Masz refluks, zgagę albo pokasłujesz? Dietetyk: tych produktów nie jedz ani nie pij

Poznaj top 10 najlepszych i najgorszych produktów w diecie refluksowej. Pomidory na cenzurowanym
Poznaj top 10 najlepszych i najgorszych produktów w diecie refluksowej. Pomidory na cenzurowanym 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czym jest refluks żołądkowo - przełykowy
  2. Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD)
  3. Jakie są przyczyny refluksu żołądkowo - przełykowego?
  4. Refluks żołądkowo-przełykowy - leczenie
  5. Refluks żołądkowo-przełykowy - dieta
  6. 10 rzeczy, których należy unikać przy refluksie
  7. Po te produkty można sięgać przy refluksie żołądkowo-przełykowym
  8. Refluks żołądkowo-przełykowy. Najważniejsze zasady żywieniowe
  9. Dieta w refluksie - przykładowy jadłospis

Czym jest refluks żołądkowo - przełykowy

Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD)

  • zgaga, czyli uczucie pieczenia i dyskomfortu za mostkiem lub w górnej części brzucha. Zgaga często występuje po jedzeniu i może nasilać się w pozycji leżącej lub pochylonej.
  • puste odbijanie,
  • bóle w nadbrzuszu,
  • ból w klatce piersiowej o charakterze pieczenia lub ucisku,
  • chrypka i kaszel,
  • nudności i wymioty,
  • trudności z połykaniem, które mogą występować w zaawansowanych przypadkach refluksu żołądkowego.

Zobacz również:

    Jakie są przyczyny refluksu żołądkowo - przełykowego?

    • Osłabienie dolnego zwieracza przełyku.
    • Zaburzenia perystaltyki przełyku, czyli nieprawidłowości w rytmicznych skurczach mięśni, które pomagają transportować pokarm w dół przełyku.
    • Palenie tytoniu, które może wpływać na funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku.
    • Spożywanie niektórych pokarmów i napojów, takich jak tłuste potrawy, kofeina, alkohol, czekolada, mięta, pikantne i kwaśne potrawy, które mogą nasilać objawy refluksu.
    • Zbyt duża ilość pokarmu w żołądku. Spożycie dużej ilości jedzenia lub picie zbyt dużej ilości płynów jednocześnie może zwiększyć ryzyko refluksu.
    • Otyłość, która może zwiększać ciśnienie w jamie brzusznej i wywierać nacisk na dolny zwieracz przełyku.
    • Stres może wpływać na ruchy żołądka i wpływać na ryzyko wystąpienia refluksu. 

    Zobacz również:

      Refluks żołądkowo-przełykowy - leczenie

      Refluks żołądkowo-przełykowy - dieta

      10 rzeczy, których należy unikać przy refluksie

      1. Tłuste i smażone potrawy. Fast foody, frytki, chipsy, burgery, hot-dogi, krokiety, golonka, bigos czy smalec mogą spowodować osłabienie dolnego zwieracza przełyku, co sprzyja refluksowi.
      2. Kofeina. Kawa, herbata, i napoje energetyczne zawierające kofeinę mogą osłabiać dolny zwieracz przełyku i sprzyjać refluksowi.
      3. Napoje gazowane. Bąbelki wzmagają refluks. 
      4. Pikantne potrawy. Pikantne potrawy, zawierające ostre przyprawy, paprykę czy ostre sosy, mogą podrażniać błonę śluzową przełyku i nasilać objawy refluksu.
      5. Cebula, czosnek. 
      6. Pomidory i ich przetwory.
      7. Cytrusy: cytryna, grejpfrut, pomarańcza, kiwi.
      8. Słodycze i ciężkie desery. Słodycze, ciasta, ciastka i inne ciężkie desery mogą powodować opóźnione opróżnianie żołądka i zwiększać ryzyko refluksu.
      9. Alkohol. Alkohol może osłabiać dolny zwieracz przełyku i zwiększać wydzielanie kwasu żołądkowego, co przyczynia się do refluksu.
      10. Papierosy. Dym tytoniowy uszkadza komórki żołądka i przełyku, podrażnia i nasila refluks. 

      Zobacz również:

        Po te produkty można sięgać przy refluksie żołądkowo-przełykowym

        1. Warzywa. Większość warzyw jest dozwolona, ale unikaj tych ostrych i kwaśnych, takich jak cebula, czosnek, pomidory.
        2. Owoce. Większość owoców jest dozwolona, ale unikaj tych kwaśnych, takich jak cytrusy (np. pomarańcze, cytryny).
        3. Chude mięso. Wybieraj chude źródła białka, takie jak kurczak, indyk, ryby.
        4. Nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Wybieraj produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak jogurt i mleko odtłuszczone.
        5. Dobrej jakości produkty zbożowe. Drobne kasze, ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane. 
        6. Woda. Picie wystarczającej ilości wody jest bardzo ważne dla zdrowia, ale pić należy między posiłkami, a nie bezpośrednio podczas jedzenia.
        7. Zdrowe tłuszcze. Wybieraj zdrowe źródła tłuszczów, takie jak awokado, orzechy, nasiona i oliwa z oliwek.
        8. Jaja.
        9. Zioła i przyprawy. Wybieraj łagodne zioła i przyprawy, takie jak bazylia, oregano i tymianek, zamiast ostrej papryki czy pieprzu.
        10. Niegazowane płyny. Unikaj napojów gazowanych, które mogą zwiększać ryzyko refluksu.
        Cytrusy mogą nasilać objawy refluksu
        Cytrusy mogą nasilać objawy refluksu123RF/PICSEL

        Refluks żołądkowo-przełykowy. Najważniejsze zasady żywieniowe

        • Zalecane jest spożywanie mniejszych posiłków (ale częściej) o stałych porach, bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze.
        • Należy unikać kawy, mocnej herbaty, kakao oraz napojów gazowanych.
        • Nie należy popijać posiłków dużą ilością płynów, aby nie zwiększać objętości żołądka.
        • Należy unikać potraw zbyt gorących i zimnych.
        • Ostatni posiłek powinien być spożywany najpóźniej 3 godziny przed snem.
        • Wybierając produkty, warto zwrócić uwagę na miękką konsystencję, co zmniejszy konieczność gryzienia i żucia oraz ograniczy wydzielanie soku żołądkowego.
        • W przypadku trudności z połykaniem można zmienić konsystencję posiłków na papkowatą. 
        Spożywaj mniejsze posiłki, ale częściej, aby zmniejszyć ciśnienie w żołądku.

        Zobacz również:

        Dieta w refluksie - przykładowy jadłospis

        Nowe ograniczenia w wystawianiu recept. Konieczne będzie badanie i ocena wpływu leku na pacjentaPolsat NewsPolsat News
        Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
        W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.