Sok z brzozy. Zapomniany lek prosto z lasu: na wątrobę, jelita, serce
Sok z brzozy, znany również pod takimi nazwami jak: oskowa czy bzowina może być naturalnym remedium na dolegliwości, z którymi często zmagamy się wczesną wiosną. Prozdrowotne właściwości soku z brzozy sprawiają, że nie tylko wspomaga on odporność, łagodzi bóle reumatyczne i przeciwdziała anemii, ale ma również szereg innych zalet. Zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, a także liczne aminokwasy tj. kwas asparaginowy, glutamina, czy izoleucyna. Ponadto, sok z brzozy jest źródłem polifenoli, garbników, Wyjaśniamy, jak smakuje sok z brzozy, kiedy najlepiej go zbierać i jak przechowywać. Oto 11 powodów, dla których warto go pić!
Sok z brzozy, który występuje również jako oskoła albo bzowina jest skarbnicą soli mineralnych i witamin, które działają na nasz organizm w niezwykle pozytywny sposób. Zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, a także liczne aminokwasy tj. kwas asparaginowy, glutamina, czy izoleucyna. Ponadto, oskowa jest źródłem polifenoli, garbników, naturalnych kwasów roślinnych oraz enzymów. Pijąc sok z pnia brzozy, dostarczamy sobie także żelaza, wapnia, fosforu, potasu, fosforu, magnezu oraz cynku.
Właściwości soku z brzozy sprawiają, że może on wspomóc leczenie wielu uporczywych dolegliwości. Oto 11 powodów, dla których warto pić go wiosną.
- wzmacnia odporność i wspomaga walkę organizmu z wirusami oraz infekcjami dróg oddechowych.
- przeciwdziała anemii
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby
- działa przeciwbólowo na kości i stawy. Łagodzi również bóle reumatyczne.
- łagodzi dolegliwości związane z problemami z układem pokarmowym tj. wrzody żołądka czy zespół jelita wrażliwego.
- zapobiega wypadaniu i blaknięciu włosów
- pomaga w walce z trądzikiem
- wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania złogów i kamieni moczowych
- wspiera walkę z nadmierną potliwością
Jak wynika z powyżej listy, regularne sięganie po sok z brzozy ma mnóstwo zalet, jednak w niektórych przypadkach występują również przeciwwskazania do jego stosowania. Takie sytuacje to m.in.:
- uczulenie na pyłek brzozy
- nadwrażliwość, której efektem jest swędząca wysypka
- poważne problemy z układem moczowym tj. niedrożność dróg moczowych lub niewydolność układu moczowego
- schorzenia nerek oraz serca i związane z nimi obrzęki
Niektórzy mogą być rozczarowani tym, jak smakuje sok z brzozy, ponieważ pijąc go, trudno wyczuć w nim jakiekolwiek specyficzne nuty poza delikatną słodyczą. Można więc powiedzieć, że sok z brzozy ma smak lekko osłodzonej wody, choć można to zmienić, dodając do niego np. miętę i cytrynę.
Cena soku z brzozy w sklepie spożywczym to wydatek około 10 złotych za litr. Ten bogaty w składniki mineralne napój w hipermarkecie możemy spotkać również pod nazwą oskoła. Zamiast jednak kupować sok z brzozy w sklepie, warto samodzielnie wyruszyć na jego poszukiwanie do lasu. Najlepiej wybrać tereny położone z dala od miasta, gdzie poziom zanieczyszczeń jest największy.
W tym celu musimy znaleźć dorodne drzewo brzozy omszonej lub brodawkowatej i wywiercić w nim otwór o głębokości około 3 centymetrów. Następnie powinniśmy umieścić w drzewie rurkę, aby ciecz swobodnie mogła spływać przez nią do słoja albo butelki. Gdy pobierzemy wystarczającą ilość brzozowej wody, zabezpieczamy drzewo za pomocą drewnianego klinu. Inna metoda to zastosowanie tzw. kraniku do spuszczania soku z brzozy.
- Ile soku z brzozy dziennie pozyskać? Zbierając sok z brzozy, musimy pamiętać jednak o tym, aby nie pobierać z jednego drzewa więcej niż litr soku na dobę. W przeciwnym razie możemy je uszkodzić.
- Kiedy zbierać sok z brzozy? Najlepszą porą, aby pozyskiwać sok z brzozy, jest w Polsce wczesna wiosna. Najlepiej zbierać go mniej więcej na przełomie marca i kwietnia, zanim jeszcze zaczną puszczać pąki. Trzeba pamiętać, że na początku sezonu sok z brzozy ma jednolitą, klarowną konsystencję. Im zaś później pozyskujemy sok z brzozy, tym bardziej ciecz może być mętna.
Ile można pić soku z brzozy dziennie i w jaki sposób najlepiej to robić? Aby picie oskoły naprawdę przyniosło korzyści dla naszego organizmu, zaleca się, aby spożywanie jej na zimno, ponieważ wtedy ma najwięcej wartości odżywczych. Jeśli natomiast chodzi o dawkowanie, brzozówkę najlepiej pić w dwa lub trzy razy dziennie w niewielkich ilościach, po maksymalnie 50 ml.
Posiadanie wiedzy o tym, jak przechowywać sok z brzozy jest bardzo ważne, ponieważ świeża oskowa ma niską trwałość. Jeżeli nie wypijamy jej zaraz po pozyskaniu z drzewa, musimy pamiętać, aby przechowywać sok z brzozy w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej stanie się mętny.
- Sok z brzozy w niskiej temperaturze może postać przez około 3-4 dni, chyba że przedłużymy jego zdatność do spożycia np. miodem lub kwaskiem cytrynowym. Wówczas przetrwa nawet do 10 dni. Możemy go również zamrozić.
- Dobrym sposobem na dłuższe przechowywanie soku z brzozy jest jego przetworzenie np. na nalewkę albo syrop. Poddając wyciąg z kory brzozy procesowi pasteryzacji, musimy natomiast liczyć z tym że straci cenne składniki odżywcze.
CZYTAJ TAKŻE: