Co bardziej podnosi cukier – czereśnie czy truskawki? Które owoce jeść na diecie?

Kiedy lato się zbliża, na straganach pojawiają się czereśnie i truskawki. Kuszą wyglądem i smakiem, ale czy można jeść je do woli bezkarnie? Czy przyczynią się do posiadania szczupłej sylwetki? Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze zawierają truskawki i czereśnie, które z nich są mniej kaloryczne i jaki jest ich indeks glikemiczny.

Truskawki w diecie – właściwości odżywcze

Wśród owoców, które latem zdobią nasze stoły, truskawki wyróżniają się nie tylko swoim intensywnym, słodko-kwaśnym smakiem, ale także bogactwem właściwości odżywczych, które czynią je prawdziwymi klejnotami w koronie zdrowego odżywiania. Wspomagają odchudzanie, ponieważ aż w 90% składają się z wody.

Niskokaloryczne, a zarazem pełne życia truskawki są doskonałym wyborem dla tych, którzy pragną zachować smukłą sylwetkę bez rezygnacji z przyjemności jedzenia. Sto gramów tych soczystych owoców to zaledwie 32 kalorie, co sprawia, że mogą one stanowić lekki i orzeźwiający deser lub przekąskę w ciągu dnia.

Reklama

Truskawki to nie tylko niska kaloryczność. To także skarbnica witamin i minerałów. Witamina C, obecna w truskawkach jest znanym sprzymierzeńcem naszego układu odpornościowego. Jedna szklanka truskawek może dostarczyć nawet 108% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy, wspierając nasze ciało w walce z infekcjami i wolnymi rodnikami.

Kwas foliowy, potas, i mangan to kolejne składniki, które wzbogacają wartość odżywczą truskawek. Te mikroelementy odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia serca, kości i układu nerwowego. Błonnik obecny w truskawkach nie tylko wspomaga trawienie, ale również pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla osób zmagających się z insulinoopornością czy cukrzycą.

Truskawki mogą również pochwalić się właściwościami przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi. Związki takie jak kwas elagowy działają ochronnie na komórki, a silne właściwości antyoksydacyjne pomagają w neutralizacji szkodliwych procesów oksydacyjnych w organizmie.

Nie można również zapomnieć o wpływie truskawek na nasz wygląd. Witamina C i inne antyoksydanty przyczyniają się do zdrowia skóry, a stosowanie truskawek w kosmetyce naturalnej może pomóc w zachowaniu młodego i promiennego wyglądu. We Francji są uznawane za afrodyzjak, dlatego podaje się je nowożeńcom na śniadanie weselne w formie kremowego musu.

Czereśnie w diecie – właściwości odżywcze

Czereśnie to małe, soczyste owoce, które kuszą nie tylko swoim wyglądem, ale i niezliczonymi korzyściami zdrowotnymi. To prawdziwe skarby natury, które wyróżniają się wyśmienitym smakiem i bogactwem wartości odżywczych. Ich nazwa pochodzi od starożytnego miasta Cerasus w Turcji, skąd pochodzą pierwsze okazy tych roślin.

Garść czereśni to zaledwie 50 kalorii, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Ale to nie wszystko - czereśnie są również źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów, a także błonnika, który wspomaga trawienie i przyczynia się do uczucia sytości. Wyróżniają się także właściwościami oczyszczającymi i odkwaszającymi organizm, dlatego ich spożywanie jest zalecane osobom cierpiącym na dnę moczanową.

Witaminy i minerały zawarte w czereśniach to kolejny powód, dla którego warto po nie sięgać. Witaminy C, A, E i K, kwas foliowy, potas, a nawet jod - to tylko niektóre z mikroelementów, które znajdziemy w tych małych owocach. Wspomagają przemianę materii i mogą opóźnić rozwój miażdżycy. Szczególną uwagę warto zwrócić na jod, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Czereśnie słyną ze swoich przeciwzapalnych właściwości, które mogą stanowić wsparcie dla osób cierpiących na artretyzm. Dzięki zawartości potasu czereśnie wspierają serce i regulują ciśnienie krwi. Antyoksydanty obecne w ciemniejszych odmianach czereśni chronią przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Słodki, lekko kwaskowaty smak czereśni sprawia, że są doskonałym dodatkiem do deserów, sałatek czy napojów. Można je również wykorzystać w kosmetyce, tworząc naturalne maseczki, które odżywią i odświeżą skórę.

Co lepsze dla figury – czereśnie czy truskawki?

Wybór między czereśniami a truskawkami pod kątem wpływu na figurę zależy od kilku czynników, takich jak wartości odżywcze, zawartość kalorii oraz indeks glikemiczny (IG). Oto szczegółowe porównanie obu owoców.

Czereśnie zawierają związki bioaktywne, takie jak antocyjany (zawdzięczają im czerwoną barwę), kwasy fenolowe, flawonole oraz melatoninę, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo i mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia krwi. Należy jednak pamiętać, że zawartość witamin i minerałów w owocach może się różnić w zależności od odmiany, warunków uprawy i dojrzałości owoców.

W 100 gramach czereśni znajdziemy:

  • kalorie: 63 kcal;

  • węglowodany: 14,6 g;

  • białko: 1 g;

  • tłuszcze: 0,3 g;

  • błonnik: 1,3 g;

  • indeks glikemiczny: 22;

  • witamina C: ok. 7 mg;

  • witamina A: 64 IU;

  • potas: 222 mg;

  • wapń: 13 mg;

  • żelazo: 0,32 mg;

  • magnez: ok. 7 mg;

  • fosfor: 25 mg;

  • witamina E: 0,07 mg;

  • witamina K: 2,1 µg;

  • cynk: 0,1 mg;

  • miedź: 0,104 mg;

  • mangan: 0,112 mg.

Truskawki zawierają beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas i magnez. Są także cennym źródłem błonnika, w tym rozpuszczalnej pektyny, oraz bromeliny, która poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn i działa przeciwzapalnie. Zawartość konkretnych składników odżywczych w truskawkach podobnie jak w przypadku czereśni może różnić się w zależności od odmiany i sposobu uprawy owoców.

W 100 gramach truskawek znajdziemy:

  • kalorie: 32 kcal;

  • węglowodany: 7,2 g;

  • białko: 0,7 g;

  • tłuszcze: 0,4 g;

  • błonnik: 2 g;

  • cukry: 4,9 g;

  • indeks glikemiczny: 40;

  • witamina C: 60 mg;

  • witamina A: 12 IU;

  • witamina E: 0,29 mg;

  • witamina K: 2,2 µg;

  • wapń: 26 mg;

  • fosfor: 24 mg;

  • żelazo: 0,42 mg;

  • magnez: 13 mg;

  • potas: 153 mg;

  • błonnik: 2 g;

Jeśli chodzi o wpływ na figurę, truskawki mają mniej kalorii, węglowodanów i cukrów niż czereśnie. Oznacza to, że mogą być lepszym wyborem dla osób, które chcą kontrolować swoją wagę, ponieważ dostarczają mniej energii na tę samą masę owoców. Zawierają również więcej wapnia, żelaza, magnezu, witaminy E, witaminy K i prawie dziesięć razy więcej witaminy C niż czereśnie. Warto jednak zauważyć, że czereśnie mają niższy IG, co może być korzystne dla osób starających się unikać szybkich wahań poziomu cukru we krwi.

Ostatecznie obydwa te owoce są zdrowe i mogą przyczynić się do zrównoważonej diety. Ważne jest, aby spożywać je w umiarkowanych ilościach i pamiętać o różnorodności w diecie.

CZYTAJ TAKŻE:

Berberyna na odchudzanie, cukier. Jak działa berberyna, czy jest bezpieczna?

Mango i mango suszone - właściwości. Czy mango jest zdrowe?

Rabarbar - właściwości odżywcze, wpływ na zdrowie. Rabarbar puryny, szczawiany, kalorie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki | czereśnie | dieta | indeks glikemiczny | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL