Zbija ciśnienie krwi, chroni i oczyszcza jelita. W tej wersji jest najlepsza
Pigwa pospolita to jedna z najstarszych roślin owocowych, uprawianych przez człowieka. Nazywana jest "polską cytryną", przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Owoce pigwy przypominają jabłka lub gruszki, lecz są twarde, a ich aromat jest bardzo charakterystyczny. Jak jeść pigwę i jakie są jej właściwości zdrowotne? Jakie przetwory z pigwy warto przygotować? Podpowiadamy.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych, będąca jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Charakterystyczne, żółte owoce przypominają połączenie cytryny, jabłka i gruszki. Nie należy mylić ich z owocami pigwowca - są bowiem od nich większe, podczas gdy owoce pigwowca są okrągłe, twardsze i mniej więcej wielkości moreli. Pigwa pospolita pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale rozpowszechniona została również na innych terytoriach - w tym w południowej części Europy. Jest chętnie uprawiana, ponieważ jej owoce są niezwykle aromatyczne. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Jakie są właściwości pigwy i w jakiej postaci ją spożywać?
W pigwie znajdziemy wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim znajduje się w niej dużo witaminy C - więcej niż w większości cytrusów. Owoce pigwy są też pełne następujących składników odżywczych:
- beta-karoten,
- witaminy z grupy B,
- miedź,
- potas,
- żelazo,
- wapń,
- magnez,
- sód,
- fosfor,
- cynk.
Czytaj też: Pij na czczo by podkręcić metabolizm cukru i spalać tłuszcz. Tylko trzy składniki
Bogata w przeciwutleniacze pigwa doskonale sobie radzi z wolnymi rodnikami. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają opóźnić procesy starzenia i chronić komórki przed uszkodzeniami. Witamina C pomaga też wzmocnić odporność organizmu - stąd wykonane z owoców pigwy przetwory polecane są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko przeziębień i infekcji wzrasta.
Pigwa pomaga też regulować pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Wspomaga też usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich. Pobudza również apetyt, działa uspokajająco i wyciszająco, a także pomaga obniżyć ciśnienie i wspiera regulację poziomu glukozy i cholesterolu.
Pigwa wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zewnętrznie może być stosowana w stanach zapalnych skóry i przy zapaleniu spojówek. Można jej również używać do płukania jamy ustnej i gardła.
Czytaj też: Jelita to nie tylko odporność. Bakterie wpływają na rozwój tych chorób
Uprawa pigwy nie jest szczególnie skomplikowana. Roślina pięknie przy tym prezentuje się w ogrodzie, z uwagi na piękne kwiaty, jakimi się pokrywa i które są większe niż kwiaty jabłoni. Mogą mieć kolor biały lub białoróżowy. Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu, a gdy w październiku ich barwa zmieni się z zielonej na żółtą, są gotowe do zerwania. Najlepiej rozpocząć zbiory dopiero w połowie października. Doświadczeni ogrodnicy polecają zbierać owoce już po pierwszych przymrozkach. Wówczas powinny nieco stracić na goryczy.
Czytaj też: Odchudza, obniża ciśnienie i odkwasza organizm. Oto dlaczego jeszcze warto jeść cukinię
Dojrzałe owoce pigwy mają mocny, przyjemny aromat, a smak miąższu zależy głównie od odmiany. Pigwa jest jednak zwykle nieco kwaśna, cierpka i gorzka, a przy tym twarda. Czy można jeść ją na surowo? Nie jest to zalecane. Owoce pigwy nie nadają się do spożywania bez wcześniejszej obróbki, jednak można z nich przygotować przepyszne przetwory. Pod wpływem obróbki miękną. Co więcej, pestki pigwy również są jadalne - można z nich przygotować macerat lub napar.
Czytaj również: Na odporność, kaszel, infekcje bakteryjne i trądzik. Przebój babcinej apteczki
Pigwa nie może być spożywana na surowo, jednak z owoców można wykonać wiele pysznych i zdrowych przetworów. Podobnie jak cytrynę, pigwę można dodawać do herbaty. Dzięki temu napój nabierze wyjątkowego, mocnego aromatu. Bardzo popularny jest sok z pigwy, ale można również przygotować z niej różnego rodzaju syropy i dżemy. Smak tego owocu świetnie się komponuje między innymi ze smakiem śliwek, jabłek, gruszek i pomarańczy, które mogą być doskonałym dodatkiem do dżemów. Do soku można zaś dodać imbiru lub miodu.
Nalewka z pigwy, czyli popularna pigwówka, jest dość łatwa do przygotowania, a potrzebne są do tego jedynie: owoce pigwy, cukier, spirytus i wódka. Nalewka doskonale rozgrzeje organizm przy przeziębieniu i pomoże wzmocnić odporność. Przyda się też do regulacji procesów trawiennych.
Doskonałym dodatkiem do deserów może być także galaretka z pigwy, którą jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować. Owoce pigwy można także ususzyć i w takiej postaci dodawać do herbaty czy innych dań - na przykład do porannego musli. Suszone owoce pigwy mogą też zostać wykorzystane do wykonania naparu.
Czytaj również: Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę
Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do spożywania pigwy? Jest ona uznawana za raczej bezpieczny owoc, który mogą zjadać również dzieci i kobiety w ciąży. Jak w każdym przypadku, tak i ze spożywaniem pigwy, nie powinniśmy jednak przesadzać. Jej nadmiar może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. W bardzo rzadkich przypadkach po spożyciu pigwy mogą też wystąpić objawy alergii. Konieczne jest wówczas skontaktowanie się z lekarzem. Pigwę zaś osoby uczulone będą musiały wyłączyć ze swojej diety lub ograniczyć jej spożycie.
CZYTAJ TAKŻE:
Wzmocni i odpędzi choroby. Polska cytryna w tej wersji to hit dla zdrowia
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy
Ukoją nerwy i dotlenią. Najzdrowsze rośliny doniczkowe produkują tlen nawet w nocy