Nadmiar szkodzi sercu, mózgowi i żołądkowi. Tym zastąpisz niezdrową sól
Sól, obok pieprzu, to najczęściej wykorzystywana przyprawa w kuchni. Znajduje się też w bardzo wielu produktach, które zupełnie nie kojarzą się ze słonym smakiem (np. w batonikach czy ciastkach). Dziennie lepiej nie przekraczać spożycia jednej płaskiej łyżeczki soli - jej nadmiar zwiększa ryzyko m.in. chorób sercowo-naczyniowych i osteoporozy, szkodzi mózgowi i żołądkowi. Wielu zadaje sobie jednak pytanie, jak ograniczyć sól w diecie, skoro wydobywa ona smak potraw i bez niej dania zwyczajnie nie smakują. Wbrew pozorom zamienników soli jest naprawdę dużo. Sprawdź, czym z powodzeniem możesz ją zastąpić.
Świeży, zmiażdżony czosnek lub czosnek w proszku świetnie zastąpią ci sól. Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, jego aromat pozwala uwypuklić m.in. smak mięs czy serów. W przepisach na sosy i marynaty możesz śmiało ograniczyć sól i podwoić ilość czosnku, by przekonać się, że wcale nie potrzeba tak dosalać.
Powodów, by sięgać po czosnek, jest jednak więcej. Czosnek jest źródłem witaminy C, która w naturalny sposób wspiera układ odpornościowy, a także allicyny (to ona odpowiada za jego specyficzny zapach), dzięki której jest uznawany za naturalny antybiotyk. Czosnek zwalcza drobnoustroje i pasożyty - ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwgrzybicze. Wspomaga też odbudowę zniszczonej flory bakteryjnej w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Niestety poddany obróbce termicznej traci wiele ze swoich cennych właściwości, dlatego zaleca się, by był spożywany na surowo.
W niektórych przepisach cytrusy, zwłaszcza sok i skórka z cytryny, stanowią doskonałą alternatywę dla soli. Jako źródło kwasu sok z cytryny działa podobnie do soli, wydobywając smak potrawy. Skórka z cytryny nadaje daniu jeszcze silniejszego cytrusowego smaku i aromatu, sprawiając, że sól niemal staje się niepotrzebna. Podobne działanie mają sok i skórka z limonki.
Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C i polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Wspomoże odporność i zdrowie serca. Cytrusy dodawaj do mięs i ryb, wykorzystuj w marynatach i sosach sałatkowych, skrapiaj nimi gotowane warzywa.
Oregano to dobrze znana nam przyprawa. Przyprawiamy nią mięsa, dodajemy ją do pizzy, sosów pomidorowych czy pieczonych ziemniaków. Jak wynika z badań, stanowi ona świetną alternatywę dla soli. W pracy opublikowanej w "Journal of the American Society of Hypertension" wskazano, że oregano i sól zaspokajają ten sam rodzaj głodu - zarówno u osób z prawidłowym ciśnieniem krwi, jak i u osób z wysokim ciśnieniem krwi.
Oregano bogate jest w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki. Wykazano, że związki obecne w oregano są skuteczne w zetknięciu z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Pomagają zwalczać pasożyty, mają właściwości przeciwzapalne, obniżają poziom cukru we krwi i ciśnienie. Oregano wywiera również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego - uważa się, że usprawnia proces trawienia i przyswajania pożywienia.
Często mylony jest z oregano. Obie przyprawy pochodzą z tej samej rodziny i mają podobny smak, jednak, po "bliższym poznaniu", stwierdza się, że majeranek jest nieco słodszy i delikatniejszy. Podobnie jak oregano może zastąpić sól. Majeranek to stały składnik m.in. zupy grochowej, fasolowej, żurku czy flaków. Dobrze komponuje się z wszelkimi rodzajami mięs, dodaje się go do sosów. Doskonale współgra z tymiankiem, który również jest zaliczany do przypraw mogących zastąpić sól.
Majeranek działa rozkurczowo i doskonale sprawdzi się w przypadku wzdęć i bólu brzucha. Poprawia trawienie, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Przez Francuzów jest nazywany "królem przypraw". Może być stosowany zamiast soli, gdyż nadaje potrawom słonego posmaku, a przy tym nie podwyższa ciśnienia krwi. Przyprawę dodaje się na sam koniec gotowania. A do czego? Estragon dopełni smak dań rybnych czy z kurczaka, stanowi świetny dodatek do owoców morza, zup i kremów, a także duszonych warzyw i rozmaitych sosów. Wystarczy odrobina, by nadać daniom unikalnego aromatu.
Estragon ma silne działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, a także pozytywnie wpłynąć na poziom cholesterolu. Przypisuje mu się również działanie rozkurczowe i żółciopędne.
CZYTAJ TAKŻE:
Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie
Ten owoc zastąpi ci mięso. To silne wsparcie dla serca i sposób na wzmocnienie odporności