Lecznicze zioła - melisa
Lecznicze zastosowanie melisy znane jest od bardzo dawna. Już w starożytności korzystano z jej leczniczych właściwości i nazywano ją "eliksirem życia". Obecnie uprawiana jest na całym świecie w ogrodach i przydomowych grządkach.
Ma przyjemny cytrynowy zapach. Kwitnie od czerwca do września. W celach leczniczych wykorzystywane są liście. Ma działanie uspokajające i rozluźniające, ale także pobudza trawienie.
Melisa lekarska to przede wszystkim naturalny środek na niepokój, lęk, zmęczenie, drażliwość. Mało osób wie, że to nie tylko roślina uspokajająca. Przynosi ulgę przy bólu głowy, bólach menstruacyjnych oraz w zespole przewlekłego zmęczenia. Jest pomocna przy zaburzeniach trawienia, rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego, zmniejsza wzdęcia oraz pomaga przy schorzeniach dróg żółciowych.
Z powodzeniem napary z melisy można stosować przy bezsenności, stanach pobudzenia, a nawet depresji. Dostarcza naszemu organizmowi witaminy C oraz soli mineralnych. Chętnie stosowana jest przez panie, które odchudzają się, ponieważ działa moczopędnie i oczyszcza organizm z zalegających w nim toksyn.
Melisa dla kobiet w ciąży
Pomaga walczyć z pojawiającymi się nudnościami i stanami nerwowymi. A pita przez kobiety karmiące piersią działa mlekopędnie.
Okłady z melisy
Melisę można nie tylko pić, ale także robić z niej okłady, które mają szereg właściwości leczniczych. Okłady ze świeżych liści melisy lekarskiej przyśpieszają leczenie i zmniejszają ból ran i oparzeń. Pomagają zmniejszyć swędzenie po ukąszeniu przez komary.
Melisa w kuchni
Często dodawana jest przez panie do zup, sałatek, mięsa i ryb. Nie tylko stanowią dekorację talerze, ale również zaostrzają apetyt, poprawia trawienie oraz pochłaniają cześć zapachów.