Zabije wirusy i skróci infekcję. Syrop z czarnego bzu i jego właściwości lecznicze

Czarny bez to popularny w Polsce krzew o białych kwiatach zebranych w duże baldachogrona. Owoce bzu są fioletowo-czarne, mięsiste i zawierają w sobie nasiona. Zarówno kwiaty oraz owoce mają właściwości lecznicze i wytwarza się z nich miód, soki, dżemy czy nalewki. Syrop z czarnego bzu wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbólowe a także obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma czarny bez i dlaczego warto pić z niego syrop?

Czarny bez - skarbnica witamin

Kwiaty i owoce czarnego bzu są bogate jest w duże ilości witaminy C, będącej silnym przeciwutleniaczem. Dzięki jej obecności w diecie wzmacnia się odporność organizmu, procesy starzenia zwalniają i dochodzi do syntezy kolagenu. W owocach czarnego bzu zawarta jest również witamina A, która korzystnie wpływa na wzrok oraz wygląd skóry. Nie brakuje w nim również wapnia oraz fosforu, które regulują ciśnienie krwi, wspierają układ nerwowy oraz są niezbędne w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi.

Czarny bez - roślina trująca

Mimo, iż czarny bez jest bombą witaminową, to zawiera glikozydy cyjanogenne. W organizmie człowieka wytwarzają cyjanowodór, który jest silnie toksyczny. To niezwykle istotna informacja dla osób, które samodzielnie dokonują zbiorów owoców i kwiatów tej rośliny.

Reklama

Poddanie ich obróbce termicznej - poprzez gotowanie, czy smażenie - pozwala pozbyć się niebezpiecznych substancji trujących. Nigdy nie należy spożywać liści ani owoców w surowej postaci. Objawem zatrucia cyjanowodorem są:

  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności,
  • biegunka,
  • szybsze bicie serca,
  • duszność.
  • czarny bez

Czarny bez - badania nad skutecznością

Przeprowadzono badania kliniczne, w których pacjentom ze zdiagnozowaną grypą podawano syrop z owoców czarnego bzu. Syrop był przyjmowany w dawce 4 łyżki syropu 4 razy dziennie przez 5 dni. Czas trwania choroby u pacjentów przyjmujących syrop był krótszy o 3-4 dni w porównaniu z pacjentami, którzy przez okres infekcji przyjmowali placebo.

Syrop z czarnego bzu na przeziębienie

Syrop z czarnego bzu pomaga w walce z przeziębieniem, objawami grypy i bólem gardła. Czarny bez działa wykrztuśnie, polecany jest zatem w przypadku infekcji dróg oddechowych. Naukowcy dowiedli również, że substancje zawarte w czarnym bzie hamują namnażanie wirusa opryszczki wargowej HSV. Czarny bez działa również napotnie, ma zatem zastosowanie w przypadku walki z gorączką.

Syrop z czarnego bzu na bakterie

Udowodniono, że czarny bez działa również przeciwbakteryjnie. Hamuje rozwój paciorkowców, gronkowca złocistego oraz bakterii wywołujących zapalenie płuc oraz ciężkie infekcje dolnych dróg oddechowych. Dodatkowo działa korzystnie na błony śluzowe dróg oddechowych i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z oskrzeli.

Syrop z czarnego bzu na toksyny

Związki zawarte w liściach i owocach czarnego bzu mają działanie moczopędne oraz przyspieszają eliminację toksyn z organizmu, które niekorzystnie wpływają na procesy przemiany materii i przyczyniają się do odkładania złogów jelitowych. Czarny bez przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, pomaga w zaparciach i niestrawności.  

Syrop z czarnego bzu przepis

Aby samodzielnie przygotować syrop z czarnego bzu, trzeba zebrać 1 kg owoców czarnego bzu (miesiącem owocowania jest sierpień), a następnie dokładnie umyć. Do garnka należy włożyć owoce, zasypać 1 kg cukru i zalać wodą do przykrycia owoców. Wody nie może być zbyt dużo, a cukru można użyć mniej w zależności od tego, jak słodki chcemy uzyskać syrop. Owoce należy gotować do momentu, aż puszczą soki. Przygotowany syrop należy przecedzić i rozlać do wyparzonych słoików lub szklanych butelek

Syrop można pasteryzować, wówczas czas przechowywania będzie dłuższy. Niepasteryzowany należy trzymać w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie. 


CZYTAJ TAKŻE: 

Naturalny antybiotyk w domowej apteczce

Oto, dlaczego powinieneś pić sok z brzozy

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL