Dlaczego warto jeść białko?

Białko jest makroskładnikiem, który możesz znaleźć w wielu produktach spożywczych takich jak mięso, produkty mleczne, orzechy i rośliny strączkowe.

Energia na cały dzień

Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie. Pełni funkcje w procesie odbudowy mięśni, dlatego spożywanie produktów bogatych w białko polecane jest w czasie zwiększonej aktywności fizycznej oraz osobom uprawiającym sporty.

Dieta dla włosów i paznokci



Białko - a dokładnie kreatyna - jest głównym budulcem włosów i paznokci. Cechą charakterystyczną keratyny jest znaczna zawartość dwóch aminokwasów - cysteiny i metioniny. Cysteina jest w organizmie produkowana z metioniny. Metionina należy z kolei do związków, które muszą zostać dostarczone wraz z codzienną dietą. Organizm nie potrafi bowiem samodzielnie jej wytwarzać. Dostarczanie białka wpływa zatem na ładny wygląd włosów i paznokci.

Białko na odchudzanie



Dieta o podwyższonej zawartości białka, a obniżonej zawartości węglowodanów pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Spożywcze produkty białkowe wolniej wędrują przez układ pokarmowy, sycąc na dłużej. Ponadto organizm spala więcej kalorii na spożytkowanie białka niż cukru i jest mniej narażony na gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi.

Jednak długoterminowe stosowanie diety wysokobiałkowej nie jest dostatecznie przebadane, dlatego decydując się na taki rodzaj odżywiania należy zachować umiar zarówno w podnoszeniu poziomu białka w diecie, jak i w czasie jej trwania.

Styl.pl

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: białko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL