Glukoneogeneza - synteza glukozy. Na czym polega, dlaczego jest ważna?
Glukoneogeneza jest to naturalny proces enzymatyczny przekształcający m.in. aminokwasy, glicerol, propionian i mleczan w glukozę. Synteza glukozy z innych związków niecukrowych zachodzi przede wszystkim w komórkach wątroby oraz w nerkach. Proces ten nasila się w trakcie wysiłku fizycznego oraz gdy jesteśmy głodni. Glukeneogeneza odpowiada za utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi.
Wymienione substancje zwane są niecukrowcowymi prekursorami, a sama przemiana zachodzi głównie w obrębie cytoplazmy komórek nerek i wątroby. Jest to proces występujący w organizmie w przypadku niedoborów cukru, jego większego zapotrzebowania i na skutek wydzielania się hormonów: trzustkowego, adrenaliny oraz glikokortykosteroidowych.
Nie jest to proces odwrotny do glikozy, ale wykorzystuje siedem z 10 jego etapów, które są nieodwracalne. Pozostałe zastąpione są przez inne przemiany mające przeciwny kierunek.
Cały proces rozpoczyna się od przekształcenia jednego z niecukrowych prekursorów w pirogronian, a następnie często w szczawiooctan i dalej w fosfoenolopirogronian. Cały proces kończy przemiana fruktozo-6-fosforanu w glukozo-6-fosforan, z którego powstanie glukoza. Dopiero wtedy jest wysyłana do cytoplazmy podstawowej (do cytozolu).
Glukoneogeneza to proces metaboliczny występujący w organizmie, który uaktywnia się w przypadku, gdy zaczyna brakować glukozy.
Są to najczęściej stany związane:
- z niedostateczną ilością pokarmu zawierającego cukry,
- z dużymi przerwami między spożywanymi posiłkami,
- ze stosowaniem głodówek,
- ze zwiększoną aktywnością fizyczną bez odpowiedniego wyrównania diety o dodatkowe kalorie,
- ze zwiększonym wytwarzaniem adrenaliny,
- z pojawieniem się ciąży.
Pobudzająco na ten proces działają też niektóre preparaty z grupy kortykosteroidów.
CZYTAJ TAKŻE:
Produkty, które obniżają poziom cukru. Dodaj do herbaty lub zaparz