Mąka ze świerszcza domowego. Dlaczego żywność będzie z owadów?

Ustawa Komisji Europejskiej dotycząca żywności z owadów sprawiła, że z dniem 24 stycznia na polski rynek wprowadzono mąkę ze świerszcza. Ma być ona wykorzystywana do produkcji pieczywa, makaronu, czekolady ale także zup w proszku czy zamienników produktów mięsnych. Na zastosowanie mąki z insektów wpływ miały nie tylko kwestie finansowe, ekologiczne ale jak się okazuje, również zdrowotne. Jakie wartości odżywcze mają insekty dodawane do produktów spożywczych?

Mąka z robaków może być używana w Polsce

Decyzją Komisji Europejskiej wprowadzono mąkę z owadów, która może być stosowana w produktach spożywczych. Pozwolenie na to otrzymała wietnamska firma Cricket One Co. Ltd. i będzie ono obowiązywało przez pięć lat. Wniosek o pozwolenie trafił do Komisji Europejskiej cztery lata temu, a w uzasadnieniu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności uzasadnił, że wprowadzenie takiej żywności "jest bezpieczne dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach".

Dlaczego mąka będzie ze świerszczy?

Wykorzystanie owadów do produkcji żywności ma swoje uzasadnienie przede wszystkim ekonomiczne i ekologiczne. W hodowli insektów nie ma potrzeby wykorzystywania bardzo dużych powierzchni, tak jak dzieje się to w przypadku hodowli drobiu czy bydła. Zmniejsza się również zużycie wody, paszy a także ilość wydalanych gazów cieplarnianych.

Reklama

Larwy mącznika młynarka, które również zostały zatwierdzone i wprowadzone na rynek przez UE, hoduje się w plastikowych pudłach, które można ustawić na regałach jeden na drugim.

Do tych produktów wykorzystają owady

Owady znajdą się przede wszystkim w mące, z której wypiekane będzie pieczywo ale także będą one dodawane do czekolad, batonów, ciastek, herbatników, przetworów mięsnych, zup w proszku. Insekty znajdą się także jako dodatek do żywności wegetariańskiej, czyli zamienników mięs i wędlin.

Wartości odżywcze owadów

Według przeprowadzonych badań, spożywane insekty mają wiele właściwości odżywczych, które pozwolą na produkcję żywności wysokobiałkowej. Do walorów zdrowotnych zalicza się przede wszystkim zawartość:

  • białka,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • kwasu foliowego,
  • witamin z grupy B,
  • magnezu.


Rewolucja w żywności: robaki i mięso z laboratorium

Nie ma wątpliwości, że czeka nas rewolucja na rynku żywności. Nie tylko insekty będą stanowiły element codziennej diety, ale również mięso z laboratorium, nad którym już trwają prace. Z żywej tkanki pobiera się próbkę materiału, zdolną do podziału, a następnie rozmnaża się ją w warunkach laboratoryjnych. Proces produkcji trwa około dwóch miesięcy i już wkrótce tak "wyhodowane" produkty mogą zastąpić prawdziwe mięso.

Jak rozpoznać, że w jedzeniu są robaki?

Zgodnie z regulacjami prawnymi, każdy produkt musi zawierać etykietę, na którym widnieje skład danej żywności. Nazwy insektów zapisane są w języku łacińskim i na etykiecie należy szukać poniższych pozycji: 

  • Tenebrio molitor - mącznik młynarek,
  • Locusta migratoria - szarańcza wędrowna,
  • Acheta domesticus - świerszcz domowy,
  • Alphitobius diaperinus - pleśniakowiec lśniący.

CZYTAJ TAKŻE:

Najlepsze dla wegetarian, cukrzyków i zestresowanych

Tak może wyglądać dieta przyszłości


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL