Amerykanki zachwycają się dietą Słowianek. Postawą posiłków kasza z Polski

Jedzą głównie polską kaszę, kapustę i buraki - zainspirowane nowym trendem Amerykanki chudną na diecie słowiańskiej. "Slavic girl diet", o której głośno w social mediach, w dużej opiera się o kaszę gryczaną, warzywa korzeniowe i kapustne oraz jajka. Na czym polega ta dieta? Jakie właściwości ma kasza gryczana, że tak bardzo zachwyciła kobiety za oceanem?

Slavic girl diet - co to jest?

O tym, że "Polskie dziewczyny najpiękniejsze są" nie trzeba nikogo przekonywać. Śpiewano już o tym przecież piosenki. Jesteśmy też - razem z innymi kobietami z krajów słowiańkich - statystycznie dużo szczuplejsze niż Amerykanki czy Brytyjki. W naszej części świata wciąż je się znacznie mniej żywności przetworzonej i pewnie w tym tkwi cały sekret. Jednak trend "Slavic girl diet", o którym coraz głośniej w social mediach, głównie na Tik Toku i Instagramie - zakłada, że figurę i urodę Słowianki zawdzięczają produktom, które jedzą. Wśród najlepszych wymieniana jest kasza gryczana, produkt jak dotąd w Ameryce praktycznie nieznany

Reklama

Nie brakuje głosów, że to bzdura, bo przecież my tutaj wcale nie jemy codziennie kaszy gryczanej. Z drugiej jednak strony, gdyby przyjrzeć się jej właściwościom, oraz prześledzić zalecenia diety słowiańskiej - może jednak powinniśmy? Nie tylko dla szczupłej sylwetki, ale przede wszystkim - dla zdrowia.

Dieta słowańska - zalecane produkty 

"Slavic girl diet" nie jest oficjalnym planem dietetycznym, a raczej zestawem zalecanych produktów i sugerowanym sposobem odżywiania. Celem diety ma być nie tylko otrzymanie prawidłowej masy ciała, ale także poprawa zdrowia, obniżenie poziomu cukru we krwi, ochrona przed cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi, jak np. miażdżyca. Wśród zwolenników tego trendu słowiańskie kobiety przedstawiane są jako zdrowe, naturalne i pełne energii.

Dieta słowiańska opiera się na tradycyjnych składnikach i potrawach spożywanych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Typowe elementy diety to:

  • warzywa korzeniowe - ziemniaki, buraki, marchew, brukiew, rzepa.
  • kiszonki - kiszona kapusta, ogórki kiszone, zakwas buraczany.
  • zupy - barszcz, żurek, rosół.
  • zboża - kasza gryczana, jęczmienna, owies
  • nabiał - twaróg, kefir, jogurt naturalny
  • mięso - głównie drób i ryby (np. śledzie)
  • jajka - jako popularne źródło białka
  • pieczywo - szczególnie pełnoziarniste lub żytnie
  • owoce sezonowe - jabłka, jagody, śliwki, borówki, maliny, truskawki
  • domowe przetwory - dżemy, kompoty, marynowane warzywa.
  • herbaty ziołowe - np. rumianek, mięta, lipa.

Żywienie w stylu słowiańskiej kobiety promuje samodzielne domowe gotowanie i naturalność, a zwłaszcza unikanie wysoko przetworzonych produktów. Ważna jest też świeżość i sezonowość produktów, zaleca się korzystanie z warzyw i owoców dostępnych w danym okresie roku.

Kasza gryczana - wartości odżywcze, indeks glikemiczny i kalorie

Wśród wymienionych wyżej produktów prawdziwą furorę robi zwłaszcza kasza gryczana - to doskonały wybór dla osób poszukujących zdrowych opcji żywieniowych, ponieważ jest źródłem wspomagającego trawienie i naturalnie obniżającego cholesterol błonnika. Jest to też produkt bezglutenowy, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób z celiakią lub wrażliwością na gluten. 

Gryka zawiera pełnowartościowe białko - wyjątkowy zestaw aminokwasów, który może przyczynić się do ochrony przed chorobami takimi jak nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu oraz zaburzenia trawienne. Kasza ta jest również cennym źródłem żelaza, które jest niezbędne do transportu tlenu i innych ważnych składników odżywczych. Zawiera też magnez, cynk, miedź i mangan - kluczowe dla zdrowia skóry, włosów i ogólnego funkcjonowania organizmu, oraz witaminy z grupy B (B1 i B6), które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, krwionośnego i nerwowego.

Indeks glikemiczny (IG) kaszy gryczanej jest relatywnie niski, co czyni ją odpowiednią dla osób z cukrzycą, insulinoopornością lub tych, które dbają o stabilizację poziomu cukru we krwi.

Kasza gryczana palona (prażona) - 50-55 (średni IG)
Kasza gryczana niepalona (białą): 40-45 (niski IG)

Po ugotowaniu kasza zwiększa swoją masę ok. trzykrotnie, więc jej kaloryczność wynosi około 110-120 kcal na 100 g (ugotowanej). To sprawia, że jest lekkostrawnym i sycącym dodatkiem do posiłków.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego kasza gryczana wspiera zdrowie i sylwetkę?

  • Daje sytość na długo i chroni przed podjadaniem. Na diecie odchudzającej jest niezastąpiona - dzięki błonnikowi i białku kasza gryczana pomaga utrzymać uczucie sytości na długo. Jedząc ją nie będziesz tak często sięgać po słone przekąski i słodycze.
  • Regulacja poziomu cukru. Niski indeks glikemiczny kaszy gryczanej sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Jest to produkt zalecany w diecie osób borykających się z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym oraz cukrzycą typu 1 i 2. 
  • Wspiera jelita i jest łatwa w trawieniu. Kasza gryczana jest lekkostrawna, a jednocześnie bogata w składniki odżywcze, co wspiera metabolizm.
  • Wszechstronność i cena. Kasza gryczana to stosunkowo niedrogi produkt, jest łatwa w przechowywaniu i gotowaniu, co czyni ją doskonałym produktem w trudniejszych warunkach klimatycznych. Można ją łączyć z niemal każdym produktem - od warzyw i mięsa po nabiał i owoce. Nada się nie tylko na obiad, ale także na śniadanie - można zrobić z niej wytrawne placuszki, lub gryczankę, czyli odpowiednik owsianki na bazie kaszy gryczanej.

"Slavic girl diet" - dlaczego warto tak jeść?

Na Tik Toku pod filmami omawiającymi trend" Slavic girl diet" nie brakuje głosów krytyki i stwierdzeń, że przecież nie samą kaszą człowiek żyje, że mamy znacznie bogatsze dziedzictwo kulinarne niż kasza i kapusta, oraz że w krajach słowiańskich wcale tak się już nie jada. No właśnie. Czy naprawdę potrzebujemy trendu zza oceanu, żeby przypomnieć sobie o najlepszych i najzdrowszych produktach, które rosną w naszym regionie i od lat stanowiły bazę zdrowego jadłospisu? 

Zamiast krytyki zalecam refleksję. Po latach zachwycania się nawykami żywieniowymi Francuzek czy Azjatek, nadeszła pora, by powiedzieć "cudze chwalicie, a swego nie znacie" i poszperać głębiej w przepisach i produktach charakterystycznych dla dawnej kuchni polskiej. Tej sprzed peerelowskiej rewolucji mleczno-mącznej, a właśnie opartej na pełnoziarnistych zbożach, kaszach, darach lasu, rybach oraz rodzimych warzywach i ich przetworach. Jest bowiem w dietetyce od lat trend, który głosi, że jedzenie produktów rosnących w tej samej strefie geograficznej, w której się rodzimy i mieszkamy, jest najzdrowsze. A zatem - smacznej kaszy! Polecam nie tylko z kefirem, a także z pieczonymi burakami, fasolą i grzybami. 

CZYTAJ TAKŻE:

Kapusta, brokuły czy kalafior zawierają cenne glukozynolany. Jedząc, pamiętaj o tarczycy

Koniec z precyzyjnym liczeniem kalorii. To będzie najmodniejsza dieta w 2024 roku

Rosół i kiszonki podstawą diety GAPS. Leczy jelita i całe ciało

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL