Zdrowsze od zwykłych jajek. Mniej cholesterolu, więcej białka i żelaza

Skorzystaj z ich potencjału nie tylko podczas planowania menu na Wielkanoc. Ze względu na zawartość cennych substancji, oddziałują na organizm na wielu polach. Takiego wzmocnienia potrzebuje każdy - niezależnie od pory roku. Jajka przepiórcze, bo o nich właśnie mowa, to prawdziwa bomba smakowo-witaminowa. Włącz jajka przepiórki do diety - szybko odczujesz efekty. Jakie? Wymieniamy poniżej.

Jajka przepiórcze - właściwości odżywcze

Malutki jajka przepiórki z charakterystyczną beżową skorupkę z brązowymi plamkami kupujemy zwykle ze względów estetycznych. A tymczasem są one bardzo zdrowe. W przeciwieństwie do jajka kurzego - jajko przepiórcze posiada zdecydowanie więcej żółtka niż białka. Ponadto pod względem odżywczym jaja przepiórcze wypadają nieco lepiej od kurzych.

Jajka przepiórcze są źródłem:

Reklama
  • antyoksydantów
  • białka
  • ryboflawiny
  • żelaza
  • witaminy A
  • witaminy z grupy B
  • witamin C, D i K
  • cynku
  • fosforu
  • magnezu
  • potasu i selenu

Posiadają również zdrowe tłuszcze nienasycone, które poprawiają kondycję serca.

Jajka znoszone przez przepiórki podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL i równocześnie obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Jajka przepiórcze warto także spożywać z uwagi na fakt, iż na długo zapewniają uczucie sytości, co zmniejsza pokusę podjadania i tym samym sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Czy jajka przepiórcze są dobre dla alergików?

W przypadku alergii na białko jaja kurzego, jeśli nie występuje u nas dość częsta alergia krzyżowa, postawmy na zamiennik w postaci jaj przepiórczych.

Wskazuje się, że jajka przepiórcze są bezpiecznym wyborem dla osób uczulonych na ich kurze odpowiedniki. Należy jednak pamiętać, że wprowadzając nowy produkt do diety alergika, zawsze trzeba bacznie obserwować reakcje organizmu. Jeśli po posiłku pojawiłyby się bóle brzucha czy wzdęcia, konieczna jest konsultacja ze specjalistą. 

Co ciekawe, prowadzone są badania na temat wpływu jaj przepiórczych na niwelowanie innych objawów wywołanymi chorobami o podłożu alergicznym. Mogą być pomocne w łagodzeniu objawów egzemy, łuszczycy, ale też kaszlu alergicznego czy kataru siennego. Jednak, by szybko zobaczyć spektakularne efekty, konieczne byłoby spożywanie ich na surowo w dużych ilościach - nawet kilkudziesięciu sztuk w ciągu tygodnia. Z pewnością więc nie należy rezygnować z profesjonalnych kuracji zalecanych przez lekarzy i polegać wyłącznie na tym produkcie. 

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

  • Wzmacniają odporność. Duża zawartość żelaza sprawia, że pomagają wzmocnić naturalne mechanizmy immunologiczne i chronią organizm przed anemią.
  • Wspierają pracę serca, redukując cholesterol i zapobiegając rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Pomagają schudnąć, więc zaleca się włączać je do diety redukcyjnej.
  • Obniżają glikemię (poziom cukru we krwi). Są zalecane w diecie z niskim indeksem glikemicznym i sprzyjają leczeniu cukrzycy.
  • Sprzyjają urodzie - zawarte w nich minerały i witaminy przyczyniają się wzmacniania włosów oraz paznokci.

Kto nie powinien jeść jajek przepiórczych?

Choć korzyści z jedzenia jaj przepiórczych jest mnóstwo, to jednak osoby z pewnymi dolegliwościami powinny od nich stronić. Spożywanie jaj przepiórczych może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi, dlatego osoby z hipoglikemią lub niedociśnieniem powinny najpierw skonsultować się lekarzem, który podejmie decyzję, czy takie jajka powinny trafić do menu.

Natomiast osoby, u których nie ma przeciwwskazań do jedzenia jaj przepiórczych, mogą dziennie zjeść 6-12 sztuk.

Co można zrobić z jaj przepiórczych?

Jaja przepiórcze z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania różnych dań, ale same w sobie mogą również posłużyć za pełnowartościowy posiłek w postaci jajecznicy. Zatem jajka przepiórcze mogą stanowić zamiennik jaj kurzych podczas przyrządzania np. ciast i naleśników.

Ugotowane na twardo jajka przepiórcze z uwagi na niewielkie rozmiary są bardzo często wykorzystywane jako dodatek do koreczków i sałatek czy pieczeni. Po przekrojeniu - pięknie się prezentują. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Objawy niedoboru witaminy D widać na skórze 

Siedem produktów, które podwyższają zły cholesterol

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL