Sekret długowieczności z warzywniaka. Lubiane warzywo to źródło sulforafanu

Sulforafan to jeden z najciekawszych naturalnych substancji wspierających zdrowie. Ten siarkowy związek bioaktywny od lat przyciąga uwagę naukowców ze względu na swój potencjał w opóźnianiu starzenia, wspomaganiu walki z chorobami i ochronie mózgu. Gdzie go szukać? Przede wszystkim w niepozornych, ale niezwykle cennych warzywach! Sprawdź, w jakich i przekonaj się, dlaczego warto włączyć je do diety jak najczęściej.

Sulforafan - co to takiego

Sulforafan to związek zaliczany do grupy izotiocyjanianów, który powstaje w wyniku enzymatycznej reakcji z glukorafaniny - naturalnego prekursora występującego w warzywach kapustnych. Najwięcej sulforafanu znajdziemy w surowych brokułach i ich kiełkach (kiełki brokułów mają nawet 20-50 razy więcej glukorafaniny niż dojrzałe warzywa, dlatego uznaje się je za najbogatsze źródło sulforafanu), choć występuje również w:

Reklama
  • kalafiorze,
  • brukselce,
  • kapuście,
  • jarmużu,
  • kalarepie,
  • rzodkiewkach.

Ale uwaga - sulforafan nie występuje od razu w aktywnej formie. W roślinach magazynowany jest jako glukorafanina, która dopiero po rozdrobnieniu (np. siekaniu lub gryzieniu warzyw) przekształca się w aktywny sulforafan, dzięki działaniu enzymu o nazwie mirozynaza.

Sulforafan - działanie zdrowotne

W ostatnich latach sulforafan coraz częściej pojawia się w publikacjach naukowych jako związek o ogromnym potencjale zdrowotnym. Uznawany jest za naturalny środek, który może wspierać organizm w ochronie przed nowotworami i wspomagać procesy regeneracyjne.

Ciekawym przykładem są badania, w których sprawdzano, jak sulforafan wpływa na komórki narażone na deksametazon - syntetyczny glikokortykosteroid, który może powodować niekorzystne zmiany, w tym zahamowanie wzrostu komórek i nasilenie procesów prowadzących do ich śmierci (apoptozy). Okazało się, że sulforafan chroni komórki przed uszkodzeniami i utratą funkcji - między innymi przez ograniczenie uwalniania enzymu LDH (dehydrogenazy mleczanowej), będącego wskaźnikiem stresu komórkowego.

Ale to nie wszystko. W innych badaniach sulforafan wykazał działanie ochronne przed niektórymi typami nowotworów - m.in. rakiem trzustki, jelita grubego, czy rakiem prostaty.

Związek ten wspomaga również naturalne mechanizmy obronne organizmu, w tym procesy detoksykacyjne, antyoksydacyjne i regulujące cykl komórkowy.

Sulforafan - neuroprotekcja i ochrona przed chorobami neurodegeneracyjnymi

Badania na zwierzętach i komórkach wykazują również, że sulforafan aktywuje enzymy antyoksydacyjne w mózgu, takie jak Nrf2, który chronią przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym. To może oznaczać potencjalne wsparcie w profilaktyce chorób Alzheimera i Parkinsona.

Sulforafan - wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego

Sulforafan wpływa korzystnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, może obniżać ciśnienie krwi, zapobiegając miażdżycy. U pacjentów z cukrzycą typu 2 wykazano też poprawę profilu lipidowego po suplementacji sulforafanu.

Sulforafan w brokułach. Jak je jeść?

To, jak przygotowujemy brokuły, ma ogromne znaczenie dla ich wartości zdrowotnych, szczególnie jeśli zależy nam na sulforafanie. To właśnie ten związek odpowiada za wiele korzystnych efektów, o których mówi nauka. Ale żeby mógł powstać, potrzebna jest glukorafanina (jego prekursor) i enzym roślinny - mirozynaza, która aktywuje cały proces.

W badaniach laboratoryjnych sprawdzono, jak różne sposoby przygotowania brokułów wpływają na ilość powstającego sulforafanu:

  • Surowe, niegotowane brokuły, które następnie zostały liofilizowane (czyli delikatnie suszone mrozem), wytworzyły około 22,8 proc. sulforafanu z dostępnej glukorafaniny.
  • Gotowanie na parze przez 5 minut, a potem liofilizacja, znacznie ograniczyły ten proces - ilość sulforafanu spadła do zaledwie 4,2 proc.
  • Co ciekawe, delikatne podgrzanie do 60°C (czyli bez doprowadzania do wrzenia) sprawiło, że powstało aż 97,9 proc. sulforafanu - prawie maksymalna możliwa ilość!

Wniosek? Drobne zmiany w kuchni mogą znacząco wpłynąć na to, ile korzyści zdrowotnych naprawdę uzyskamy z brokułów. Jeśli zależy Ci na sulforafanie,  zamiast mocno gotować warzywa, lepiej je lekko zblanszować lub jeść na surowo (np. w postaci kiełków).

Jak zwiększyć biodostępność sulforafanu?

  • Jedz warzywa na surowo lub lekko zblanszowane - gotowanie w wysokiej temperaturze niszczy enzym myrozynazę, niezbędną do powstania sulforafanu.
  • Kiełki górą - najwięcej sulforafanu mają trzydniowe kiełki brokułów

Źródła:

Alena Vanduchova i in.: Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2018.0024
Yoko Yagishita i in.: Broccoli or Sulforaphane: Is It the Source or Dose That Matters?
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6804255/

CZYTAJ TAKŻE: 

Pobudza mózg, metabolizm i jelita, zbija cukier. W Indiach piją zamiast kawy

Stłuszczenie wątroby występuje coraz częściej. Co jeść i jak jeść, by pomóc wątrobie?

Piją rano, a to wieczorem działa lepiej. Reguluje cukier i cholesterol, zmniejsza apetyt

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kiełki brokułów | brokuły właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL