"Kawa dla biednych". Dostarcza przeciwutleniaczy, pobudza, przyspiesza metabolizm
Jest czymś pomiędzy kawą i herbatą. Stanowi dla nich ciekawą alternatywę. Zdobywa coraz większą popularność, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, czym wyróżnia się na tle popularnych napojów. Czym jest cascara? Jakie właściwości ma napar z cascary? Jak go przygotować? Odpowiadamy.
Cascara to słowo wywodzące się z języka hiszpańskiego. Oznacza łupinę lub skórkę. Dla miłośników tradycyjnej kawy i herbaty, którzy szukają nowych, ciekawych smakowo (i podobnych pod względem właściwości) alternatyw, napar z cascary to jedna z bardziej interesujących opcji. Ale czym właściwie jest cascara?
Cascara to, można powiedzieć, produkt uboczny powstający w procesie obróbki ziaren kawy. Po usunięciu miąższu i pestek z owoców kawowca zostają łupinki, które są suszone i wykorzystywane do przygotowywania naparu. Do niedawna w wielu miejscach na świecie były one traktowane jako odpad i po prostu utylizowane lub wykorzystywane w celu nawożenia upraw. W innych, np. w Etiopii czy Jemenie, napar z cascary pijany jest od wieków. W kulturze jemeńskiej to symbol gościnności - serwowany podczas odwiedzin i spotkań towarzyskich. W Boliwii napar z cascary nazywany jest "kawą dla biednych" lub "kawą dla wojska" (swego czasu spożywana była jedynie przez tych niezamożnych, którzy nie mogli pozwolić sobie na picie prawdziwej kawy).
Napar z cascary zawiera kofeinę i bywa traktowany jak słabszy odpowiednik kawy. Jest dobrą opcją dla osób, które muszą ograniczyć spożycie kofeiny, a także tych, które nie przepadają za smakiem kawy, a poszukują napojów o delikatnych właściwościach pobudzających.
Naparowi z cascary zdecydowanie bliżej jednak do herbaty. Przez niektórych jest nawet nazywany "herbatą z wiśni kawowca". Jego smak zależy m.in. od odmiany owoców, miejsca uprawy czy metody przetwarzania. Jest raczej słodki, z delikatną kwasowością. Niektórzy porównują go do kompotu z suszonych owoców. Można w nim wyczuć nuty śliwki, wiśni, malin czy rodzynek, a także miodu, hibiskusa czy dzikiej róży.
Napar z cascary można pić zarówno na ciepło (jesienią i zimą np. z dodatkiem imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej czy cynamonu, na rozgrzanie), jak i na zimno - wtedy i pobudzi, i orzeźwi (idealnie zastąpi lemoniadę).
Do niedawna cascara była traktowana jak bezwartościowy odpad. Dziś jednak coraz częściej zwraca się uwagę na jej właściwości.
W szczególności cascara jest bogata w przeciwutleniacze, w tym polifenole. Związki te mogą pomóc w walce ze stresem oksydacyjnym i chronić przed uszkodzeniem komórek, potencjalnie zmniejszając ryzyko chorób, w tym chorób serca czy chorób nowotworowych. Polifenole wykazują również właściwości przeciwzapalne na wielu poziomach. Niektórzy producenci twierdzą, że cascara zawiera o 50 proc. więcej przeciwutleniaczy niż żurawina.
Cascara, dzięki zawartości kofeiny, wykazuje właściwości pobudzające. Zawiera jednak mniej kofeiny niż kawa, więc zadziała zdecydowanie łagodniej. Mimo to osoby, które piją napar z cascary, twierdzą, że wspomaga koncentrację, zmniejsza senność i zmęczenie.
Cascara wspomaga również procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii, przyczynia się do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Może wspierać zdrowie wątroby. Przypisuje się jej również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Aby przygotować napar z cascary na gorąco, odmierz ok. 5-8 g suszonych skórek owoców kawowca i umieść w sitku przeznaczonym do parzenia herbaty. Zalej je 100-200 ml wody o temperaturze 90-95 st. Parz napar przez ok. 5-8 minut. Dla smaku, ale i dodatkowych właściwości możesz do niego dodać kardamonu, cynamonu, imbiru czy goździków. Świetnie sprawdzi się też plaster pomarańczy.
W lecie lepszym wyborem dla wielu osób będzie cascara w wersji na zimno. Przygotuj od razu większą ilość napoju. Odmierz 60 g suszonych skórek owoców kawowca, a następnie wsyp do naczynia z zakrętką (może to być słoik). Zalej skórki 1 l wody, zakręć naczynie i włóż do lodówki. W lodówce napój powinien znajdować się ponad 10 godzin. Przedostatni krok to oddzielenie skórek od naparu. Najwygodniej zrobić to z pomocą sitka. Cascarę w wersji na zimno możesz podawać z lodem.
Na koniec pewnie wiele osób zada sobie pytanie, gdzie można dostać cascarę. Otóż można ją kupić w niektórych palarniach kawy, kawiarniach serwujących kawę speciality oraz sklepach z asortymentem herbaciano-kawowym.
CZYTAJ TAKŻE:
Nie tylko kawa tak działa. Napoje i pokarmy, które podnoszą ciśnienie
Usprawnia trawienie, odmładza, łagodzi stres. Dlaczego jeszcze warto pić sok z granatu?
Niskokaloryczna i nawadniająca lemoniada bez cukru. Oto dlaczego warto zrobić ją z arbuza