Orzechy popularne w Indiach czy Tajlandii. Są źródłem "witaminy młodości", zbijają cholesterol
Orzechów potrzebuje mózg, orzechy są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Regularnie spożywane zmniejszają ryzyko otyłości i zaburzeń metabolicznych, a nawet zachorowania na nowotwory. Orzechy zagościły w naszej diecie, ale sięgamy już nie tylko po orzechy włoskie, laskowe, po orzechy nerkowca czy orzechy arachidowe, ale też odkrywamy nowe, wcześniej nam nieznane z różnych stron świata. Orzechy kemiri to wciąż dość nietypowy wybór, ale jednak zajadają się nimi mieszkańcy m.in. Indii czy Tajlandii. Dlaczego? Co warto wiedzieć o orzechach kemiri?
Orzechy kemiri lub kirimi, znane też jako orzechy świecowe (candlenuts) lub orzechy kukui, to owoce tungowca molukańskiego (spotkamy się też nazwą tung molukański) - drzewa z rodziny wilczomleczowatych, pochodzącego prawdopodobnie z Malezji, a obecnie uprawianego w licznych krajach tropikalnych i subtropikalnych. Wyglądają jak orzechy makadamia, ale są mniejsze. Jeśli chodzi o smak, jest on delikatny, lekko słodkawy, porównywany do smaku orzechów brazylijskich czy migdałów pozbawionych goryczki. Powszechnie wykorzystuje się je w kuchni indonezyjskiej, są też popularne w kuchni malajskiej, tajskiej i hawajskiej. W Polsce mało kto o nich słyszał.
Zanim przejdziemy do omówienia wartości odżywczych orzechów kemiri i ich właściwości, musimy zaznaczyć jedno - w przeciwieństwie do innych dobrze nam znanych orzechów nie nadają się do spożycia na surowo. Surowe orzechy kemiri zawierają toksyczne związki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu zaleca się ich prażenie, pieczenie lub gotowanie. Obróbka cieplna neutralizuje szkodliwe substancje i czyni orzechy kemiri bezpiecznymi do spożycia. Jeśli planujesz je wykorzystać, upewnij się, że sposób, w jaki chcesz je przygotować, będzie odpowiedni i bezpieczny dla zdrowia.
Orzechy to produkty bardzo kaloryczne, bogate w tłuszcze. Orzechy kemiri nie są wyjątkiem. Są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wartościowym źródłem białka i błonnika, zawierają witaminy i minerały takie jak witamina E, magnez, fosfor czy wapń. 100 g orzechów kemiri to ok. 700 kcal. Uwaga na substancje toksyczne - nie spożywaj ich na surowo.
Orzechy kemiri, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane, będą zdrowym wyborem.
Przede wszystkim, jak inne orzechy, dostarczą organizmowi składników istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład nienasyconych kwasów tłuszczowych - ich spożycie ma korzystny wpływ m.in. na układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny.
Poza tym orzechy kemiri są źródłem witaminy E - znanej jako "witamina młodości". Witamina E chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest niezwykle istotna dla zachowania prawidłowej funkcji błon komórkowych, m.in. neuronów, wspiera funkcjonowanie mięśni, serca czy komórek układu odpornościowego, pozwala zachować młody wygląd skóry na dłużej. Witaminy z grupy B są ważne m.in. dla utrzymania zdrowia układu nerwowego, a magnez wpływa na pracę serca i zwiększa odporność na stres.
Orzechy wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, dlatego zdecydowanie warto regularnie po nie sięgać.
Duża zawartość białka oraz błonnika pokarmowego przekłada się na dłuższe odczuwanie sytości. Jednak, jak w przypadku wszystkich orzechów, orzechy kemiri należy spożywać z umiarem, gdyż są kaloryczne. Osoby z alergią na orzechy powinny ich unikać.
Orzechy kemiri są popularne przede wszystkim w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Zajadają się nimi m.in. mieszkańcy Indonezji, Malezji, Filipin, Tajlandii czy Indii. Także na Hawajach spotyka się je wśród dodatków do potraw.
Orzechy kemiri są często mielone na pastę i dodawane do sosów, zup, dań typu curry i gulaszów - wzbogacają ich smak i konsystencję. Mogą być używane w daniach mięsnych, z owocami morza, w sałatkach, a także w deserach, szczególnie w połączeniu z owocami czy kokosem. Z orzechów kemiri pozyskiwany jest również olej, który jest używany w kuchni i kosmetykach.
Na koniec przypominamy - orzechy kemiri w przeciwieństwie do innych znanych nam orzechów, czy to włoskich, czy laskowych, przed spożyciem powinny zostać poddane odpowiedniej obróbce. Powinny też być spożywane w umiarkowanych ilościach.
Orzechy indyjskie można kupić także w Polsce, chociaż nie są tak łatwo dostępne niż inne rodzaje orzechów. Można je znaleźć w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, sklepach azjatyckich, a także w sklepach internetowych.
CZYTAJ TAKŻE:
Mnóstwo przeciwutleniaczy, mniej kalorii. Orzechy tygrysie zyskują na popularności
Zastąpi kaszę gryczaną, ziemniaki czy ryż. Pomaga chudnąć, obniża poziom cholesterolu