Objawy i leczenie listeriozy
Listeriozę wywołują bakterie przenoszone przez bydło i drób. Znajdują się w ich odchodach, a do zakażenia chorobą dochodzi w podobny sposób, co w przypadku innych chorób odzwierzęcych.
Można się nią zarazić w gospodarstwie, ale także przez spożywanie mięsa chorych osobników lub nabiału, który powstał bez przeprowadzania pasteryzacji.
Listerioza kryje się w mięsie, które zostało poddane zbyt niskiej temperaturze w kuchni - w potrawach gotowanych lub surowych wędlinach. Powodują ją także sery i ryby spożywane na surowo.
Listerioza może znajdować się także w mięsie wędzonym niską temperaturą dymu. Przenoszą ją też warzywa, dlatego należy unikać sałatek, które pochodzą z nieznanego źródła.
Aby jej uniknąć, osoby z grupy ryzyka powinny unikać potraw, które mogą zawierać bakterie listeria, co tyczy się szczególnie kobiet w ciąży.
Objawy zakażenia mogą pojawić się jeszcze tego samego dnia. W ostrym przebiegu pojawia się poważna gorączką, uczucie rozbicia, bóle stawów i biegunka. Jeśli przyczyna choroby nie zostanie rozpoznana, to może dojść do utraty przytomności i zapalenia ważnych organów ciała - opon mózgowych i mięśnia sercowego.
Bardzo poważnym stanem jest sepsa, pojawiająca się w końcowym okresie zachorowania na listeriozę. Listerioza jest najgroźniejsza w przypadku kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych, a także osób, które mają osłabioną odporność. W ciąży może dojść do poronienia lub obumarcia płodu.
Listerioza przenika do płodu, a zachorowanie noworodka na tę chorobę sprawia, że może dojść do zgonu. Z tego powodu w czasie ciąży przeprowadza się badania, które pozwalają wykryć chorobę.
Chorobę leczy się za pomocą antybiotyków. Poważny stan chorego sprawia, że konieczne jest przeprowadzenie leczenia kilkoma antybiotykami jednocześnie w formie wlewu.