Obniża cholesterol, przyspiesza metabolizm i pracę jelit. Niewskazany dla cukrzyków

Kaki, zwane również persymoną czy chińską śliwką, to egzotyczny owoc pochodzący z Azji o pomarańczowym odcieniu. Często można go pomylić z pomidorem śliwkowym, z uwagi na zbliżony kolor. Kaki zawiera wiele cennych składników odżywczych – z tego względu zaleca się włączenie go do swojej diety. W jaki sposób owoc wpływa na zdrowie, jak go jeść i ile ma kalorii? Wyjaśniamy.

Wartości odżywcze kaki. Czy owoc jest zdrowy?

Składniki zawarte w kaki wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Owoc ten jest nieodzownym elementem chińskiej medycyny ludowej, w której to wykorzystuje się również liście rośliny. Co ciekawe, może być również polecany osobom będącym na dietach odchudzających. Jakie konkretnie wartości odżywcze znajdziemy w kaki? Egzotyczny owoc zawiera składniki takie jak: 

Reklama
  • potas; 
  • fosfor; 
  • cynk; 
  • magnez; 
  • witamina C; 
  • witamina A; 
  • witamina E; 
  • witamina K; 
  • witaminy z grupy B; 
  • luteina i zeaksantyna; 
  • beta-karoten.

Jak widać, kaki to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Składniki te regulują wiele ważnych funkcji zachodzących w organizmie i wykazują działanie prozdrowotne. Beta-karoten korzystnie wpływa na ostrość widzenia, z kolei zeaksantyna to przeciwutleniacz wspomagający redukcję wolnych rodników. Kaki obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu, przez co jest polecany osobom cierpiącym na schorzenia związane z układem krążenia. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że owoc wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe

Ile kalorii ma kaki? W 100 g tego owocu znajduje się jedynie 70 kcal. To świetna wiadomość dla osób będących na diecie i chcących zgubić zbędne kilogramy. Z pewnością docenią one również to, że kaki wspiera działanie układu pokarmowego i podkręca metabolizm, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Oczywiście zaleca się konsumpcję kaki z umiarem, ponieważ owoc zawiera dużo cukru (12,5 g na 100 g). 

Jak jeść kaki? Słodki owoc to doskonały dodatek do śniadań

Wiele osób nigdy nie miała styczności z kaki. Wobec tego często zastanawiają się, w jaki sposób jeść ten egzotyczny owoc. Dojrzałe owoce najlepiej jeść surowe – wówczas zachowają swoje prozdrowotne właściwości. Kaki można dodać do śniadania (owsianki, granoli) czy wykorzystać jako składnik do pysznej sałatki owocowej. Często spożywa się je również jako codzienną przekąskę.

Jak smakuje kaki? Owoc ma miękki miąższ, który w smaku jest słodki i lekko kwaskowaty. Może przypominać nieco śliwkę lub gruszkę. Ważne, by sięgać po dojrzałe okazy, ponieważ niedojrzałe kaki może mieć gorzki smak. 

Owoc kaki – skutki uboczne. Egzotyczny przysmak nie dla każdego?

Pomimo tego, że owoc kaki ma wiele drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie, to jednak nie poleca się go każdemu. W szczególności powinny ograniczyć go osoby cierpiące na cukrzycę – kaki zawiera dużo cukru. Diabetycy powinni spożywać jego umiarkowane ilości, najlepiej po uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Z egzotycznego owocu powinny także zrezygnować osoby, które są na niego uczulone. Zjedzenie przez alergików nawet niewielkiej ilości kaki może skończyć się bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym (biegunka, wymioty, bóle brzucha) i nie tylko.

CZYTAJ TAKŻE: 

Melon nawadnia, oczyszcza organizm i przyspiesza chudnięcie. Tylko który wybrać?

Smaczne owoce o niezwykłej mocy. Działają niczym botoks na skórę

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL