Co dzieje się z organizmem, któremu brakuje miedzi? Objawy mogą być bardzo dyskretne

Wydaje się być organizmowi zbędna, ale jest zupełnie odwrotnie. Miedź, pomijana przez wielu, gdy chodzi o pełnione funkcje czy niedobory, m.in. bierze czynny udział w syntezie krwinek czerwonych, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, a także wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Kiedy dochodzi do niedoborów miedzi i jak się one objawiają? Po czym poznać, że organizm miedzi ma za dużo? W jakich produktach się ona znajduje? Odpowiadamy.

Miedź - jaka jest jej rola w organizmie?

Choć miedź kojarzy się powszechnie z czymś zupełnie innym, jest również potrzebna organizmowi. Wbrew pozorom pełni w nim wiele funkcji. Jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w przemianach tlenu. Bierze udział we wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym, uczestniczy w tworzeniu i prawidłowym funkcjonowaniu czerwonych krwinek, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego (wpływa na szybkość przekazywania impulsów nerwowych oraz poziom aktywności neuroprzekaźników).

Co więcej, miedź odgrywa rolę w metabolizmie tłuszczów, uczestniczy w tworzeniu wiązań krzyżowych w kolagenie i elastynie, w syntezie melaniny (która decyduje o kolorze skóry i włosów), a także w utrzymaniu struktury keratyny, wpływając na stan skóry, włosów czy paznokci. Badania sugerują, że odpowiednia ilość miedzi ma związek z prewencją otyłości.

Reklama

W organizmie miedź występuje głównie w układzie kostnym oraz mięśniach. Pewne jej ilości znajdują się również w wątrobie, mózgu oraz krwi.

Przyczyny niedoboru miedzi

Miedź powinna być dostarczana organizmowi z pożywieniem. Niedobory wynikają zwykle właśnie z niedostatecznego jej spożycia. Czasami jednak mają związek z chorobą. Niedobory miedzi występują m.in. u osób żywionych pozajelitowo, u tych zmagających się z zaburzeniami wchłaniania, a także chorobami metabolicznymi. Także długotrwała suplementacja cynku i przyjmowanie dużych jego dawek mogą prowadzić do sytuacji, w której organizm miedzi ma za mało. 

Średnie zapotrzebowanie na miedź dla osób dorosłych wynosi 0,7 mg na dobę.

Objawy niedoboru miedzi

Niedobory miedzi obserwuje się rzadko. Mogą powodować problemy neurologiczne lub wiązać się z niedokrwistością wynikającą z nieprawidłowego wykorzystania żelaza. Niedobór miedzi może być jedną z wielu przyczyn zmęczenia i osłabienia, a także osłabienia układu odpornościowego. Może utrudniać uczenie się i zapamiętywanie, a także być przyczyną ciągłego uczucia zimna.

Przewlekły niedobór tego składnika może skutkować większą tendencją do łamliwości kości, zaburzeń w powstawaniu tkanki łącznej i opóźnionego wzrostu. Inne sygnały, które mogą świadczyć o niedoborze miedzi, to blada skóra, przedwczesne siwienie włosów i nieregularne bicie serca.

Wskazuje się, że niedobory miedzi mogą wpływać na rozwój chorób układu krążenia.

Przyczyny nadmiaru miedzi

Nadmiar miedzi również jest rzadkim zjawiskiem. Może wynikać np. ze spożywania wody i napojów o dużej zawartości miedzi, pochodzącej z naczyń, w których je przechowywano. Niekiedy przypadki nadmiaru miedzi związane są z incydentalnym spożyciem miedzi ze źródeł nieżywieniowych.

Rzadką chorobą genetyczną, która polega na nadmiernym gromadzeniu się miedzi w organizmie, jest choroba Wilsona (w następstwie mutacji genu ATP7B, włączonego w regulację równowagi metabolizmu miedzi, dochodzi do nadmiernego gromadzenia się jej w organizmie). Najważniejsze symptomy tego schorzenia wynikają z uszkodzenia wątroby oraz układu nerwowego. Objawy uszkodzenia wątroby mogą przybierać m.in. postać samowygasającego ostrego zapalenia wątroby, przewlekłego aktywnego zapalenia wątroby czy bezobjawowego powiększenia wątroby. U pacjentów obserwuje się też objawy parkinsonowskie, bóle głowy, zaburzenia miesiączkowania, zmiany kostno-stawowe czy objawy dysfunkcji nerek.

Objawy nadmiaru miedzi

Nadmierne spożycie miedzi może powodować: bóle brzucha, skurcze żołądka, nudności, wymioty, biegunkę, zawroty głowy, a także metaliczny posmak w ustach. Miedź w nadmiarze może prowadzić do uszkodzenia mózgu czy wątroby.

Źródła miedzi. W jakich produktach spożywczych znajdziemy miedź?

Źródłem miedzi są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Za najlepsze uchodzą:

  • wątroba,
  • zarodki i otręby pszenne,
  • płatki owsiane,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • kakao,
  • orzechy,
  • rośliny strączkowe,
  • natka pietruszki.

Dietetycy zauważają, że miedź jest lepiej przyswajana z diety bogatej w białko zwierzęce niż z diety zawierającej głównie białka roślinne.

CZYTAJ TAKŻE: 

Mało znane objawy niedoborów. Tak organizm domaga się magnezu, żelaza czy witaminy D

Pierwszy objaw niedoboru witaminy D. Dopiero z czasem pojawiają się inne

Leptynooporność rozwija się po cichu. Mózg "przestaje słuchać" ważnego hormonu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: niedobory | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL