Przyczyny i leczenie kurzej ślepoty
Kurza ślepota to choroba, która sprawia, że nieprawidłowo widzimy po zmierzchu. W zaawansowanym stanie przestajemy dobrze widzieć także wtedy, gdy w pomieszczeniu jest zbyt słabe oświetlenie.
Choroba pojawia się z kilku powodów. Pierwszym z nich jest choroba genetyczna, której objawy pojawiają się już w dzieciństwie. Inne przyczyny kurzej ślepoty to dystrofia siatkówki, czyli jej zwyrodnienie.
Może być ono spowodowane rogowaceniem struktur oka, na co wpływ ma brak witaminy A w pożywieniu. Pojawia się u osób, które są niedożywione lub mają nieprawidłowe przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Kurza ślepota towarzyszy także zaćmie i jaskrze.
Kurza ślepota polega na tym, że w ciemności jest nam coraz trudniej rozpoznawać szczegóły obrazu. Oko z trudem dostosowuje się do zmiany oświetlenia na ciemniejsze.
Dodatkowym objawem, który towarzyszy kurzej ślepocie jest nieprawidłowe wydzielanie łez i objawy skórne, powiązane z brakiem witaminy A w pożywieniu. Oczy są suche i często swędzą. Schorzenie dość szybko postępuje i trudno odwrócić jego działanie.
Jeśli pojawiają się pierwsze objawy, należy jak najszybciej zwrócić się do lekarza. Kurza ślepota jest diagnozowana dzięki badaniu dna oka, a jej postęp można śledzić za pomocą innych metod.
Leczenie choroby polega na wyeliminowaniu braku witamin w diecie i podawaniu jej w formie domięśniowej i podskórnej. Z dokuczliwym podrażnieniem gałki ocznej walczy się dzięki stosowaniu kropli nawilżających oczy.
Jeśli choroba nie ma przyczyny dziedzicznej, można zabiegać jej powstawaniu. Przede wszystkim należy zadbać o dietę, spożywając dużo produktów bogatych w witaminę A. Znajduje się ona zarówno w warzywach, jak i w nabiale i jajach. Bogatym źródłem witaminy A są także ryby.