Połówka dziennie przyspieszy spalanie tłuszczu. Sięgaj po niego przed obiadem

Właściwości odchudzające grejpfrutów to nie mit, a fakty potwierdzone wieloma badaniami naukowymi. Połówka owocu czy szklanka soku może zmniejszyć apetyt i pozwolić zachować uczucie sytości na znacznie dłużej. Jakie substancje obecne w grejpfrucie pomagają w zgubieniu dodatkowych kilogramów? Kiedy najlepiej sięgać po cytrusy, żeby jak najbardziej przyspieszyć proces chudnięcia? Sprawdź.

Czy grejpfruty są zdrowe?

Grejpfruty to owoce, które razem z kwaśnym smakiem dostarczają do organizmu wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych. Oprócz dużej dawki witaminy C i A, mnóstwa antyoksydantów (m.in. beta-karotenu) znajdziemy też spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Ponad 90 proc. masy owocu to woda — to charakterystyka produktów sprzyjających odchudzaniu. Co jeszcze wpływa na popularność grejpfruta w dietach na spalanie tłuszczu?

Reklama

Ile kalorii ma grejpfrut?

W stu gramach różowego i czerwonego grejpfruta znajduje się ok. 42 kalorii. Przeciętny owoc waży ok. 270 g — to znaczy, że jeden grejpfrut dostarczy do organizmu ok. 110-120 kcal. Omawiane cytrusy mają też niski indeks glikemiczny (IG=20), a zawartość pektyn redukuje ilość glukozy we krwi, co jest szczególnie korzystne dla diabetyków.

Ile grejpfrutów trzeba jeść, żeby schudnąć?

W badaniu z 2011 roku przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville, które miało określić, w jaki sposób grejpfrut wpływa na proces odchudzania, posłużono się porcją liczącą 127 g (pół średniej wielkości owocu). Badacze podzielili uczestników na 3 grupy. Jedna z nich spożywała grejpfruta w kawałkach, druga piła wyciśnięty sok, a trzecia — wodę. W przypadku ogólnej redukcji wagi, wszystkie trzy grupy osiągnęły podobne wyniki, ok. 7 proc. całkowitej masy ciała w ciągu 12 tygodni. 

Pozytywne aspekty wykorzystania grejpfruta były natomiast dobrze widoczne w wynikach panelu lipidowego, a dokładniej zawartości dobrego cholesterolu HDL. U grupy, która zamiast grejpfruta piła wodę odnotowano spadek tego parametru o prawie 4 proc. W przypadku diety z wykorzystaniem kawałków owoców procent HDL w ogólnym udziale cholesterolu wzrósł o 6 punktów, a przy spożywaniu soku o ponad 8 proc.

Czy grejpfrut spala tłuszcz?

Sam grejpfrut nie spala tłuszczu, ani nie powoduje chudnięcia sam w sobie. Natomiast włączenie go do diety, może znacznie przyspieszyć tempo zrzucania zbędnych kilogramów, szczególnie w dłuższym horyzoncie czasowym. Wpływ grejpfruta na proces odchudzania to przede wszystkim zasługa błonnika.

Do wielu pozytywnych aspektów jego wpływu na ludzki organizm można zliczyć:

  • regulację perystaltyki jelit;
  • zmniejszenie apetytu;
  • wydłużenie uczucia sytości po posiłku;
  • usuwanie pozostałości po trawieniu ze ścian jelit;
  • wspieranie flory bakteryjnej układu pokarmowego.

Powyższa lista, wraz z odpowiednim nawodnieniem dzięki dużej ilości wody i działaniem innych substancji obecnych w cytrusach, pozwala kwalifikować grejpfruta do grupy produktów, które ułatwiają redukcję wagi. Jeśli chodzi o sam proces spalania tłuszczu, to na jego tempo największy wpływ mają polifenole — przeciwutleniacze, które w dużej ilości znajdziemy w miąższu omawianego owocu.

Kiedy jeść grejpfruta żeby schudnąć?

Przy diecie odchudzającej najlepiej włączyć porcję grejpfruta do jadłospisu na ok. pół godziny przed głównym posiłkiem danego dnia. W ten sposób wydłużymy uczucie sytości po posiłku, zredukujemy ilość jedzenia potrzebną do zaspokojenia apetytu, a także pobudzimy nasz układ trawienny przed wysiłkiem, który czeka go po zjedzeniu obiadu. Nie ma przeciwwskazań do spożywania grejpfruta codziennie, o ile nie występuje u nas alergia na cytrusy.

Zarówno sok z grejpfruta, jak i kawałki owoców można spożywać przez cały dzień, jednak osoby, którym zdarzają się kłopoty gastryczne, powinny unikać tych produktów w ciągu ostatnich godzin przed snem. Węglowodany obecne w owocach mogą być dużym obciążeniem dla żołądka i prowadzić do nieprzespanej nocy. 

O ile nie cierpimy na refluks lub podobne schorzenia układu pokarmowego warto sięgnąć po szklankę wyciśniętego soku z grejpfruta na dobry początek dnia.

Sok, koktajl czy kawałki grejpfruta - co wybrać przy odchudzaniu?

Chociaż grejpfrut we wszystkich postaciach dostarczy wielu wartościowych składników, to najwięcej błonnika i zero dodatkowego cukru znajdziemy w całym owocu. 

Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie domowego koktajlu z grejpfrutem, który możemy wzbogacić o praktycznie dowolne składniki. W ten sposób możemy zredukować niewielki ubytek błonnika i dostarczyć do organizmu substancje, których nie znajdziemy w cytrusach.

Koktajl grejpfrutowy na bazie mleka zwierzęcego lub jego roślinnych odpowiedników (napoju migdałowego, mleka sojowego) przyrządzimy bardzo prosto, dodając do blendera składniki, na które mamy akurat ochotę. Grejpfrut świetnie łączy się m.in. ze szpinakiem, kiwi, jabłkiem, bananem, a dodatkowym źródłem cennych minerałów mogą być nasiona chia czy sproszkowana spirulina.

Czytaj także:

Co zamiast diety? Śpij, pij wodę i spaceruj, a schudniesz

Kluczowe w procesie odchudzania. Dodaj łyżkę do owsianki, jogurtu, koktajlu

Nie tylko wołowina i szpinak. Tu znajdziesz najwięcej żelaza

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL