Lepsza arabica czy robusta? Na to zwróć uwagę wybierając rodzaj kawy
Parzona, rozpuszczalna, z ekspresu czy zbożowa – kawa ma swoich zwolenników i wielu z nas rozpoczyna dzień właśnie od filiżanki aromatycznego napoju. Wybierając kawę ziarnistą czy mieloną, warto zwracać uwagę na to, z jaką odmianą mamy do czynienia. Między arabicą a robustą jest sporo różnic, i nie tylko o kształt ziaren chodzi. W zależności od tego, czy w kawie poszukujesz dobrego smaku czy sporej dawki kofeiny – wybór powinien być przemślany.
Arabica i robusta to rodzaje kaw ziarnistych, z czego ta pierwsza powstała na skutek mieszania dwóch rodzin: Coffeacanephora (robusta) i Coffeaeugenioides.
Chociaż robusta była pierwsza, to większą część rynku kawowego zajmuje na ten moment arabica. Hodowanych jest ponad 140 jej odmian - zarówno naturalnie, jak i laboratoryjnie - podejmuje się jej hodowlę oraz dalsze krzyżowanie.
Ponad 60 krajów hoduje w tej chwili kawę, a z uwagi na zmianę warunków klimatycznych, na jej uprawę decydują się kolejne.
Robusta jest łatwiejsza w uprawie, nie ma tak dużych wymagań, jak arabica, ma charakterystyczny smak i aromat, a ze względu na łatwość jej hodowania i produkowania - uznawana jest czasem za "gorszą". Czy słusznie?
Podstawowa różnica między kawą robusta a arabica to wygląd ziarna. Robusta ma owalne ziarna z prostą bruzdą pośrodku. Arabica jest zdecydowanie bardziej podłużna, a bruzda przebiegająca przez ziarno jest zakrzywiona.
Cena kawy jest uzależniona od wielu czynników: odmiany czy kraju pochodzenia.
Za kilogram arabiki pochodzenia kolumbijskiego czy panamskiego można zapłacić nawet 2 tys. dolarów za kilogram. Podobnie jednak kształtują się ceny robusty wysokiej jakości.
Ceny kaw są porównywalne, jeśli chodzi o średnią klasę ziarna, choć także zależne od kraju uprawy.
Tutaj rozpoczynają się największe różnice między kawą robusta a arabica. Z uwagi na smak i aromat tej pierwszej, rozpoczęto "eksperymentowanie" z tą drugą - by smak kawy był łagodniejszy i dostosowany do różnych gustów.
Robusta to kawa o intensywnym smaku - jest wyrazisty, gorzki i pozostawia cierpki posmak po jej wypiciu. Jej smak opisywany jest także jako "ziemisty", a kawa parzona z robusty jest mniej aromatyczna. Każda odmiana robusty smakuje podobnie i nie różnią się od siebie po względem zapachu czy smaku.
Arabica z kolei jest kawą zawierającą w sobie wiele nut - owocowych, kwiatowych. W zależności od odmiany i kraju pochodzenia, może mieć mniej lub bardziej wyrazisty smak i aromat. Smak i zapach kawy wynika również z różnych sposobów palenia ziaren arabiki. To, co cechuje także arabikę to fakt, że to właśnie ta odmiana pozostawia kwaśny posmak.
Wybór kawy uzależniony powinien być od tego, czy zależy nam na smaku i aromacie kawy czy na jej właściwościach pobudzających. Jeśli w kawie poszukujemy dawki energii, warto zdecydować się na robustę, która w swoich ziarnach zawiera nawet dwa razy więcej kofeiny, niż ziarna arabiki.
Na to pytanie nie ma jednej, prawidłowej odpowiedzi. Wiele zależy od upodobań smakowych i od tego, co w kawie jest dla nas najważniejsze. Smak? Zapach kawy? A może jej intensywność? Arabica jest dobrym wyborem dla tych osób, które nie przepadają za mocnym, gorzkim, orzechowym smakiem kawy, a bardziej gustują w delikatnym posmaku. Jest też lepsza dla tych, którzy kawę piją z dodatkami - mlekiem, cukrem czy przyprawami.
Robusta zdecydowanie wygrywa, jeśli chodzi o działanie pobudzające i jest lepszym wyborem dla tych, którzy kawę piją dla smaku i aromatu prawdziwej kawy - bez dodatkowych aromatów oraz dodatków w napoju.
CZYTAJ TAKŻE:
Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką!!
Cztery rady eksperta od długowieczności. To robi każdego dnia
Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników