Najdroższe warzywo świata oczyszcza wątrobę i działa przeciwbólowo. Jakie właściwości ma wasabi?
Najdroższe warzywo na świecie, znane doskonale miłośnikom ryb i sushi, to korzeń japoński, czyli wasabi. Pierwsze wzmianki o wasabi pojawiły się ponad tysiąc lat temu. W Japonii korzeń traktowany był jako ziele lecznicze, a przede wszystkim jako odtrutka na niebezpieczne mięso ryb, które w Japonii od zawsze jadane jest zazwyczaj na surowo. Przede wszystkim wasabi wykorzystywane jest do przygotowania sushi, ale z powodzeniem można je dodawać do polskich dań z wieprzowiny, ryb oraz dziczyzny. To jednak niejedyne właściwości zdrowotne korzenia japońskiego. Jak jeszcze działa na organizm ta zielona roślina?
Wasabi, czyli korzeń japoński, spokrewniony z kapustą. Naturalnie rośnie w zimnych, zacienionych potokach górskich i pomiędzy sezonami na nieużytkowanych polach ryżowych.
Najcenniejszą częścią rośliny są jej kłącza, które wykorzystywane są tak, jak znany nam korzeń chrzanu. Aby wydobyć ostrość i smak z rośliny, musi zostać ona starta na tarce - w przeciwnym razie korzeń wasabi ma cierpki smak. Oprócz korzenia, kulinarnie wykorzystywane są także liście rośliny.
Wasabi w skali najostrzejszych pokarmów na świecie (skala Scoville’a) zajmuje siódme miejsce, jednak na jego faktyczną ostrość wpływa wiele dodatkowych czynników.
Jest także najdroższym warzywem na świecie, bowiem za kłącze o wadze 100 gram, trzeba zapłacić od 250 złotych wzwyż. Z tego właśnie powodu wasabi dostępne na sklepowych półach, zazwyczaj zawiera niewielkie ilości tej rośliny, a reszta składu to dodatki, które mają przypominać smak rośliny.
Chrzan japoński w 100 gramach zawiera około 100 kalorii. Ponadto znajdziemy w nim błonnik, białko i tłuszcze. Wasabi jest rośliną bogatą w:
- potas,
- sód,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- cynk.
Wasabi zawiera także witaminy, a wśród nich znajduje się witamina A, C i witaminy z grupy B.
Wasabi zawiera w sobie izotiocyjaniany, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne. Hamują wzrost bakterii Escherichia coli i Staphyloccocus aureus.
Wasabi od setek lat spożywane było przez Japończyków wraz z daniami zawierającymi surowe ryby i owoce morza. Roślina ta miała chronić przed śmiertelnymi skutkami zjedzenia trującej ryby, a także wspierać wątrobę w procesach detoksykacyjnych.
Oprócz tego izotiocyjaniany wykazują działanie przeciwzapalne, łagodząc bóle m.in. w zapaleniu stawów.
Wasabi zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Wspierają one odporność organizmu, oraz przyspieszają procesy trawienne. Wasabi ma także korzystny wpływ na profil lipidowy, i może obniżać stężenie cholesterolu we krwi.
Wasabi ma także działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych. Wykazano, że może ono zapobiegać rozwojowi raka sutka, żołądka oraz czerniaka. To właśnie izotiocyjaniany zawarte w roślinie eliminują wolne rodniki w organizmie, które odpowiadają za rozwój komórek rakowych.
Co ciekawe, starty korzeń japoński może być wykorzystywany do robienia okładów. Dobrze działa przeciwbólowo w przypadku bólu pochodzenia reumatycznego, nerwowego oraz mięśniowego. Wdychanie zapachu startego korzenia doskonale działa z kolei w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych - udrażnia nos i ułatwia oddychanie.
Na rynku wasabi występuje w postaci kłącza, łodygi, można je także zakupić w postaci proszku lub pasty.
Przede wszystkim wasabi wykorzystywane jest do przygotowania sushi, ale z powodzeniem możne je dodawać do polskich dań z wieprzowiny, ryb oraz dziczyzny. Wasabi w proszku można wykorzystać do przygotowania ostrych sosów albo dipów na zimno, będących dodatkiem do przekąsek.
Wasabi jest wytwarzany z korzenia rośliny Wasabia japonica. Korzeń ten jest mielony lub drobno tarty na specjalnych kamieniach do tarcia, tworząc pastę o intensywnym, ostrym smaku.
CZYTAJ TAKŻE:
Nowalijki kuszą smakiem i zapachem. Na przedwiośniu wybieraj tylko takie
Chrzan - słowiański żeń-szeń. Obowiązkowa pozycja nie tylko na Wielkanoc
Zdrowotny napój z kurkumą. Działa przeciwgrzybiczo i pomaga jelitom