Wspierają serce i jelita, wzmacniają odporność. Nie każdy jednak może jeść gruszki
Istnieje ponad kilka tysięcy odmian gruszek, a komercyjnie uprawia się ich ponad sto. Są skarbnicą potasu, błonnika i witaminy C. Gruszę można było kiedyś znaleźć w niemal każdym ogrodzie czy sadzie. Jedzone na surowo, pieczone czy tłoczone na sok - w każdej wersji dostarczają wiele cennych składników. Ile dziennie można jeść gruszek i kto powinien ich unikać?
Gruszki to owoce, które odznaczają się wysoką zawartością błonnika i witaminą C. W 100 gramach owocu znajduje się 57 kalorii a indeks glikemiczny wynosi 35.
W gruszkach znajdziemy także witaminę K, potas, miedź, żelazo i witaminy z grupy B.
Gruszki, dzięki dużej zawartości błonnika, doskonale sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Błonnik wpływa na pracę jelit, ułatwia usuwanie produktów przemiany materii i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.
Gruszkom przypisuje się także właściwości obniżające poziom "złego" cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają one ryzyko chorób układu krążenia.
Gruszki są źródłem wielu antyoksydantów, takich jak witamina C, witamina K i miedź. Chronią komórki przed wolnymi rodnikami i pomagają zwalczać stany zapalne wewnątrz organizmu.
Dzięki zawartości witaminy C, regularne jedzenie gruszek wspiera układ odpornościowy oraz przyczynia się do lepszej syntezy kolagenu - białka, które stanowi budulec dla mięśni, stawów oraz skóry.
W zależności od odmiany, w niektórych gruszkach można znaleźć większą ilość magnezu. Pierwiastek ten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego oraz kości.
Aby wykorzystać wszystkie walory smakowe i zdrowotne gruszek, najlepiej kupować je w sezonie i zjadać świeże. Sezon na gruszki trwa od lipca do końca września i to właśnie wtedy najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach lub od lokalnych sprzedawców.
Jeśli mamy możliwość, warto pomyśleć o wykonaniu przetworów z gruszek. Ich mrożenie czy suszenie nie wpływa znacząco na wartości odżywcze zawarte w owocach, dlatego można zaopatrzyć się w owoce na późniejsze miesiące.
Większość osób może jeść gruszki bez obaw, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania, takie jak alergia, IBS czy nietolerancja fruktozy.
Alergia na te owoce jest przeciwwskazaniem do ich jedzenia. Po zjedzeniu gruszki może pojawić się wysypka, swędzenie, obrzęki, a nawet problemy z oddychaniem. Jeśli po zjedzeniu gruszki zaobserwujesz u siebie niepokojące objawy, powinieneś z nich zrezygnować.
Należy wiedzieć, że gruszki są bogate w fruktozę. To cukier, który dla niektórych osób może być trudny do trawienia. Dotyczy to przede wszystkim osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) albo innymi schorzeniami układu pokarmowego. Jedzenie gruszek może prowadzić bólu brzucha, wzdęć, gazów lub biegunki.
CZYTAJ TAKŻE:
Najbardziej cukrowe owoce! Na diecie uważaj - podnoszą glikemię i tuczą
Niskokaloryczna i nawadniająca lemoniada bez cukru. Oto dlaczego warto zrobić ją z arbuza
Zespół jelita drażliwego (IBS). Objawy, diagnostyka, leczenie