Nieoczywiste objawy niedoboru kolagenu. Poznasz po skórze, włosach i stawach
Kolagen to istotne białko, znajdujące się w naszym organizmie. Chociaż kojarzony jest przede wszystkim z kondycją skóry czy włosów, to należy wiedzieć, że pełni również inne funkcje i wpływa na działanie m.in. układu trawiennego czy układu krążenia. Jak rozpoznać, że organizmowi brakuje tego białka i jak najlepiej je uzupełniać? Odpowiadamy.
Kolagen jest białkiem, które stanowi główny składnik substancji międzykomórkowej - to właśnie on odpowiada za możliwość rozciągania tkanek w ciele. Odpowiada on nie tylko za gładką cerę i jędrność skóry, ale także uczestniczy w procesie gojenia ran, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie stawów, ale także utrzymuje w dobrej kondycji naczynia krwionośne, które także ulegają naprężaniu i wymagają elastyczności do prawidłowego przepływu krwi.
To jednak nie wszystko, bo kolagen chroni narządy wewnętrzne przed ich uszkodzeniem - tworzy warstwę zabezpieczającą wokół żołądka, nerek czy wątroby.
Objawy niedoboru kolagenu w pierwszej kolejności będą widoczne na skórze, jednak jego deficyt odczuje całe ciało.
Kolagen jest swego rodzaju rusztowaniem dla skóry, a ta jest niezwykle cienka właśnie w okolicach szyi czy oczu. Zauważalne oznaki starzenia skóry mogą być wyraźnym sygnałem alarmowym, że poziom istotnego białka w naszym organizmie spada.
Produkcja kolagenu w organizmie spada po 30. roku życia i ubywa go około 1 proc. w ciągu roku. Niedostarczanie go w diecie sprawi, że już w tym wieku będziemy obserwować pierwsze oznaki starzenia się skóry.
Całkowite zatrzymanie produkcji kolagenu w organizmie ma miejsce w okolicy 60. roku życia.
Bóle stawów mogą być kolejnym sygnałem, że ilość kolagenu w organizmie spada. Ból przy wstawaniu z łóżka, krzesła lub pozycja w klęku może być bolesna przy niskiej zawartości tego białka, ponieważ jest ono budulcem chrząstek stawowych. Bez kolagenu ulegają one ścieraniu, zwiększają tarcie, a ruch może sprawiać ból.
Jeśli inne przyczyny choroby stawów czy kości są wykluczone, wówczas można podejrzewać niedobór kolagenu w organizmie.
Kolagen, bogaty w glutaminę i glicynę, bierze udział w regeneracji śluzówki żołądka i jelit. Poprawia wchłanianie substancji odżywczych i buduje barierę jelitową. Duże deficyty tego białka mogą prowadzić do zaburzeń jelitowych - biegunek, zaparć, bólu brzucha. Inne objawy, wynikające z zaburzonej pracy jelit, to symptomy jelita drażliwego, do których zalicza się:
- dyskomfort w okolicy podbrzusza,
- wzdęcia,
- problemy z wypróżnianiem,
- odbijanie,
- przelewanie w brzuchu,
- szybkie uczucie pełności po posiłku.
Kolagen wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i właśnie dlatego wraz z upływem lat, na skórę mogą pojawiać się pajączki lub żylaki. Wynika to z osłabienia naczyń krwionośnych i zmniejszenia ich elastyczności. Kolagen wraz z witaminą C wpływa na szczelność naczyń, dlatego niedobór tych dwóch substancji może objawiać się skórą naczyniową i większą predyspozycją do powstawania żylaków. Prawidłowe rozszerzanie się naczyń krwionośnych zmniejsza także ryzyko miażdżycy czy powstawania zatorów, dlatego odpowiednia ilość kolagenu w organizmie wpływa na pracę całego układu krwionośnego.
Kolagen to białko, które odgrywa kluczową rolę w kondycji włosów oraz paznokci. Zapewnia im odpowiednie nawilżenie, ochronę oraz wzmacnia ich strukturę. Udowodniono także, że utrzymanie kolagenu w organizmie na wysokim poziomie może opóźnić proces siwienia włosów, dłużej utrzymują one swój naturalny kolor, a także obserwuje się szybszy porost włosów.
W niedoborze kolagenu włosy stają się matowe, przesuszone i mają większą tendencję do łamliwości. Tak samo dotyczy to paznokci, które stają się kruche, mogą się rozwarstwiać i łamać.
Bez względu na to, czy kolagen dostarczymy do organizmu w diecie czy za pomocą suplementów - w jego towarzystwie powinna zawsze być obecna witamina C. Zwiększa ona wchłanianie białka i utrzymuje jego strukturę.
Do pokarmów zawierających kolagen należy zatem dodawać cytrusy, warzywa bogate w witaminę C, takie jak papryka czy natka pietruszki, a decydując się na suplementy warto wybierać te, które już w swoim składzie zawierają kwas askorbinowy.
Najlepszym źródłem kolagenu są galaretki owocowe, żelatyna spożywcza a także ryby, kurze łapki, salceson czy golonka. Białko to jest dostępne również jako suplement - w kapsułkach, częściej w proszku, który wystarczy rozpuścić w wodzie i wypić.
Źródła:
Zague, V. Łagodzenie zapalenia błony śluzowej jelit poprzez suplementację kolagenu. Cancer Chemother Pharmacol, 2008.
Jelonek, L. Kolagen. Wszystko, co musisz wiedzieć. 2023
Song, H., Zhang, S., Zhang, L I wsp. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients, 2017.
CZYTAJ TAKŻE:
Odmładza wygląd, jelita, stawy. Polki coraz częściej piją "białko młodości"
Tak przyspieszasz powstawanie zmarszczek. Zmień to, bo kremy nie pomogą
Jak starzeje się organizm? Objawy i sposoby radzenia sobie z upływającym czasem