Jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i antyoksydantów. Jakie właściwości ma olejek z oregano?
Obecnie coraz większe zainteresowanie naukowców budzą naturalne źródła substancji, które wykazują właściwości zbliżone do antybiotyków. Jednym z nich jest olejek pozyskiwany z oregano, którego składniki mogą okazać się potencjalnym rozwiązaniem na poszerzający się z roku na rok kryzys antybiotykooporności bakterii. Niektórzy określają go najsilniejszym antybiotykiem i antyoksydantem, a to przcież nie wszystkie jego właściwości. Jak działa olejek z oregano? Wyjaśniamy.
Oregano oraz esencje z niego pozyskiwane pełniły ważną rolę w medycynie ludowej wielu kultur, które często nie były ze sobą spokrewnione. Pierwsze wzmianki o jego stosowaniu do leczenia ran i odkażania znaleziono w dziełach Arystotelesa, Hipokratesa, Pliniusza i Paladiusa. Arystoteles twierdził, że żółw, który połknie jadowitego węża, natychmiast zjada oregano, aby uwolnić się od śmierci. Panowało również przekonanie, że roślina ta chroni przed skutkami ukąszenia jadowitych zwierząt.
Wierzono również, że oregano przynosi szczęście i pomaga w walce ze smutkiem. W starożytnym Egipcie było stosowane m.in. do konserwacji zwłok i jako odtrutkę na jad. W Grecji z kolei oregano i jego ekstrakt było wykorzystywane do leczenia chorób skóry i jej stanów zapalnych, a także do łagodzenia napadów drgawek. Roślina ta nie była również obca medycynie chińskiej - szeroko stosowano ją w leczeniu licznych dolegliwości.
Oregano było również stosowane w medycynie wieków późniejszych. Doceniano jego właściwości łagodzące dolegliwości ze strony m.in. przewodu pokarmowego. Wykorzystywano je również w terapii zapalenia płuc i łagodzeniu kaszlu. Od czasu wynalezienia antybiotyków i innych nowoczesnych leków, oregano stosuje się coraz rzadziej. Bywa on jednak wykorzystywany w produktach np. na kaszel.
Olejek z oregano zawiera bardzo duże ilości naturalnych związków chemicznych o cennych dla zdrowia właściwościach. Wśród nich do dwóch najlepiej znanych i najintensywniej badanych substancji zalicza się karwakrol i tymol. Ich zawartość w poszczególnych olejkach może być różna w zależności od gatunku rośliny, miejsca jej wzrostu czy też sposobu pozyskiwania olejku. Zawartość karwakrolu w olejkach waha się od ok. 10 do nawet 80 proc., natomiast tymolu od 7 do 79 proc. Do innych substancji obecnych w olejku z oregano zalicza się terpinen, cymen, linalool, citronellol, myrcen i sabinen.
Olejek z oregano wykazuje wiele cennych właściwości, które w medycynie ludowej były wykorzystywane od wieków. Może być wsparciem w procesie gojenia ran dzięki swojemu działaniu immunomodulującemu, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, serca i układu oddechowego. Dodatkowo ma właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.
Właściwości antybakteryjne olejku z oregano są powszechnie znane w świecie nauki, przez wielu olejek ten jest określany najsilniejszym naturalnym antybiotykiem na świecie, bo działa mocniej popularny czosnek. Działanie przeciwbakteryjne wykazują przede wszystkim zawarte w olejku związki fenolowe, w szczególności tymol i karwakrol. Są przedmiotem intensywnych badań, głównie ze względu na rosnący stopień oporności bakterii na powszechnie stosowane antybiotyki. Były również próby wykorzystania tych składników jako związków konserwujących mięso, warzywa i owoce.
Olejek z oregano wykazał również w badaniach na zwierzętach właściwości antyoksydacyjne. Szczególnie tyczy się to związków zawartych w tym olejku, m.in. tymolu i karwakrolu. Jednocześnie zbyt duża dawka tych substancji wiązała się z nasileniem stresu oksydacyjnego. Warto pamiętać, że badania dotyczące właściwości antyoksydacyjnych olejku z oregano były przeprowadzane wyłącznie na zwierzętach, także na chwilę obecną nie wiadomo, czy i w jakim stopniu przekładają się one na organizm człowieka.
Olejek z oregano może wykazywać również właściwości przeciwzapalne. W badaniach na zwierzętach zmniejszał uwalnianie cytokin prozapalnych, jednocześnie zwiększając produkcję tych, które przeciwdziałają stanowi zapalnemu.
Istnieją również doniesienia, że składniki olejku z oregano hamują wzrost komórek nowotworowych w badaniach in-vitro, czyli poza organizmem człowieka. Wykazały również właściwości zapobiegające mutacjom i proliferacji komórek nowotworowych. Warto jednak pamiętać, że na chwilę obecną nie jest możliwe przeniesienie wyników tych badań na organizm człowieka. Dostępne dane na chwilę obecną pozyskiwane są wyłącznie z badań na wyizolowanych komórkach nowotworowych lub modelach zwierzęcych, które niestety nie oddają w całości mechanizmów funkcjonujących w naszym organizmie.
To, czy olejek z oregano może zapobiegać rozwojowi cukrzycy, jest do tej pory elementem badań. Zdania na ten temat w środowisku naukowym są podzielone. Wiadomo, że karwakrol i tymol mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Cukrzyca jest jednak chorobą wieloczynnikową, dlatego nie można zapominać o kluczowej roli diety i aktywności fizycznej w jej rozwoju.
Źródła: Nayely Leyva‐López, Gutiérrez‐Grijalva E.P., Vazquez‐Olivo G., J. Basilio Heredia, Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties, "Molecules" t. 22 nr 6 (2017), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/ .
CZYTAJ TAKŻE:
Olej rycynowy - stosowany i polecany przez nasze babcie
Babciny patent na lepszą odporność i stany zapalne. Pij i nie daj się infekcjom
Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Czarny czosnek to hit na odporność