Minimum rtęci i najwięcej omega-3. Naukowcy wytypowali najzdrowsze ryby

Poziom rtęci w rybach i skorupiakach zależy od źródeł pożywienia ryb, długości ich życia i pozycji w łańcuchu pokarmowym
Poziom rtęci w rybach i skorupiakach zależy od źródeł pożywienia ryb, długości ich życia i pozycji w łańcuchu pokarmowym123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Ryby w diecie. Badanie Uniwersytetu Cornella w Stanach Zjednoczonych
  2. "Ryby to zdrowe i ekologiczne jedzenie"
  3. "Mniejsze ryby są jednocześnie bardziej pożywne i zawierają mniej szkodliwej rtęci"
  4. Mniejsze ryby są bardziej ekologiczne?
  5. Ryby, które zawierają zazwyczaj dużo rtęci
  6. Ryby, które zawierają zazwyczaj mniej zanieczyszczeń, w tym rtęci
  7. Dlaczego powinniśmy jeść ryby?
  8. Jak wybierać ryby? To proste

Ryby w diecie. Badanie Uniwersytetu Cornella w Stanach Zjednoczonych

"Ryby to zdrowe i ekologiczne jedzenie"

Zobacz również:

    "Mniejsze ryby są jednocześnie bardziej pożywne i zawierają mniej szkodliwej rtęci"

    Naukowcy przebadali ryby. "Jedne są bardziej pożywne i zawierają mniej rtęci"
    Naukowcy przebadali ryby. "Jedne są bardziej pożywne i zawierają mniej rtęci"123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Mniejsze ryby są bardziej ekologiczne?

    Ryby, które zawierają zazwyczaj dużo rtęci

    • rekina,
    • miecznika,
    • żarłacza błękitnego,
    • większe gatunki tuńczyka,
    • marlina

    Ryby, które zawierają zazwyczaj mniej zanieczyszczeń, w tym rtęci

    • sardynki,
    • sardela,
    • dorsz,
    • mintaj,
    • pstrąg tęczowy,
    • łosoś (o ile jest poławiany w sposób zrównoważony),
    • śledź.

    Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

    Zobacz również:

      Jak wybierać ryby? To proste

      1. Mniejsze ryby, niższy poziom w łańcuchu pokarmowym: im niżej w łańcuchu pokarmowym znajduje się ryba, tym mniejsze jest ryzyko, że zawiera szkodliwe substancje, takie jak rtęć.
      2. Unikaj ryb panierowanych i smażonych: te metody obróbki zwiększają zawartość sodu i tłuszczów nasyconych, co nie jest korzystne dla zdrowia.
      3. Sprawdzaj pochodzenie i sposób połowu: wybieraj ryby pochodzące z odpowiedzialnych połowów, które nie szkodzą środowisku. Zwróć uwagę na oznaczenia ekologiczne.
      4. Ogranicz spożycie ryb drapieżnych: miecznik, tuńczyk i marlin to ryby, które gromadzą w swoich organizmach większe ilości rtęci i innych zanieczyszczeń. Spożywaj je rzadziej.
      "Można Zdrowiej": O ZNAMIONACH I PLAMACH NA SKÓRZE. Dermatolog o plamach, raku i starzeniu się skóryKarolina DudekINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.