Prawidłowe stężenie kwasu moczowego we krwi
Kwas moczowy to produkt degradacji zasad azotowych wchodzących w skład kwasów nukleinowych DNA i RNA. Degradacja ta zachodzi w wątrobie pod wpływem działania różnych enzymów. Zwykle w 30% jest wydalany przez przewód pokarmowy, a w 70% nerki przefiltrowują go do moczu.
Dopuszczalne stężenie kwasu moczowego we krwi to do 7 mg% u zdrowego mężczyzny oraz do 6 mg% u kobiet. Nadwyżki są sygnałem, że nadmiernie produkuje go wątroba albo nerki wydalają go w nieprawidłowy sposób.
Przyczyny nadmiarów kwasu moczowego we krwi dzieli się na pierwotne i wtórne. Te pierwsze wiążą się z wrodzonymi defektami metabolizmu albo zaburzeniami sekrecji w kanalikach nerkowych. Wtórne przyczyny nadmiaru kwasu moczowego we krwi związane są np. z niedożywieniem lub skrajnie innymi błędami w diecie - tj. nadużywaniem pokarmów zawierających białko. Nadwyżki kwasu moczowego mogą też być sygnałem różnych chorób.
Artretyzm, podagra, osteoporoza, anemia, kamica wątrobowa oraz nerkowa - wszystkie te choroby wiążą się z nadmiarami kwasu moczowego we krwi. Również przyczyn chorób stawów, kości, bólów w kręgosłupie, chronicznego reumatyzmu to w nim się upatruje.
Jeżeli nadwyżki kwasu moczowego wiążą się z nadmiernym spożywaniem pokarmów, warto spróbować im zaradzić. Wystarczy przeprowadzić sobie samemu kurację cytrynową, oczyszczającą organizm z kwasu moczowego.