białek, regulacja ciśnienia krwi i wsparcie układu nerwowego.
3. Mak dobry na zapacia i po ciężkim posiłku
Biały mak jest źródłem błonnika, który wspomaga zdrowie układu pokarmowego. Błonnik pomaga w regulacji perystaltyki jelit, zapobiega zaparciom, poprawia trawienie i może przyczynić się do utrzymania zdrowej wagi ciała.
4. Mak wspiera metabolizm i pracę mózgu
Mak biały dostarcza różnych minerałów, takich jak magnez, fosfor, mangan i cynk. Te minerały są kluczowe dla zdrowia kości, funkcji mięśni, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz udziału w procesach metabolicznych.
5. Mak wspiera serce dzięki kwasom omega-3
Biały mak zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. Te tłuszcze są uznawane za tłuszcze "dobrego" rodzaju i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, poprawie elastyczności naczyń krwionośnych oraz wspieraniu funkcji układu sercowo-naczyniowego.
Choć to zdrowy dodatek, osoby będące na diecie powinny jednak uważać na mak. Warto wiedzieć, że jest on wysokokalorycznym produktem. W 100 gramach maku znajdziemy prawie 500 kcal.
Jeśli doliczyć do tego bakalie, orzechy, cukier i miód, z którymi mak najczęściej występuje w świątecznych wypiekach, mamy prawdziwą bombę kaloryczną. Kutii lub makowca zjedz więc symbolicznie. To dania, które są tuczące i szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Są więc niewskazane w jadłospisie osób z insulinoopornością oraz cukrzycą.
Mak zarówno niebieski, jak i biały, dodawany jest zazwyczaj do deserów i ciast. To właśnie z niego przygotowuje się świąteczny makowiec czy kluski z makiem. Spożywany w normalnej ilości nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Mak mogą jeść nawet kobiety ciężarne i dzieci.
Kto zatem powinien uważać na mak? Osoby z problemami trwiennymi, po operacjach, z niewydolną wątrobą lub skłonnością do niestrawności, ponieważ jest to prodkt ciężkostrawy.
CZYTAJ TAKŻE:
Piana na powierzchni miodu? Szybka krystalizacja? Sprawdź, czy możesz go jeść
Kłopoty z pamięcią i nagły wzrost wagi? Winny może być jeden dodatek do zup