Jedz zamiast owsianki. Ma "dobry" cholesterol, zbija ciśnienie, rozbudza mózg
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Przez niektórych nazywa jest nawet "królową kasz". To produkt bardzo zdrowy, odżywczy i uniwersalny. Świetnie sprawdza się w daniach obiadowych, stanowi doskonałą alternatywę dla ziemniaków, makaronów czy innych kasz (np. kaszy gryczanej). Ale od kaszy jaglanej warto też zaczynać dzień. Dlaczego warto sięgać po kaszę jaglaną i przygotowywać np. jaglankę? Odpowiadamy.
Jaglanka to idealna opcja śniadaniowa dla tych, którym znudziła się już owsianka. To nic innego jak kasza jaglana ugotowana na wodzie lub mleku (często też napoju roślinnym), serwowana z przeróżnymi dodatkami, najczęściej z owocami i bakaliami. Wersja wytrawna też ma swoich zwolenników - podaje się ją wtedy np. z awokado, pieczonymi warzywami, suszonymi pomidorami i przyprawami, w tym z kurkumą czy tymiankiem.
Podstawą jaglanki jest najczęściej kasza jaglana (choć można ją przygotować też na bazie płatków jaglanych). Pozyskiwana jest ona z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Należy do kasz gruboziarnistych jak kasza gryczana czy kasza pęczak (kasze gruboziarniste uznaje się za najzdrowsze - mają one więcej witamin oraz składników mineralnych niż kasze drobnoziarniste). To, co wyróżnia kaszę jaglaną, to m.in. większa niż w innych kaszach ilość tłuszczów. Poza tym jest niezwykle wartościowa ze względu na dużą zawartość białka. Jest też źródłem najbardziej potrzebnych organizmowi węglowodanów, czyli węglowodanów złożonych. Ich zdolność do powolnego uwalniania energii pozwala utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, zapewniając długotrwałe uczucie sytości i siły. Surowa zawiera ok. 8 g błonnika na 100 g.
Jedząc kaszę jaglaną, dostarczymy organizmowi również żelaza, magnezu, potasu, fosforu, witamin z grupy B i krzemu.
Kasza jaglana jest produktem, który nie zawiera glutenu, dlatego może być wykorzystywana w komponowaniu diet bezglutenowych. Stanowi doskonałą alternatywę dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.
Kasza jaglana zawiera imponujący zestaw składników odżywczych i jej spożywanie przyniesie organizmowi wiele korzyści. Nie wspomnieliśmy, że stanowi też bogactwo polifenoli, m.in. kwasu chlorogenowego i kumarynowego, a także karotenoidów, w tym zeaksantyny. "Wymiatają" one wolne rodniki, zmniejszając ryzyko wielu chorób takich jak choroby serca i nowotwory.
Kasza jaglana przyczynia się do podwyższenia "dobrego" cholesterolu, zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia krwi i poziomu insuliny oraz glukozy. Obecna w niej lecytyna nie jest też bez znaczenia dla właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Spożywanie kaszy jaglanej ma właściwości alkalizujące, poprawia odporność, wspiera prawidłowe funkcjonowanie żołądka, śledziony i trzustki. Pomoże przy niestrawności, wymiotach i biegunkach. Za sprawą krzemu wywiera wpływ na prawidłowy wzrost i wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Badania pokazują, że kasza jaglana pomaga też schudnąć.
Jaglanka to świetne danie na śniadanie, ale też drugie śniadanie i kolację. Niewątpliwym plusem jest to, że przygotowuje się ją dość szybko. Jest sycąca i pozwala wejść w nowy dzień z dużą dawką dobrej energii. Jaglanka zapewni organizmowi wszystko, czego potrzebuje. Zmniejszy uczucie zmęczenia i znużenia, wspomoże pracę mózgu, może pomóc zredukować stres.
Pamiętaj jednak o właściwym przechowywaniu kaszy jaglanej - w ciemnym miejscu i szczelnie zamkniętym opakowaniu, bo utleniające się kwasy tłuszczowe będą nadawać jej gorzki, nieprzyjemny smak, a nie o to chodzi - dania z kaszą jaglaną mają smakować i dawać przyjemność, a nie je odbierać.
Do przygotowania najprostszej jaglanki (to tylko jedna z wersji, sposoby przygotowania jaglanki są różne) potrzebujesz:
- jednej szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej, dobrej jakości,
- ulubionych owoców - mogą to być borówki, maliny, nektarynki, banany (możesz użyć też suszonych owoców),
- miodu - do smaku,
- orzechów, migdałów (migdały możesz podprażyć na suchej patelni).
Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz. Możesz to zrobić na sitku pod bieżącą wodą lub w garnku, zmieniając wodę. Po wypłukaniu włóż kaszę do garnka, zalej szklanką mleka i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i na minimalnej mocy palnika gotuj kaszę pod przykryciem przez kilkanaście minut (ok. 12-13). Kasza wchłonie mleko (niektórzy wolą bardziej płynną konsystencję i jeśli ty też, to możesz już po ugotowaniu kaszy dodać do niej nieco mleka). Potem już tylko przełóż ją na talerz, dodaj ulubione owoce i inne dodatki, np. orzechy czy migdały. Polej miodem.
CZYTAJ TAKŻE:
Tymi dodatkami "psujesz" zdrową owsiankę. Sprzyjają cukrzycy
Syci, odżywia i hamuje napady głodu. Jedz codziennie jeden, jeśli chcesz schudnąć
Najlepsze dodatki do kawy. Dzięki nim będzie pobudzać metabolizm i spalać tłuszcz