Dlaczego warto jeść białko?
Białko jest makroskładnikiem, który możesz znaleźć w wielu produktach spożywczych takich jak mięso, produkty mleczne, orzechy i rośliny strączkowe.
Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie. Pełni funkcje w procesie odbudowy mięśni, dlatego spożywanie produktów bogatych w białko polecane jest w czasie zwiększonej aktywności fizycznej oraz osobom uprawiającym sporty.
Białko - a dokładnie kreatyna - jest głównym budulcem włosów i paznokci. Cechą charakterystyczną keratyny jest znaczna zawartość dwóch aminokwasów - cysteiny i metioniny. Cysteina jest w organizmie produkowana z metioniny. Metionina należy z kolei do związków, które muszą zostać dostarczone wraz z codzienną dietą. Organizm nie potrafi bowiem samodzielnie jej wytwarzać. Dostarczanie białka wpływa zatem na ładny wygląd włosów i paznokci.
Dieta o podwyższonej zawartości białka, a obniżonej zawartości węglowodanów pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Spożywcze produkty białkowe wolniej wędrują przez układ pokarmowy, sycąc na dłużej. Ponadto organizm spala więcej kalorii na spożytkowanie białka niż cukru i jest mniej narażony na gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi.
Jednak długoterminowe stosowanie diety wysokobiałkowej nie jest dostatecznie przebadane, dlatego decydując się na taki rodzaj odżywiania należy zachować umiar zarówno w podnoszeniu poziomu białka w diecie, jak i w czasie jej trwania.