Co robi z organizmem regularne jedzenie migdałów? Zaskakujący efekt
Wyglądają niepozornie, ale obfitują w wartościowe składniki, które czynią je dobrym wyborem m.in. dla serca i mózgu. Garść migdałów dziennie to sposób na uzupełnienie magnezu, potasu i witaminy E, a także obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, poprawę pamięci i koncentracji. Dlaczego jeszcze warto jeść migdały? I czy lepsze są blanszowane, czy ze skórką? Odpowiadamy.
Migdały to jadalne nasiona migdałowca zwyczajnego. Oferują imponujący zestaw witamin, minerałów i innych ważnych dla organizmu związków. Zawierają sporo białka, tłuszczów, głównie jedno- i wielonienasyconych, a także błonnika. Dostarczają witaminy E (należą do najlepszych na świecie źródeł tego składnika), witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Mogą poszczycić się wyższą zawartością fitoskładników niż popularne orzechy, np. włoskie czy laskowe. Silne przeciwutleniacze są w dużej mierze skoncentrowane w ich brązowej skórce, dlatego blanszowane migdały nie będą najlepszym wyborem. Ale blanszowane zawierają z kolei mniej kwasu fitynowego, który może w pewnym stopniu ograniczać wchłanianie składników mineralnych takich jak żelazo czy wapń.
Migdały są niezwykle odżywcze, ale należą do produktów wysokokalorycznych. Dostarczają ok. 575 kcal na 100 g surowca. Mimo to, wprowadzone w miejsce niezdrowych przekąsek, pomagają schudnąć. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto po nie sięgać.
Migdały są źródłem dobroczynnych substancji o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które mają nieoceniony wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz pracę serca. Zaobserwowano, że spożywanie nasion migdałowca może podwyższyć poziom cholesterolu HDL w organizmie, a równocześnie poprawić jego skuteczność w usuwaniu złogów cholesterolowych z naczyń krwionośnych i obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Jedzenie migdałów obniża ciśnienie tętnicze, a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Nawet garść dziennie, spożywana przez krótki okres czasu, może pomóc - uważają badacze.
Ze względu na wysoką zawartość wapnia migdały mogą również wspomagać zdrowie kości i zębów. Zwłaszcza jeśli nie spożywasz zbyt dużo nabiału lub nie możesz go jeść, garść migdałów każdego dnia może pomóc w utrzymaniu zbilansowanej diety. Poza tym migdały dostarczają fosforu, magnezu, cynku, witaminy K i manganu, które również wpływają na zdrowie kości.
Migdały uważane są za jedną z lepszych przekąsek dla mózgu, m.in. za sprawą zdrowych tłuszczów, witaminy E oraz magnezu. Poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają proces uczenia się, pozwalają przezwyciężyć stres i zmęczenie, przypisuje im się działanie przeciwdepresyjne.
Migdały są bogate w błonnik, białko, a także zdrowe tłuszcze, które pomagają w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Zawierają również dużo magnezu, który jest regulatorem stężenia glukozy we krwi. Zmniejszony wewnątrzkomórkowy poziom magnezu, jak wskazują badacze, może się przyczyniać do zaburzeń wydzielania insuliny, co zwiększa ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego i cukrzycy.
Migdały mają również korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Zaobserwowano, że codzienne spożywanie garści migdałów przez zaledwie cztery tygodnie zwiększało produkcję maślanu sodu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który został powiązany z poprawą zdrowia mikrobiomu jelitowego. Kobiety w ciąży cenią migdały za to, że pomagają im na mdłości i zgagę.
Obecne w migdałach witamina E, polifenole i kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na stan skóry. Składniki te skutecznie opóźniają naturalnie postępujące procesy starzenia się skóry, głęboko ją nawilżają i odżywiają.
CZYTAJ TAKŻE:
Doskonałe źródło białka. Dwie łyżki dziennie pomogą schudnąć i ochronią przed cukrzycą
Mają mniej niż 200 kalorii. Chrup przed telewizorem lub podaj na imprezie
Obniżają cholesterol i ciśnienie, wspomagają odchudzanie. Stosuj mielone