Dieta po porodzie, czyli co powinna jeść kobieta w połogu
Wiele świeżo upieczonych mam zastanawia się nad tym, co może jeść po porodzie, zwłaszcza wówczas, gdy karmi piersią. Czy konieczne jest stosowanie diety dla mam karmiących i jakie są dozwolone produkty w czasie karmienia piersią?
Podczas ciąży prawie każda przyszła mama przywiązuje większa uwagę do tego, by jeść zdrowo i zapewnić rozwijającemu się dziecku jak najlepsze warunki do rozwoju. Po porodzie także trzeba zadbać o to, by dieta była zdrowa i bogata w składniki odżywcze takie jak białka, tłuszcze witaminy i sole mineralne. Dobrze jest, kiedy karmiąca mama zjada około 4-5 zbilansowanych posiłków dziennie, a w jej diecie znajduje się dużo białka i wapnia zawartego w rybach, jajach i chudym mięsie.
Warto zadbać, by w diecie znalazło się także żelazo. Można je znaleźć w kaszach, warzywach strączkowych, czerwonym mięsie, rybach i jajach. Bogatym źródłem żelaza są także orzechy, jednakże należy je spożywać bardzo ostrożnie, gdyż mogą być przyczyną alergii u maluszka.
Podczas karmienia piersią należy unikać spożywania napojów alkoholowych oraz jedzenia niezdrowego, czyli na przykład fast foodów, tłustych mięs, białego pieczywa, sztucznych przypraw, słodyczy oraz żywności konserwowanej i wysoce przetworzonej.
Warto również zrezygnować z żywności mającej właściwości wzdymające takiej jak np. kapusta, groch czy smażone potrawy. Cytrusy, orzechy, czekolada i zawarte w niej kakao to produkty szczególnie alergizujące, więc należy je włączać do diety ze szczególną ostrożnością.
Włączając do swojej diety kolejne produkty przyglądaj się uważnie reakcji organizmu swojego maluszka. Jeśli zauważysz niepokojące objawy takie jak wzdęcia, bóle brzuszka, gazy, śluz lub nitki krwi w kupie, zastanów się co jadłaś, być może maluch źle zareagował na któryś produkt.
Należy jednakże pamiętać że główną przyczyną dolegliwości brzuszkowych u noworodków jest nie dieta mamy, lecz niedojrzałość układu pokarmowego, która mija po około 4-6 tygodniach.