Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie

Czarne porzeczki należą do najzdrowszych owoców. Cechuje je m.in. wysoka zawartość witaminy C i potasu. Czarne porzeczki obniżają poziom "złego" cholesterolu i wspomagają funkcjonowanie nerek. Niewiele osób wie, że ich pestki też mają korzystny wpływ na zdrowie. Jak działa olej z pestek czarnej porzeczki? Jak można go wykorzystywać? Sprawdzamy.

Czarne porzeczki - dlaczego warto się nimi zajadać?

Czarne porzeczki to wspaniałe owoce, bardzo zdrowe, bogate w składniki odżywcze. Dużo w nich polifenoli. Polifenole to bioaktywne związki roślinne, które nie tylko nadają roślinom barwę, ale są też odpowiedzialne za ich charakterystyczny cierpki i gorzki smak. Należące do grupy polifenoli antocyjany, których w porzeczkach jest pod dostatkiem, są silnymi antyoksydantami. Odgrywają istotną rolę m.in. w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, wykazują efektywne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Czarne porzeczki obfitują w witaminę C (w owcach tych jest jej znacznie więcej niż np. w owocach cytrusowych, a także znacznie więcej niż w czerwonych czy białych porzeczkach) i potas, który choćby obniża ciśnienie krwi. Wspomniana witamina C jest ważna dla odporności, bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego, wchłanianiu wapnia i żelaza oraz syntezie kolagenu. Spożywanie czarnych porzeczek przyniesie korzyści sercu, nerkom, wątrobie, mózgowi, oczom i skórze.

Reklama

W jakiej postaci najlepsze są czarne porzeczki?

Czarne porzeczki najlepiej jeść na surowo. Dlaczego? Podczas przetwarzania owoców dochodzi do znaczących strat składników biologicznie czynnych. Bardzo wrażliwe na działanie podwyższonej temperatury są np. antocyjany. Poza tym witamina C.

Oczywiście porzeczki wykorzystuje się w sokach, koktajlach, dżemach i przetworach. Ale sporządza się z nich również koncentraty, wyciągi, suplementy, a z pestek ekstrahuje olej. Liście czarnej porzeczki używane są z kolei np. do sporządzania naparów. 

Olej z pestek czarnej porzeczki - tak też wykorzystuje się czarne porzeczki

Niepozorne, bo niewielkie pestki czarnej porzeczki są niezwykle cennym surowcem. Olej z pestek czarnej porzeczki pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno pestek owoców. Zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - spośród nich wyróżnić można kwas gamma-linolenowy (GLA), którego ma być tam więcej niż w oleju z wiesiołka, a także kwas stearydynowy (SDA). Istotna jest także obecność witaminy E (w oleju tym występują spore jej ilości), karotenoidów i flawonoidów.

Właściwości oleju z pestek czarnej porzeczki

Jakie właściwości przypisuje się olejowi z pestek czarnej porzeczki?

Olej z pestek czarnej porzeczki:

  • chroni przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki,
  • działa przeciwstarzeniowo, 
  • za sprawą bogatego składu może wykazywać działanie przeciwnowotworowe,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wykazuje działanie kardioprotekcyjne i przeciwzakrzepowe,
  • reguluje gospodarkę lipidową,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wykazuje właściwości przeciwreumatyczne,
  • poprawia odporność organizmu,
  • wspomaga proces zdrowienia w przypadku problemów skórnych.

Olej z pestek czarnej porzeczki - jak stosować?

Olej z pestek czarnej porzeczki ma wiele zastosowań. Po pierwsze, można go używać w kuchni. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek, deserów i wielu innych potraw przygotowywanych na zimno. Po drugie, można go stosować na skórę lub włosy. Wykazuje on silne działanie przeciwstarzeniowe, nawilża skórę, uelastycznia ją, odżywia i regeneruje. Osobom, które nie przepadają za czystymi olejami, poleca się kosmetyki, które w składzie mają olej z czarnej porzeczki - m.in. kremy czy maseczki do twarzy. Jeśli chodzi o włosy, olej ten zalecany jest do włosów z tendencją do wypadania i łupieżu, a także włosów cienkich i słabych.

Olej z pestek czarnej porzeczki może być również spożywany na łyżeczki. Stosowanie można zacząć od kilku kropli dziennie. Warto przed tym skonsultować się z lekarzem. Ale uwaga - niektóre oleje są przeznaczone wyłącznie do stosowania zewnętrznie.

Olej jest stosowany w przypadku chorób układu krążenia, łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów czy atopowego zapalenia skóry.

CZYTAJ TAKŻE: 

Dwie łyżki dziennie przedłużają życie. Sekret zdrowia stulatków z Grecji i Włoch

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: czarne porzeczki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL