Choroba, którą wyciszysz dietą. Co jeść w zespole jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego staje się coraz częstszą chorobą, która dotyka układu pokarmowego. Chociaż nie powoduje ona groźnych dla życia powikłań, jej objawy są dla pacjentów uciążliwe i zdecydowanie pogarszają ich komfort życia. Najskuteczniejszą formą leczenia jelita drażliwego (IBS) jest dieta. Co można jeść, a czego zdecydowanie należy unikać, chorując na zespół jelita drażliwego? Odpowiadamy.

Zespół jelita drażliwego - co to za choroba?

Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba jelita cienkiego i grubego o nie do końca poznanej przyczynie. Za czynniki, które mogą przyczynić się do rozwoju IBS, zalicza się nadwrażliwość na stres, uszkodzenie mikrobioty jelitowej, zaburzenia perystaltyki jelit oraz przebycie biegunki bakteryjnej.

Objawy w IBS nie są obecne cały czas. Choroba może z fazy ostrej, przejść w fazę łagodną, w trakcie której pacjenci nie odczuwają dyskomfortu.

W zespole jelita drażliwego charakterystycznym objawem jest ból brzucha, zazwyczaj zlokalizowany w podbrzuszu, po lewej stronie. Ból może być kłujący, kurczowy i towarzyszą mu wzdęcia.

Reklama

Ponadto pacjenci zmagają się z problemami w toalecie - naprzemiennie mogą pojawiać się zarówno zaparcia, jak i biegunki.

Objawy w IBS pojawiają się także ze strony całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego. Chorzy odczuwają przewlekłe zmęczenie, większą drażliwość oraz zaburzenia nastroju. Może występować bezsenność i nawracające bóle głowy.

Kobiety mogą obserwować u siebie zaburzenia miesiączkowania oraz zwiększoną częstotliwość oddawania moczu.

Leczenie jelita drażliwego - czy są dostępne leki?

Farmakologiczne leczenie IBS opiera się tylko o łagodzenie objawów. Lekarz może wprowadzić leki przeciwbiegunkowe (loperamid), rozkurczowe (drotaweryna), czy leki przeciwdepresyjne, które złagodzą objawy stresu, który z kolei nasila objawy IBS.

Żadne leczenie farmakologiczne nie przyniesie jednak takich efektów, jak zastosowanie odpowiedniej diety. Jak powinna wyglądać u osób z IBS?

IBS - co można jeść?

U każdego pacjenta lista produktów dozwolonych może się nieco różnić, jednak wspólne założenia diety w IBS są spójne.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zwiększenie spożywania błonnika, ale tylko tego rozpuszczalnego. Jego źródłem są warzywa i owoce, jęczmień, fasola czy otręby owsiane.

Zdecydowanie należy unikać błonnika, który nie jest rozpuszczalny, ponieważ może on drażnić jelita i nasilać objawy. Zaleca się zatem, by zrezygnować ze spożywania ziaren zbóż, otrębów pszennych i surowych warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka).

Wszystkim pacjentom zaleca się korzystanie z diety FOODMAP, która zakłada rezygnację z węglowodanów fermentujących. Czego należy zatem unikać? Na liście znajdują się:

  • zboża (pszenica, jęczmień, żyto),
  • owoce (arbuzy, nektarynki, owoce suszone),
  • strączki,
  • orzechy (nerkowce, pistacje),
  • mleko,
  • produkty typu light.

Drogą eliminacji warto również na pewien czas wyeliminować ze swojej diety gluten - może okazać się to pomocne u osób z nieceliakalną nadwrażliwością. Poprawa samopoczucia na diecie bez glutenu może stanowić także wyznacznik do dalszej diagnostyki celiakii.

Zespół jelita drażliwego - co można jeść?

Lista produktów dozwolonych w IBS jest długa i z powodzeniem można przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki, równocześnie łagodząc dolegliwości związane z układem pokarmowym.

Za dozwolone produkty uznaje się:

  • owoce: ananasy, winogrona, banany, cytryny, grejpfruty, kiwi, jagody, maliny, melon, truskawki, porzeczki,
  • warzywa: fasolka szparagowa, bakłażan, cukinia, dynia, kapusta, kabaczek, kapusta pekińska, sałata masłowa, szpinak, ogórek, kukurydza, papryka, gotowana marchew i pietruszka, pomidor, seler, szczypiorek, ziemniaki, bataty;
  • białko: chude mięso i ryby, jajka, tofu;
  • mleko i przetwory mleczne bez laktozy: mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko ryżowe, ser typu feta, mozzarella, brie, camembert, cheddar, masło, parmezan;
  • produkty zbożowe bezglutenowe: mąka owsiana, mąka kukurydziana, komosa ryżowa, kasza gryczana, makaron bezglutenowy, pieczywo bezglutenowe, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki ryżowe, proso, ryż;
  • orzechy i nasiona (w niewielkich ilościach): orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzechy piniowe, orzeszki ziemne, migdały, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, pestki dyni.

Rola probiotyków w IBS

Badania naukowe potwierdzają, że przyjmowanie probiotyków może złagodzić objawy IBS. Za najkorzystniejsze dla jelit uznaje się szczepy  Bifidobacterium coagulans lub Lactobacillus plantarum.

Probiotyki są zalecane nie tylko osobom z IBS, ale także wszystkim, którzy odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego, cierpią z powodu przewlekłego zmęczenia czy wahań nastroju. Połączenie na drodze jelita-mózg jest niezwykle kluczowe dla funkcjonowania całego organizmu, a także wpływa na ogólne samopoczucie.

Źródło:

A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome, E.P. Halmos i wsp., Gastroenterology, 2014; 146: 67-75;

Adrych K., Rydzewska G.: Rozpoznawanie i leczenie zespołu jelita nadwrażliwego w praktyce lekarza rodzinnego. Varia Medica 2020;4(1):52-59.


CZYTAJ TAKŻE: 

Przy zespole SIBO ulgę jelitom przyniesie dieta. Oto wskazane i zakazane produkty

Oczyszcza ciało z toksyn i przywraca wewnętrzną równowagę. Zasady diety makrobiotycznej

Rosół i kiszonki podstawą diety GAPS. Miała leczyć autyzm, leczy jelita i całe ciało

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL