Zbiją cholesterol i poziom cukru. Zobacz, dlaczego warto jeść garść pistacji dziennie

Pistacje uważane były kiedyś za przysmak królów, wierzono, że mogą uleczyć wątrobę i stosowano je na ból zęba. Dziś są najpopularniejszym dodatkiem do ciast, tortów a nawet dań wytrawnych i wiele pozycji w menu restauracji czy cukierni ma te orzechy w swojej ofercie. Bogate w potas i witaminy, dostarczają organizmowi ważnych substancji odżywczych. Co zawierają w sobie zielone orzechy, jak często je jeść, kto powinien unikać ich w swojej diecie? Odpowiadamy.

Pistacje bogate w witaminy i minerały

Chociaż orzechy uznawane są za tłuste i tuczące przekąski, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Nie inaczej jest z pistacjami, które zawierają w sobie potas, magnez, witaminy  grupy B oraz witaminę E. Oprócz tego są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega 3 i 6.

Pistacje są źródłem wielu ważnych pierwiastków dla organizmu człowieka:

Wartości odżywcze orzechów pistacjowych w 100 g:

Wartość energetyczna 560 kcal

Reklama
  • Białko 20,2 g,
  • Tłuszcz 45,3 g,
  • Węglowodany 27,2 g,
  • Błonnik 20,6 g,
  • Wapń 105 mg,
  • Żelazo 3,92 mg,
  • Magnez 121 mg,
  • Fosfor 490 mg,
  • Potas 1020 mg,
  • Cynk 2,2 mg.

Ponadto zawierają także beta-karoten i luteinę, które ogrywają ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.

Pistacje zakazane dla osób na diecie?

Orzechy należy spożywać w określonych ilościach, wówczas dostarczą cennych składników, ale unikniemy nadmiernego spożywania tłuszczów. Pistacje nie przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a to wszystko dlatego, że nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają szybkiemu utlenianiu i nie są magazynowane. Pistacje zawierają duże ilości białka i błonnika, co przemawia za ich obecnością w diecie nawet u osób, które dążą do redukcji masy ciała.  

Pistacje na cholesterol

Pistacje  zawierają duże ilości γ-tokoferolu (20,4 mg/100 g), który wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe. Oprócz tego w zielonych orzechach znajdziemy fitosterole oraz niacynę, które wpływają na obniżanie cholesterolu LDL, uznawanego za "zły".

Pistacje idealne dla cukrzyków

Pistacje są dobrym wyborem na przekąskę dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Mają niski indeks glikemiczny (IG 18), a dodatkowo ich regularne spożywanie  pozwala obniży poziom glukozy na czczo nawet o 16mg/dl.

Pistacje spowalniają starzenie się

Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Wysoka zawartość witaminy E w orzechach korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Regularne jedzenie pistacji sprawia, że skóra wygląda zdrowiej, młodziej, utrzymuje odpowiednie nawilżenie oraz jest mniej skłonna do zmian i przesuszeń.

Beta-karoten pozytywnie wpływa także na koloryt skóry, wyrównuje koloryt i zapobiega bladości.

Cynk i selen, zawarte w pistacjach, wspierają leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik.

Zielone orzechy na zdrowe jelita

Pistacje powinny znaleźć się w diecie osób z problemami jelitowymi. Zawartość błonnika w orzechach sprawia, że oczyszczają one jelita z zalegających mas, usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom.

Prebiotyki zawarte w pistacjach mogą pomóc w walce z problemami jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Regularne spożywanie pistacji może pomóc w zapobieganiu zaparciom.

Jakie pistacje wybrać?

W sklepach możemy kupić zarówno orzechy łuskane, jak i niełuskane. Do wyboru są także naturalne, prażone lub solone.

Włączając pistacje do diety warto wiedzieć, że naturalne orzechy zawierają więcej cennych składników, które giną w procesie prażenia. Dodatkowo solenie orzechów sprawia, że niekorzystnie wpływają one na układ krążenia zwłaszcza u tych osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze.

Najlepszym wyborem będą orzechy naturalne, ale niełuskane. Pistacje, które nie zostały poddane obróbce termicznej będą bogatsze w witaminy, a konieczność obierania ich z łupin sprawi, że... zjemy ich mniej. Pistacje szybko dają uczucie sytości i ustalono, że jesteśmy w stanie zjeść 30 proc. mniej orzechów niełuskanych, niż tych, których nie musimy obierać z łupin.

CZYTAJ TAKŻE:

Dla wegetarian, cukrzyków i zestresowanych. Dostarczą magnezu i białka

Wystarczy garść dziennie. Uzupełnią magnez, obniżą ciśnienie i "zły" cholesterol

Do jogurtu, owsianki, a nawet kotleta. Sześć powodów, dla których warto jeść amarantus

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL