Zapobiegają starzeniu, obniżają ciśnienie i pomagają w odchudzaniu. Azjatycki specjał wykorzystaj w kuchni
Pędy bambusa to azjatycki specjał, jednak łatwo dostać je także w Polsce. W słoikach lub puszkach, w formie marynowanej, doskonale nadają się do sałatek i dań na ciepło, dostarczając przy tym wiele witamin i minerałów, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Dlaczego warto jeść pędy bambusa i jak je podawać? Odpowiadamy.
Jadalne pędy bambusa są częstym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Mają lekko ziemisty smak i są chrupkie, choć przed podaniem należy poddać je obróbce termicznej.
Azjaci cenią sobie ten specjał ze względu na jego walory zdrowotne - bambus jest pełen witamin i cennych składników odżywczych.
W Polsce również dostępne są pędy bambusa, jednak ze względu na trudność w transportowaniu pędów i trwałość, na naszym rynku są one dostępne w zalewie - młode pędy bambusa można kupić w puszce albo w słoiku.
Co kryją w sobie pędy bambusa? Przede wszystkim zawierają sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości i wspiera pracę układu pokarmowego. W roślinie nie brakuje także witamin:
- witamina A - wspiera odporność, ma korzystny wpływ na wzrok, a także zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych;
- witamina E - chroni przed stresem oksydacyjnym i ma udowodnione działanie przeciwstarzeniowe;
- witaminy z grupy B - wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, wspierają pracę układu odpornościowego.
Ponadto w pędach z bambusa znajdziemy wapń, sód, potas, magnez, cynk czy selen.
Duża zawartość błonnika sprawia, że pędy bambusa będą dobry uzupełnieniem diety tych osób, które zmagają się z zaparciami, są w trakcie redukcji masy ciała lub chcą powstrzymać epizody podjadania między posiłkami. Błonnik dba o stan zdrowia i wspiera działanie dobrych bakterii" w przewodzie pokarmowym.
Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika, pędy bambusa powinny do swojej diety włączyć te osoby, które zmagają się z nadwagą lub chorują na otyłość. Dodanie ich do dania obiadowego czy nawet na kanapkę, dają uczucie sytości na dłużej i hamują apetyt.
Pędy bambusa wykazują działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia i rozwój wielu chorób, w tym nowotworów i chorób serca. Fenole obecne w młodych pędach chronią organizm przed stanami zapalnymi i minimalizują ryzyko różnych infekcji.
Choć w magiczny sposób pędy bambusa nie wycofają nadciśnienia tętniczego, to dzięki dużej zawartości potasu mogą wpływać na poziom elektrolitów w organizmie. Potas ma wpływ na kurczliwość naczyń krwionośnych, przez co jest pierwiastkiem kluczowym w przypadku leczenia nadciśnienia tętniczego czy innych chorób sercowo-naczyniowych. Z powodzeniem może być włączony do diety osób z problemami kardiologicznymi.
Pędy bambusa doskonale nadają się do dań, których bazą jest ryż. Nadadzą się do smażonych dań z woka, tajskiego curry, ale także sajgonek czy zup. Dobrze smakują w sałatkach, w połączeniu z marchewką, ogórkami oraz ziarnami sezamu.
Pędy można dodawać do klasycznych zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych, omletów lub przygotować z nich sos - zblendowane pędy bambusa z przyprawami i czosnkiem doskonale będą pasowały do klasycznych kanapek czy wrapów.
CZYTAJ TAKŻE:
Sekret długowieczności z warzywniaka. Lubiane warzywo to źródło sulforafanu
Francuska pietruszka działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Pij, a zbijesz też ciśnienie
Jedzenie tych owoców może nam dać kilka dodatkowych lat życia. Tak wynika z badań