Witamina B17 leczy raka?
Rak to dla wielu osób wciąż wyrok śmierci. Przerażeni diagnozą pacjenci zgadzają się na każdą agresywną metodę leczenia. Niektórzy twierdzą, że witamina B17, to skuteczna metoda zwalczania tej choroby. Jaka jest prawda?
Witamina B17, nazywana też amigdaliną, występuje głównie w pestkach roślin owocowych. Znajdziemy ją w pestkach migdałowca, ale również w pigwie, moreli, brzoskwini, śliwce i wiśni.
Witaminę B17 możemy kupić w sklepach zielarskich, najczęściej w postaci gorzkich migdałów, czasem też sprzedawane są pestki moreli.
Według zwolenników leczenia raka witaminą B17, ludzkość od zarania spożywała ją, np. w prosie oraz lnie, co stanowiło swoistą prewencyjną kurację antyrakową.
Przekonanie, że witamina B17 leczy raka oparto na badaniu przeprowadzonym w 1952 roku przez doktora biochemii Ernesta T. Krebsa. Wynikało z niego, że rak jest wynikiem niedoboru w diecie właśnie witaminy B17. Krebs zalecał spożywanie owoców zawierających B 17 w całości, wraz z nasionami.
Przestrzegał jednak przed spożywaniem nadmiernej ilości pestek w związku z zagrożeniem zatrucia się cyjankiem, który w nich występuje. Ustalono, że właściwą dawką będzie zawartość jednej moreli lub brzoskwini na 5 kg masy ciała. Niektórzy zwolennicy metody uznali jednak, że cyjanek z pestek ma niszczący wpływ na komórki rakowe
Lekarze nie pochwalają tej metody leczenia. Nie ma bowiem żadnych udokumentowanych przypadków jej skuteczności. Znany jest jednak przypadek śmierci pacjenta, który połączył amigdalinę z witaminą C.