Niacyna - przyczyny, objawy jej niedoborów i przeciwdziałanie
Niacyna zwana witaminą PP (B3) jest związkiem składającym się z kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego.
Ma ona duże znaczenie dla funkcjonowania organizmu, oddziałuje na układ nerwowy, układ krwionośny, metabolizm oraz wpływa na stan skóry i włosów. Jej niedobory mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości, choroby, a nawet przyczynić się do śmierci.
Niacyna występuje w wielu produktach, dlatego jej niedobór najczęściej notowany jest u osób z niedożywieniem. Inną grupę stanowią osoby nadużywające alkoholu.
Do przyczyn występowania niedoboru witaminy PP zaliczane są także:
- choroba Hartnupów
- spożywanie cukru w nadmiernych ilościach
- przyjmowanie niektórych leków (izoniazydy, antybiotyki, tabletki antykoncepcyjne, sulfonamidy)
- zaburzenia wchłanialności witaminy.
Na ograniczenie jej wchłanialności wpływają herbata i kawa.
Niewielkie niedobory witaminy PP wpływają na spowolnienie metabolizmu. Pierwsze objawy to przede wszystkim zmęczenie, problemy ze snem, biegunki. Mogą do tego dojść zaburzenia nerwowe oraz stany zapalne skóry. Jednak przy większych brakach niacyny w organizmie objawy są bardziej drastyczne i mogą doprowadzić do pelagry.
Jak większość witamin i minerałów niacyna jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Dlatego aby przeciwdziałać niedoborom tej witaminy, należy spożywać pokarmy ją zawierające. Występuje dość powszechnie w produktach zwierzęcych i roślinnych, ale najlepszym źródłem są: drożdże piwne, otręby pszenne, rośliny strączkowe i orzechy.
Przy niedoborach można wspomóc swój organizm za pomocą suplementów. Dodatkowo witaminy z grupy B, witamina C, chrom i fosfor wspomagają jej wchłanianie.