Reklama

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel

Majeranek, choć wielu może być zaskoczonych, to idealna przyprawa na okres jesienno-zimowy. Warto mieć go pod ręką, bo świetnie sprawdza się w przypadku kataru, ale pomoże i w przypadku męczącego kaszlu. Przyprawę tę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Maść majerankowa zmniejszy obrzęk błon śluzowych nosa, udrożni zatkany nos i sprawi, że łatwiej będzie oddychać. Napar z majeranku natomiast zadziała wykrztuśne. To jednak nie wszystko. Sprawdź, jak najlepiej w tym czasie wykorzystać majeranek.

Majeranek - właściwości

Majeranek to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Gości niemal w każdej kuchni w postaci suszonej. Dodawany jest do zup, mięs, rozmaitych sosów, a przede wszystkim do dań ciężkostrawnych. Doskonale zastąpi niezdrową sól. To uniwersalna przyprawa, która dodaje potrawom wyjątkowego smaku i która w dodatku wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości. I choć z okresem jesienno-zimowym kojarzą nam się przede wszystkim imbir, cynamon, kardamon, goździki czy kurkuma, w tym czasie po majeranek również możemy, a nawet powinniśmy sięgać.

Reklama

Majeranek wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Łagodzi objawy infekcji dróg oddechowych. Znajduje zastosowanie w przypadku kataru (dobrze już na początku przeziębienia włączyć preparaty z majeranku, kiedy katar jest wodnisty), zatkanego nosa, problemów z zatokami oraz kaszlu. Majeranek zmniejsza przekrwienie i obrzęk błony śluzowej nosa, udrażnia zapchany nos i ułatwia oddychanie. Polecany jest na stany zapalne, szczególnie zapalenie oskrzeli.

Napar z majeranku rozgrzewa, działa przeciwgorączkowo. Warto go stosować w celu zwalczenia uporczywego kaszlu, szczególnie mokrego, którego cechą charakterystyczną jest odkrztuszanie plwociny. Majeranek rozrzedza zalegającą wydzielinę i działa wykrztuśnie. Zarówno w przypadku kaszlu, jak i kataru sprawdzą się inhalacje z majeranku.

Oczywiście majeranek to nie tylko ratunek w razie wystąpienia kataru czy kaszlu. Więcej o właściwościach tej przyprawy piszemy TUTAJ. Jak ją jednak najlepiej wykorzystać, gdy dopadną nas typowo jesienne bolączki? Sposobów jest kilka.

Maść majerankowa na katar

Maść majerankowa to produkt o szerokim zastosowaniu. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antyseptycznie i ściągająco. Stosowana jest pomocniczo w stanach zapalnych błony śluzowej nosa. To genialny specyfik na katar, który udrożni drogi oddechowe i ułatwi oddychanie, ale który polecany jest również na trudno gojące się rany, zapalenia skóry, owrzodzenia, oparzenia, odmrożenia czy ukąszenia owadów. Maść majerankowa może być stosowana u dzieci powyżej trzech lat. W przypadku młodszych pacjentów należy skonsultować się ze specjalistą. Za opakowanie zapłacimy ok. 4 zł.

Maść majerankowa przeznaczona jest do użytku zewnętrznego. W celu leczenia kataru niewielką ilość preparatu należy rozsmarować wokół nozdrzy. Trzeba uważać, by maść nie została wprowadzona do otworów nosowych, ponieważ podłoże leku hamuje pracę aparatu rzęskowego błony śluzowej. Maść z majerankiem w przypadku kataru warto stosować od dwóch do czterech razy dziennie.

Napar i płukanka z majeranku na kaszel i ból gardła

Napar z majeranku to sposób na kaszel, szczególnie mokry, ze względu na właściwości wykrztuśne. Do jego przygotowania potrzebujesz jednej czubatej łyżki suszonego majeranku, 250 ml wody i odrobiny miodu. Majeranek zalej wrzącą wodą i pozostaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 15 minut. Następnie napar trzeba przecedzić. Gdy ostygnie, dodaj miód. Należy pamiętać, że miód traci większość swoich cennych właściwości w temperaturze powyżej 45 st. 

Napar z majeranku można stosować 2-3 razy dziennie.

Majerankowa płukanka z kolei przyniesie ukojenie w bólu gardła. W tym celu jedną łyżkę suszonego majeranku zalewamy szklanką wody i parzymy przez ok. 10 minut. Po przecedzeniu dodajemy łyżeczkę oliwy. Jeszcze ciepłą mieszanką płuczemy gardło.

Syrop z majeranku w walce z przeziębieniem

Syrop z majeranku stanowi połączenie składników będących nieocenionym wsparciem przy przeziębieniu. Pomoże zwalczyć zarówno katar, jak i kaszel. Zadziała rozgrzewająco, ułatwi oddychanie i ukoi suchy, męczący kaszel. 

Przygotuj:

  • 1 szklankę suszonego majeranku,
  • 0,5 l wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki miodu,
  • sok z jednej  cytryny.

Majeranek przełóż do słoika i zalej wrzątkiem. Kiedy mieszanka ostygnie, dodaj obrany czosnek, miód i sok z cytryny. Zakręcony słoik odstaw najlepiej na cały dzień, ale od czasu do czasu nim potrząsaj. Następnie przefiltruj syrop, używając sitka lub filtra do kawy, i przelej go do buteleczek.

Syrop z majeranku można przyjmować kilka razy dziennie po jednej łyżce.

Inhalacje z majeranku na zatoki

Majeranek może posłużyć również jako zioło do domowych inhalacji. Są one polecane m.in. w przypadku zapalenia zatok, któremu towarzyszą: katar, zatkany nos, zaburzenia węchu czy bóle głowy. Inhalację można przygotować z suszonych liści majeranku lub olejku majerankowego. Najczęściej wykorzystywane są jednak liście.

Do miski, w której znajduje się 0,5 l wrzątku, wrzucamy dwie łyżki suszonego majeranku. Po kilku minutach należy nad naparem pochylić głowę (przykrytą ręcznikiem) i wdychać opary przez ok. 10 minut.

CZYTAJ TAKŻE: 

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur

Przyprawy w diecie seniora. Oto lista tych niezastąpionych

Siedem przypraw dobrych dla twojego zdrowia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL