Reklama

Pięć sposobów na niestrawność

Niestrawność pojawia się bardzo często po spożyciu obfitego posiłku. Objawia się m.in. bólem brzucha, nieprzyjemnym odbijaniem, wzdęciami lub wymiotami. Jak sobie z nią radzić? Poniżej przedstawiamy pięć sprawdzonych sposobów na niestrawność.

Przejedzenie a niestrawność

Niestrawność (inaczej dyspepsja) to nieprzyjemne uczucie, które może być spowodowane przejedzeniem lub spożyciem ciężkostrawnych produktów. Zaliczyć można do nich m.in. smażone w głębokim tłuszczu mięso, desery przygotowane z tłustej śmietany i masła, rośliny strączkowe, np. groch i ciecierzyca. Niestrawność wystąpić może po spożyciu gotowych produktów garmażeryjnych, a także tłustych fast foodów.

Niestrawność - objawy

Należy pamiętać, że niestrawność to nie choroba. To zespół nieprzyjemnych objawów o różnej intensywności. Poniżej przedstawiamy możliwe oznaki dyspepsji.

Reklama

Objawy niestrawności to:

  • ból brzucha,
  • nieprzyjemne odbijanie,
  • nieprzyjemny smak w ustach,
  • wzdęcia,
  • wymioty,
  • nudności,
  • biegunka lub zaparcia,
  • uczucie pełności w nadbrzuszu,
  • gazy,
  • zgaga,
  • uczucie ciężkości,
  • ospałość,
  • czkawka.

Co ma wpływ na prawidłowe trawienie?

Za prawidłowe trawienie odpowiada nasz układ trawienny. W przypadku przejedzenia lub spożycia ciężkostrawnego posiłku dochodzi do sytuacji, w której układ trawienny jest obciążony i nie pracuje prawidłowo. Poza niewłaściwą dietą, problemy z trawieniem mogą być związane także z innymi chorobami. Dotyczyć to może schorzeń żołądka, trzustki i wątroby. Nie każdy wie, że w procesach trawiennych niezwykle istotny jest również styl życia - odpowiednia dawka snu, ruch oraz unikanie stresu.

Jak przyspieszyć trawienie?

Przede wszystkim należy unikać tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Codzienna dieta powinna być oparta na chudym mięsie i sezonowych warzywach oraz owocach. Warto włączyć do jadłospisu również nabiał - zwłaszcza jogurty i kefiry. 

Kluczowy jest również błonnik, który znacząco przyśpiesza trawienie. Znajdziemy go w produktach pełnoziarnistych, m.in. w pieczywie razowym, kaszy gryczanej i płatkach owsianych, a także w niektórych owocach (np. jabłkach). 

Nie należy zapominać również o odpowiednim nawodnieniu. Każdego dnia należy spożywać minimum 2 litry wody.

Niestrawność - 5 sposobów jak sobie z nią poradzić?

W aptekach i sklepach zielarskich znaleźć można wiele preparatów na niestrawność. Większość można kupić bez recepty. Dobre efekty przynosi omeprazol, pantoprazol czy famotydyna. Leki dostępne są zarówno w formie tabletek, jak i syropów. Nie należy również zapominać o tzw. domowych sposobach na niestrawność.

1.     Herbaty i napary ziołowe - w walce z niestrawnością szczególnie przydatne będą takie zioła jak mięta pieprzowa, dziurawiec, nasiona kolendry, kwiat nagietka, mięta i rumianek. Napary spożywać można 2-3 razy dziennie. W przypadku, gdy chory przyjmuje na stałe leki (nawet wydane bez recepty), przed rozpoczęciem terapii ziołami należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Jakie zioła mają potwierdzone badaniami działanie i można przyjmować je bezpiecznie? CZYTAJ TUTAJ. 

2.     Ocet jabłkowy - pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jedną łyżeczkę octu należy rozcieńczyć ze 100 ml wody. Taki napój można spożywać nie tylko po ciężkostrawnym posiłku. W przypadku problemów z trawieniem, ocet jabłkowy można włączyć do codziennej diety.

3.     Soda oczyszczona - działa wiatropędnie, neutralizuje soki żołądkowe oraz łagodzi zgagę i nieprzyjemne odbijanie. Jak przygotować napój z sody? Do szklanki wody należy dodać łyżeczkę sody oraz łyżeczkę soku z cytryny lub łyżkę octu jabłkowego. Wszystko dobrze wymieszać i wypić.

4.     Imbir - zapobiega skurczom żołądka i jelit oraz łagodzi zgagę i nudności. Najlepsze efekty przyniesie ciepły napój z imbiru. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Kilka plastrów imbiru należy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.

5.     Ciepły okład - łagodzi ból brzucha i działa uspokajająco. Wykorzystać do tego można np. termofor z gorąca wodą. Kupimy go w większości sklepów sieciowych. 

CZYTAJ TAKŻE:Dlaczego warto pić kompot z suszonych owoców? Nie tylko w Wigilię

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL