Podwyższony poziom ma 60 proc. dorosłych Polaków. Taki wynik cholesterolu to znak ostrzegawczy

Chociaż na co dzień słyszymy zewsząd o cholesterolu i zagrożeniach płynących z jego podwyższonego poziomu we krwi, niewielu z nas przykłada do tego szczególną wagę. Zaczynamy się przejmować dopiero w momencie, w którym cholesterol powoduje problemy w organizmie; niestety - często okazuje się, że to za późno. Dlatego dzisiaj wyjaśnię, czym tak naprawdę jest cholesterol, jaki jest jego właściwy poziom, skąd bierze się w organizmie i co z nim robić. Jeśli, tak jak większość, ignorowaliście cholesterol na swoich wynikach badań, jesteście w dobrym miejscu. Cholesterolowe s.o.s. - zaczynamy.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to jednocześnie lipid (tłuszcz), steroid (-ster) i alkohol (-ol). Występuje w błonach komórkowych wszystkich naszych komórek, stabilizując i wzmacniając ich struktury. Jest prekursorem kwasów żółciowych i hormonów steroidowych - oznacza to, że jest niezbędny w organizmie człowieka. Potocznie, cholesterol oznacza również lipoproteiny (związki białkowo - tłuszczowe), krążące z osoczem krwi, w których skład wchodzi również sam cholesterol sensu stricte. Lipoproteiny te dzielimy na cholesterol HDL, tj. lipoproteiny o wysokiej gęstości, i cholesterol nie - HDL - lipoproteiny o niskiej gęstości. Lipoproteiny te są formą transportową cholesterolu.

Reklama

HDL i nie - HDL to kategorie nadrzędne, należy jednak także zwrócić uwagę na to, co wchodzi w skład nie - HDL:

  • frakcja LDL, powszechnie znana jako "zły" cholesterol - ta, której wzrost skorelowany jest ze wzrostem ryzyka chorób sercowo naczyniowych (np. zator, udar, zawał serca, niewydolność żylna),
  • inne lipidy i ich pozostałości w krwiobiegu: VLDL, IDL, chylomikrony, remnanty oraz lipoproteina A.  

W ostatnich latach okazało się, że sam pomiar LDL jako wskaźnika miażdżycy nie wystarczy, aby w pełni ocenić ryzyko chorób sercowo - naczyniowych. Z tego powodu utworzono kategorię nie - HDL, którą wylicza się po odjęciu HDL od cholesterolu całkowitego. Wykazano, że cząsteczki te pełnią rolę w rozwoju miażdżycy, co skorelowane jest ze wzrostem ryzyka chorób krążenia i serca. Wszystkie te frakcje ocenia się w badaniu lipidogramu, w którym oznacza się: cholesterol całkowity, cholesterol HDL, nie - HDL oraz  wyszczególniony LDL i trójglicerydy.

Czy wysoki cholesterol jest groźny?

Badanie NATPOL PLUS w 2011 roku wykazało, że hipercholesterolemia (za wysoki poziom cholesterolu) występuje w polskiej populacji aż u 61% osób dorosłych. W badaniu lipidogramu w 2015 roku za wysokie stężenia frakcji LDL stwierdzono u 60 proc. pacjentów POZ. Zatem dlaczego ludzie Ci nie umierają w konsekwencji chorób układu krążenia? I czy w takim razie powinniśmy się w ogóle przejmować cholesterolem? 

Na oba pytania jest jedna odpowiedź: hipercholesterolemia zabija po cichu. Poziom cholesterolu wzrasta latami, powoli, a blaszka miażdżycowa odkłada się bez charakterystycznych objawów. Do niewydolności żylnej czy oderwania blaszki miażdżycowej i zatoru nie dochodzi od razu. Dlatego możemy całe lata chodzić z tykającą bombą w środku, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji.

Jakie są normy (wartości referencyjne) cholesterolu?

Obecnie wartości referencyjne, aktualizowane na bieżąco na podstawie rekomendacji różnych zespołów i stowarzyszeń klinicystów, kształtują się następująco:

  • cholesterol całkowity (TC):      <190 mg/dl
  • cholesterol HDL (HDL - C):       >45 dla kobiet i >40 dla mężczyzn
  • cholesterol LDL (LDL - C)          (małe ryzyko sercowo - naczyniowe): <115 mg/dl
  • cholesterol nie - HDL                 (umiarkowane ryzyko serc. - nacz.): <130 mg/dl

Tak powstaje cholesterol w organizmie

Pula cholesterolu w organizmie człowieka pochodzi ze źródeł egzogennych (z pokarmu) oraz z endogennej syntezy. Cholesterol egzogenny pochodzi z diety, głównie mięsa, jajek i produktów bogatych w tłuszcze. Dalsze losy cholesterolu w jelicie zależne są od wydzielania soli kwasów żółciowych, które potrzebne są do jego wchłaniania z jelit do krwiobiegu.

Synteza wewnątrz organizmu człowieka odbywa się we wszystkich komórkach, ale głównie w wątrobie, jelicie i w niewielkim procencie - w skórze. Cholesterol powstaje z kwasów tłuszczowych. Kluczowym enzymem w syntezie cholesterolu jest HMG - CoA. CoA, czyli koenzym A, powstaje m. in. na drodze glikolizy. Glikoliza jest szlakiem metabolizmu cukrów, a dokładniej - glukozy. Dlatego, choć nie wydaje się to oczywiste na pierwszy rzut oka, cholesterol może powstawać z glukozy. Oznacza to, że nadmierne spożycie cukrów prowadzi do syntezy cholesterolu. W ten sposób z diety wysokowęglowodanowej uzyskujemy cholesterol.

Z dietetycznego punktu widzenia istotne zatem jest nie tylko to, ile cholesterolu spożywamy bezpośrednio, ale także ile spożywamy cukrów, które mają potencjał do przemiany w cholesterol. Podobnie dzieje się z kwasami tłuszczowymi i trójglicerydami, które mogą powstawać na drodze wykorzystania acetylo - koenzymu A, pochodzącego z przemian glukozy. Dlatego aby utrzymać w ryzach swój poziom lipidów, w tym cholesterolu, należy pilnować nie tylko spożycia tłuszczów, ale także cukrów.

Sposób na obniżenie cholesterolu

Sądzę, że możemy się zgodzić, że wysoki poziom cholesterolu nie jest dla nas pożądany, dlatego dobrze wiedzieć, w jaki sposób możemy go obniżyć.

Aktywność fizyczna - ruch i ćwiczenia spalają tłuszcze oraz cukry jako materiał energetyczny, służący do uzyskania wysokoenergetycznego związku ATP; w rezultacie tego mniej cholesterolu gromadzi się w osoczu i część zmagazynowanego cholesterolu ulega zużyciu.

Dieta - powyżej wyjaśniliśmy sobie, że cholesterol może pochodzić zarówno z wysokotłuszczowego jak i wysokowęglowodanowego pokarmu; należy ograniczać spożycie cukrów, zwłaszcza cukrów prostych i pokarmów bogatych w tłuszcze.

Statyny i inne leki - leki, działające na obniżenie poziomu cholesterolu, dostępne są po rozpoznaniu dyslipidemii przez lekarza i przepisaniu ich na receptę; chorobę może rozpoznać lekarz POZ, który wystawi receptę, zleci badania kontrolne i skieruje do specjalistów, o ile to potrzebne.

Warto również regularnie oznaczać lipidogram, co pozwoli na wczesne wychwycenie zmian w profilu lipidowym i podjęcie działań.

Badanie poziomu cholesterolu

Zwykle nie oznacza się samego stężenia cholesterolu, badanie to wchodzi w skład profilu lipidowego - lipidogramu, w obrębie którego oznacza się:

  • cholesterol całkowity,
  • cholesterol HDL,
  • cholesterol nie - HDL,
  • cholesterol LDL,
  • trójglicerydy.

Według najnowszych zaleceń nie jest konieczne oznaczanie lipidogramu na czczo, jednak warto oznaczyć go po kilkunastogodzinnym poście, razem ze stężeniem glukozy i insuliny. Krew do oznaczenia pobieramy z żyły łokciowej, a realizacja badania to zwykle 1 dzień.

Oznaczenie lipidogramu może w dłuższej perspektywie uratować życie, pamiętajmy o tym, kiedy wybieramy się na badania. Sama morfologia i mocz to nie wszystko.

Źródła:

  • Dembińska - Kieć A., Naskalski J. W., Solnica B. (red.), Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Edra Urban & Partner, Wrocław 2022,
  • Praca zbiorowa, Interna Szczeklika 2023, Medycyna Praktyczna, Kraków 2023,
  •  Wytyczne Polskiego Towarzystwa Diagnostyki Laboratoryjnej.

CZYTAJ TAKŻE:

Wysoki cholesterol nie boli, ale wysyła sygnały. Są na oku, ustach, stopach

Skuteczne sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu

Obniży cholesterol, poprawi pracę mózgu, pomoże schudnąć. Jedz awokado w takiej postaci

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL