Data przydatności minęła? W przypadku tych produktów nie ma to znaczenia

Czy można jeść przeterminowane produkty? Jaka jest różnica między produktami opisanymi "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed"? I które produkty spożywcze nie mają daty ważności? Wszystko o datach przydatności do spożycia.

Na opakowaniach produktów spożywczych znajduje się informacja, jak długo można je przechowywać. Czym różnią się daty przydatności do spożycia i czy natychmiast po ich przekroczeniu jedzenie powinno wylądować w śmietniku?

Daty przydatności do spożycia - co tak naprawdę oznaczają?

Data przydatności do spożycia daje wyobrażenie o tym, jak długo żywność będzie trwała, zanim straci jakość. Produkt pozostanie świeży i dobrej jakości aż do daty przydatności do spożycia (a czasem dłużej), jeśli będzie odpowiednio przechowywany zgodnie z wszelkimi warunkami przechowywania podanymi na etykiecie żywności, zarówno w sklepie, jak i w domu.

Reklama

Producenci zwykle wybierają datę przydatności do spożycia na długo przed czasem, w którym można oczekiwać, że żywność ulegnie zepsuciu. Dzieje się tak, ponieważ zgodnie z polskim prawem produkty mogą znajdować się na sklepowych półkach właśnie do tej daty. Czy to oznacza, że przeterminowaną żywność można jeść? Nie do końca, szczególnie w przypadku produktów szybko psujących się. Tutaj w grę wchodzą nie tylko walory estetyczne produktu, ale również zmiany mikrobiologiczne i chemiczne, które z czasem w nim zachodzą.

Co oznacza informacja "należy spożyć do..."?

To data minimalnej trwałości, którą opatruje się produkty szybko się psujące. Surowe mięsa, ryby, przetwory mleczne czy wyroby cukiernicze opatrzone są datą, po której nie powinno się ich spożywać. Nawet jeśli są przechowywane prawidłowo.

To żywność, która z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się psuje, może po krótkim czasie stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Sprzedawanie takich produktów jest zabronione, co więcej, jeśli kontrola z sanepidu znajdzie produkty po dacie na półkach, ma prawo ukarać sprzedawcę dużym mandatem.

Co z konsumentem, który zrobił zapasy i nie chce wyrzucać jedzenia? Surowe mięsa i ryby, owoce morza, małże - te bezwzględnie trzeba wyrzucić. Nie powinieneś przechowywać ich w lodówce dłużej niż dwa dni. Dlatego następnym razem, gdy będziesz wiedział, że nie uda ci się tych produktów zjeść, zamiast w lodówce, umieść je w zamrażarce. Produkty mrożone można przechowywać dłużej.

Nabiał nie spowoduje zatrucia pokarmowego, gdy zjesz go dzień po dacie ważności. Jednak ze względu na spore ryzyko nieprzyjemnych dolegliwości lepiej nie robić zapasów tych produktów.

Pieczywo, które kupujemy w lokalnej piekarni zwykle nie ma wytłoczonej daty przydatności do spożycia, ale ono również powinno zostać zjedzone jak najszybciej. W tym przypadku zagrożeniem jest pleśń, która pojawia się na pieczywie i zagraża zdrowiu konsumentów. Prawidłowo przechowywany chleb nie powinien pleśnieć tylko wysychać. Z resztek takiego pieczywa z powodzeniem można zrobić domową bułkę tartą. 

Czytaj także: Dziecko zmarło po zjedzeniu mrożonki. Skąd wzięłą się w nim toksyna?

"Najlepiej spożyć przed..." - co oznacza ten napis?

To data, do której środek spożywczy zachowuje swoje szczególne właściwości, m.in. smak, zapach, wygląd, wszelkie szczególne właściwości związane z produktem, zawartość witamin itp., jeżeli produkt był odpowiednio przechowywany a opakowanie nie było otwarte. Na opakowaniach takich produktów znajdziesz również informację gdzie i jak przechowywać taka żywność po otwarciu opakowania.

Zwykle data przydatności do spożycia jest stosowana w przypadku produktów spożywczych, takich jak żywność w puszkach, suszona, nieprzetworzona, mrożonki itp. Wiele produktów, których data przydatności do spożycia minęła, może być nadal zdatnych do spożycia, ale ich jakość może ulec pogorszeniu.

Co można jeść po dacie przydatności do spożycia?

Zasada jest prosta - im bardziej produkt przetworzony, tym dłużej można go przechowywać. Dobrze obrazują to ziarna - biała mąka będzie nadawać się do spożycia nawet przez 5 lat, biały ryż również. Ziarna nieprzetworzone lub częściowo przetworzone psują się znacznie szybciej, ze względu na zawartość tłuszczy. Teoretycznie psują się one najszybciej - niektóre jełczeją już po kilku dniach. 

Wyjątkiem są szczelnie zamknięte i prawidłowo przechowywane oleje i oliwy. Ta ostatnia, gdy jest zamknięta w puszce jest praktycznie wieczna. Zresztą wszystkie konserwy i produkty pasteryzowane zachowują świeżość na dłużej niż informuje data przydatności do spożycia. Jednak w tym przypadku, trzeba skrupulatnie przestrzegać informacji o tym, jak długo po otwarciu szczelnego opakowania można produkt przechowywać w lodówce.

Czy wszystkie produkty spożywcze mają daty przydatności do spożycia?

Jak sprawdzić, że żywność nie nadaje się do jedzenia?

Musisz polegać na zmysłach, po to je mamy by ostrzegały nas przed niebezpieczeństwami. Zmiana zapachu, konsystencji i smaku świadczą o tym, że jedzenie należy wyrzucić. Mycie, doprawianie ostrymi przyprawami czy obróbka termiczna wiele nie pomogą. Jeśli produkt jest zepsuty zjedzenie go spowoduje zatrucie pokarmowe.

Pleśń kwalifikuje cały produkt do wyrzucenia. Wyjęcie jej ze słoiczka czy odkrojenie z warzywa to zły pomysł. Jeśli pleśń jest widoczna, to znaczy, że toksyczne substancje z niej pochodzące znajdują się już w całym produkcie.

Produkty spożywcze, które nie mają daty ważności

Data przydatności do spożycia nie jest wymagana w przypadku następujących produktów spożywczych:

  • wina, likiery, wina musujące, wina aromatyzowane i podobne produkty otrzymane z owoców innych niż winogrona oraz napoje objęte europejskim kodem CN 2206 00 otrzymane z winogron lub moszczu gronowego.
  • alkohol, i wszelkie napoje zawierające 10% lub więcej alkoholu w składzie.
  • niektóre przyprawy tj.: ocet, sól kuchenna, cukier.
  • wyroby cukiernicze składające się prawie wyłącznie z aromatyzowanych lub kolorowych cukrów.
  • humy do żucia i podobne produkty do żucia.

Warto wiedzieć, że data przydatności do spożycia nie ma obowiązku widnieć na świeżych wyrobach piekarniczych lub cukiernicze, które ze względu na swój skład są zwykle spożywane w ciągu 24 godzin od ich wytworzenia. Podonie sprawa się ma w przypadku świeżych owocówe i warzyw, takich jak ziemniaki, które nie zostały obrane, pokrojone lub poddane podobnej obróbce. Nie dotyczy to jednak kiełkujących nasion i podobnych produktów, takich jak kiełki roślin strączkowych, które wymagają daty minimalnej trwałości.

CZYTAJ TAKŻE:

Nigdy nie rób tak z miodem. Zepsuje się lub straci właściwości lecznicze

Tych produktów lepiej nie trzymać w lodówce. Tracą wartości odżywcze

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL