Reklama

Czereśnie już w sklepach. Zdrowotny punkt widzenia

Pierwsze czereśnie pojawiły się w sklepach i na bazarach. Ich cena przyprawia jednak o zawrót głowy. Zdjęcie, które obiegło internet, a które pokazuje, ile trzeba zapłacić za kilogram tych owoców, widzieli już chyba wszyscy - 260 zł. Czy czereśnie warte są swojej ceny? Jak wpływają na zdrowie?

Sezon na czereśnie w Polsce - kiedy?

Sezon na czereśnie w Polsce jest bardzo krótki, dlatego wielu, jak tylko się pojawią, rusza do sklepu lub na bazar. 

Czereśnie dostępne są zazwyczaj niewiele ponad miesiąc - na przełomie czerwca i lipca (dość krótki jest też sezon na truskawki). To w tych miesiącach możemy dostać polskie owoce. Poza tym okresem, jak zwracają uwagę eksperci, dostępne są produkty z importu, np. z Hiszpanii. Z tego kraju, zdaniem większości specjalistów, mogły pochodzić czereśnie, których cenę uchwycono niedawno na jednym z bazarów. Zdjęcie w mgnieniu oka obiegło internet. Kilogram czereśni wyceniono na 260 zł. Wielu jednak uważa, że mógł być to zwyczajny żart.

Reklama

Na polskie owoce i przystępniejszą cenę, jak się podkreśla, możemy liczyć dopiero za kilka tygodni. Chociaż warto wiedzieć, że wpływ na nią będą miały m.in. takie czynniki jak warunki pogodowe oraz nasycenie rynku. 

Polecamy: Jedz te owoce, aby pozbyć się tłuszczu z brzucha

Czereśnie - składniki odżywcze

Czy czereśnie są warte naszej uwagi? Ze zdrowotnego punktu widzenia - jak najbardziej!

Czereśnie są źródłem wielu witamin i minerałów. Bogate są przede wszystkim w witaminę C. Poza tym znajdziemy w nich:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • jod,
  • cynk.

Czereśnie są niskokaloryczne (niemal w 80 proc. składają się z wody) i pełne błonnika. To słodkie owoce, ale mogą jeść je nawet cukrzycy. Czereśnie, owszem, są bogate w cukry, ale samej sacharozy jest w nich niewiele. Indeks glikemiczny świeżych czereśni wynosi 22.

Co ciekawe, im ciemniejsza czereśnia, tym więcej w niej wartości odżywczych.

Czereśnie - czy są dobre dla zdrowia?

Czereśnie szczególnie bogate są w polifenole - związki wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne. Dieta, w której jest duża zawartość polifenoli, może chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi, w tym przed chorobami serca, cukrzycą czy niektórymi nowotworami. Zmniejsza również ryzyko demencji. W czereśniach znajdziemy też karotenoidy - jak beta-karoten, które także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Czereśnie są szczególnie cenne dla serca, ponieważ wykazują potencjał obniżania ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, które są główną przyczyną zgonów na świecie. Ta zaleta czereśni wynika z obecności wspomnianych już polifenoli, ale także z obecności potasu.

Jako źródło witaminy C czereśnie stają się istotne dla naszego układu odpornościowego i obrony przed chorobami i infekcjami. Witamina C, o czym warto także pamiętać, ma właściwości przeciwutleniające, co znaczy, że zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu. Poza tym: wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża zawartość cholesterolu całkowitego i LDL, a podwyższa poziom "dobrego", spowalnia starzenie się skóry i reguluje produkcję kolagenu.

Co ciekawe, w czereśniach obecny jest jod i to w ilości większej niż w niejednej morskiej rybie. Pierwiastek ten ma niebagatelne znaczenie m.in. dla prawidłowej pracy tarczycy. Obecność błonnika jest z kolei zbawienna dla układu pokarmowego.

Czereśnie są jednym z produktów, z których powstają małe ilości kwasu moczowego, i które zalecane są osobom z dną moczanową - chorobą, która polega na odkładaniu się złogów kwasu moczowego w stawach, ścięgnach, więzadłach oraz nerkach. Owoce te zawierają związek o nazwie cyjanidyna, który u pacjentów z artretyzmem może blokować odczuwanie bólu. Czereśnie łagodzą objawy artretyzmu także za sprawą witamin z grupy B.

Czereśnie wykazują również działanie moczopędne.

Niewielu wie, że można wykorzystać również pestki czereśni. Okłady z ciepłych pestek czereśni bywają stosowane jako środek przeciwbólowy, np. na bolące mięśnie, stawy, zakwasy czy bóle miesiączkowe.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zabije wirusy i skróci infekcję. Syrop z czarnego bzu i jego właściwości lecznicze

Osiem pomysłów na wykorzystanie czereśni

Pięć najzdrowszych owoców i warzyw

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: czereśnie | czereśnie i ich wpływ na zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL