Ten prosty napar może pomóc w trawieniu. Pozbędziesz się wzdęć i nieprzyjemnych wiatrów

Kolendra siewna od wieków ceniona jest nie tylko za swój charakterystyczny aromat, ale także za swoje właściwości zdrowotne. Choć dla wielu osób to po prostu przyprawa to kolendra kryje w sobie znacznie więcej niż intensywny smak. Jedną z najważniejszych jej zalet jest wpływ na układ pokarmowy, kolendra skutecznie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspierając trawienie i łagodząc dolegliwości żołądkowe. Jak prosto przyrządzić z niej napar?

Kolendra - co to za roślina?

Kolendra to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae), znana pod nazwą kolendra siewna (Coriandrum sativum). Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej, ale dziś jest uprawiana na całym świecie. W kuchni iziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno świeże liście, jak i nasiona (które są tak naprawdę suszonymi owocami rośliny).

Kolendra - wartości odżywcze

Surowcem zielarskim jest owoc kolendry. Zawierają one w odmianach gruboowocowych od 0,2-0,6 proc. olejku eterycznego, w odmianach drobnoowocowych - do 1,5 proc. Olejku. Ponadto  owoc kolendry zawiera:

Reklama
  • kumarynę m.in. umbelliferon i skopoletynę,
  • związki białkowe,
  • flawonoidy,
  • fitostreole,
  • kwasy organiczne,
  • garbniki,
  • witaminę C,
  • sole mineralne.

Kolendra - działanie lecznicze

Podstawową substancją czynną owoców jest zawarty w olejku eterycznym linalol, który działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego dróg żółciowych.

  • Preparaty z kolendry mają właściwości żółciopędne.
  • Kolendra pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie.
  • We współczesnym ziołolecznictwie owoce kolendry stosuje się głównie jako składnik preparatów i mieszanek ziołowych w chorobach przewodu pokarmowego, a przede wszystkim w zmniejszonym wydzielaniu soku żołądkowego, czy w stanach skurczowych jelit, bólach brzucha.
  • Zewnętrznie stosuje się olejek kolendrowy w preparatach do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na trudno gojące się rany i oparzenia.

Zastosowanie kolendry w kuchni

Intensywny smak kolendry sprawiają, że nie każdemu daniu będzie odpowiadać, jednak warto sięgać po nią zwłaszcza w zupach i sałatkach z ostrzejszymi dodatkami. Świetnie komponuje się z potrawami z ryb i mięsa, a także stanowi niezastąpiony akcent w kuchni azjatyckiej, idealnie pasuje do curry, ramenu czy sajgonek.

Liście kolendry są wyjątkowo delikatne i podatne na więdniecie, dlatego najczęściej można je kupić świeże w doniczkach lub jako suszone liście. Podczas procesu suszenia, zielone elementy kolendry tracą w dużej mierze swój charakterystyczny intensywny smak i aromat. Lepszym rozwiązaniem jest mrożenie liści kolendry w szczelnym pojemniku.

Napar z kolendry na trawienie

Dzięki swoim właściwościom moczopędnym oraz przeciwzapalnym, napar z kolendry może być cennym wsparciem w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych i jelitowych. Pomaga w redukcji wzdęć, wspomaga trawienie i działa kojąco na układ pokarmowy.

Regularne spożywanie naparu z kolendry może przynieść ulgę w przypadku migren, zmęczenia, niestrawności, nudności, wymiotów czy skurczów. Dzięki właściwościom oczyszczającym może wspomagać detoksykację wątroby i pęcherzyka żółciowego, szczególnie po przejedzeniu.

Prosty przepis na napar z kolendry:

1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie jako środek regulujący trawienie i zwiększający wydzielanie soku żołądkowego.

Kolendra - przeciwwskazania

Na kolendrę powinny uważać osoby, które mają alergię na samą roślinę lub na jej składnik linalol. Ostrożność powinny także zachować osoby stosujące leki, mogące wchodzić w interakcję  z kolendrą, w tym m.in. leki stosowane przy nadciśnieniu.

Źródło: Mateusz Emanuel Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie

CZYTAJ TEŻ:

Wzdęcia i gazy złagodzi dobrze znany napar. Dosłownie uspokoi jelita

Usprawnia trawienie i metabolizm, zapobiega wzdęciom. Choć gorzka, warto pić z niej napar

Kiedyś była nazywana remedium na 100 chorób. Pij na lepszy sen i zdrowe jelita

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kolendra
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL