Na wzdęcia, zgagę i stany zapalne. Napar z piołunu ma wiele właściwości

Problemy żołądkowo-jelitowe bywają dotkliwe i mocno utrudniają codzienne funkcjonowanie. Jeśli są sporadyczne i nie wymagają interwencji lekarskiej, warto zapoznać się z domowymi metodami zwalczania tych dolegliwości. Niektóre zioła niwelują dolegliwości jelitowe, a wśród nich znajduje się piołun. Ziele to nie tylko wpływa na układ pokarmowy, ale działa też przeciwbakteryjnie, zwalcza pasożyty i łagodzi stany zapalne. Kiedy warto pić napar z piołunu?

Piołun - właściwości

Piołun jest uprawiany jako roślina do spożycia, a to wszystko dzięki flawonoidom, garbnikom, solom mineralnym i olejkom eterycznym, jakie zawiera.

Dzięki tym substancjom ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne ale także żółciopędne i przeciwpasożytnicze. Piołunowi przypisuje się także działanie odprężające i redukujące nadmiar stresu.

Piołun ma także zastosowanie zewnętrzne, ponieważ działa przeciw pasożytom, stosowany jest na wszy oraz świerzbowiec.  

Piołun na niestrawność i wzdęcia

Napar z piołunu warto wypić w przypadku zgagi, uczucia ciężkości po posiłku oraz w bólu żołądka po obfitym posiłku. Ma działanie rozkurczowe oraz żółciopędne, ułatwia procesy trawienne a tym samym zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Reklama

Piołun na wątrobę

Związki zawarte w piołunie ułatwiają odprowadzanie żółci do dwunastnicy, wspomagają procesy detoksykacyjne wątroby oraz jest wskazany u osób z ryzykiem cholestazy.

Piołun na choroby skóry

Napar z piołunu można stosować zewnętrznie. Doskonale sprawdzi się jako okłady na skórę zaatakowaną świerzbowcem czy jako płukanka, jeśli pojawiają się problemy z wszami. Dodawany do kąpieli łagodzi stany zapalne skóry ale także uśmierza ból w zapaleniu stawów.

Właściwości antynowotworowe piołunu

Badania wskazują, że zawarte w roślinie związki wykazują działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie piołunu zmniejsza ryzyko nowotworu wątroby, jelita grubego, jajnika, szyjki macicy, języka ale także czerniaka.

Piołun jako przyprawa

Piołun sam w sobie ma gorzki smak, jednak w niewielkich ilościach jest stosowany jako przyprawa do m.in. piwa czy dań mięsnych, ale także wermutu.

Piołun - jak go stosować?

Piołun stosowany wewnętrznie należy spożywać ostrożnie. Jedną łyżeczkę rośliny zalać wrzątkiem i parzyć 30 minut. Tak przygotowany napar należy pić, ale uwaga - w niewielkich ilościach. Aby skorzystać z jego właściwości zdrowotnych należy pić jedną łyżeczkę naparu maksymalnie trzy razy dziennie.

Jeśli napar ma być stosowany zewnętrznie, odpowiednią ilość ziela wraz z wodą zagotować i trzymać na ogniu kilka minut. Następnie - po ostygnięciu - można przemywać zmienioną chorobowo skórę.

Piołun dostępny jest również w formie herbat ekspresowych, jednak zawsze należy czytać instrukcję patrzenia, zawartą na opakowaniu.

CZTAJ TAKŻE:

Zdrowsza od czarnej herbaty. Na cholesterol, odchudzanie i lepszą pamięć

Nalewka z popularnego chwastu to naturalny środek na pasożyty. Stosuj ostrożnie

Nalewka z kurek na pasożyty. Remedium na robaki w jelitach i pasożyty skóry

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL