Glukoneogeneza - synteza glukozy. Na czym polega, dlaczego jest ważna?

Glukoneogeneza jest to naturalny proces enzymatyczny przekształcający m.in. aminokwasy, glicerol, propionian i mleczan w glukozę. Synteza glukozy z innych związków niecukrowych zachodzi przede wszystkim w komórkach wątroby oraz w nerkach. Proces ten nasila się w trakcie wysiłku fizycznego oraz gdy jesteśmy głodni. Glukeneogeneza odpowiada za utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi.

Wymienione substancje zwane są niecukrowcowymi prekursorami, a sama przemiana zachodzi głównie w obrębie cytoplazmy komórek nerek i wątroby. Jest to proces występujący w organizmie w przypadku niedoborów cukru, jego większego zapotrzebowania i na skutek wydzielania się hormonów: trzustkowego, adrenaliny oraz glikokortykosteroidowych. 

Jak przebiega glukoneogeneza?

Nie jest to proces odwrotny do glikozy, ale wykorzystuje siedem z 10 jego etapów, które są nieodwracalne. Pozostałe zastąpione są przez inne przemiany mające przeciwny kierunek. 

Cały proces rozpoczyna się od przekształcenia jednego z niecukrowych prekursorów w pirogronian, a następnie często w szczawiooctan i dalej w fosfoenolopirogronian. Cały proces kończy przemiana fruktozo-6-fosforanu w glukozo-6-fosforan, z którego powstanie glukoza. Dopiero wtedy jest wysyłana do cytoplazmy podstawowej (do cytozolu).

Reklama

Kiedy glukoneogeneza się nasila?

Glukoneogeneza to proces metaboliczny występujący w organizmie, który uaktywnia się w przypadku, gdy zaczyna brakować glukozy.

Są to najczęściej stany związane:

  • z niedostateczną ilością pokarmu zawierającego cukry,
  • z dużymi przerwami między spożywanymi posiłkami,
  • ze stosowaniem głodówek,
  • ze zwiększoną aktywnością fizyczną bez odpowiedniego wyrównania diety o dodatkowe kalorie,
  • ze zwiększonym wytwarzaniem adrenaliny,
  • z pojawieniem się ciąży.

Pobudzająco na ten proces działają też niektóre preparaty z grupy kortykosteroidów.

CZYTAJ TAKŻE: 

Produkty, które obniżają poziom cukru. Dodaj do herbaty lub zaparz

Odkryto nowy enzym regulujący poziom cukru we krwi

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: glukoza | poziom cukru
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL