Przejadłeś się pączkami? Wypij, a ulżysz jelitom i unormujesz glikemię
Uczucie ciężkości, wzdęcie lub gazy, a także bóle i zawroty głowy, uczucie zmęczenia i senność poposiłkowa - to wszystko może ci się przydarzyć jeśli w tłusty czwartek zamiast jednego pączka, skusiłeś się na kilka, a pominąłeś normalne zbilansowane posiłki. Co zrobić, by ulżyć układowi pokarmowemu, wesprzeć wątrobę, obniżyć glikemię i poczuć się lepiej. Zrób domowy napar na trawienie z tego, co masz w kuchni.
Tradycja nakazuje, by w tłusty czwartek spróbować choć jednego pączka, ale mało kto poprzestaje na tej liczbie. Niestety karnawałowe wypieki są wyzwaniem dla przewodu pokarmowego i całego organizmu.
Po ich spożyciu mogą się pojawić:
- uczucie ciężkości, pełności,
- dyskomfort w obrębie brzucha,
- odbijanie,
- wzdęcia
- zaparcia,
- zgaga,
- nudności,
- biegunka.
Ze względu na szybko podnoszący się poziom cukru we krwi, czyli glikemii, jaka następuje po zjedzeniu dużej ilości słodyczy, może są także objawy ze strony układu nerwowego: zawroty głowy i uczucie zmęczenia, senność poposiłkowa, będą informacją o zbyt wysokim poziomie insuliny we krwi.
Nieprzyjemnym skutkom ubocznym karnawałowego ucztowania można zapobiec. Jednym ze sposobów są domowe napary. Poniżej omawiamy cztery, po które warto sięgnąć.
Koper włoski jest sprzymierzeńcem w walce z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Działa rozkurczowo i wiatropędnie, wspomaga perystaltykę jelit, polecany jest przy skurczach i bólach żołądka, przy wzdęciach, kolkach i uczuciu pełności. Stosuje się go nawet u niemowląt. Jedną łyżeczkę owoców kopru włoskiego należy rozdrobnić, zalać jedną filiżanką wrzącej wody, a następnie zaparzać pod przykryciem 10 do15 minut. Pij ciepły, przecedzony.
Kminek jest jedną z częściej stosowanych przypraw w kuchni. Nie wszyscy wiedzą, że ma za zadanie nie tylko wzbogacać smak potraw. Doświadczone gospodynie dodają go do tłustych i ciężkostrawnych dań, by wspomóc proces trawienia. Kminek zwiększa aktywność enzymów trawiennych i uwalnianie żółci z wątroby. Rozluźnia tkankę mięśni gładkich przewodu pokarmowego, łagodząc objawy niestrawności - gazy, skurcze, wzdęcia.
Po obfitym posiłku sięgać po napar z kminku. Łyżeczkę nasion kminku należy rozdrobnić (najlepiej w moździerzu), a następnie zalać szklanką gorącej wody. Po ok. 15 minutach miksturę przelewa się przez sito. I gotowe.
Rośliną, która może pomóc w obniżeniu poziomu cukru w organizmie, jest popularna pokrzywa, znana głównie ze swoich właściwości moczopędnych i detoksykujących. Pokrzywa oczyszcza organizm i pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi, obniżając go. Zalecana jest przy wszystkich typach cukrzycy (należy skonsultować kurację z lekarzem). Napar z niej jest niezwykle delikatny w smaku. Korzystnie działa również na dolegliwości żołądkowe. Diabetycy śmiało mogą zastąpić pokrzywą herbatę.
Anyż jest częstym składnikiem herbat ziołowych poprawiających trawienie. Ale już samo żucie nasion po posiłku jest sposobem na to, by uniknąć problemów trawiennych. Substancje zawarte w anyżu gwiaździstym działają rozkurczowo, dzięki temu łagodzą wzdęcia i skurcze jelit, kiedy zjemy za dużo i za ciężko. Z anyżu, podobnie jak z kminku, także można przygotować napar. Łyżeczkę sproszkowanych owoców anyżu zalewa się szklanką wrzątku i zaparzaj przez 10-15 minut. Pij po wystudzeniu. Napar z anyżu zadziała m.in. rozkurczowo, wiatropędnie i przeciwwymiotnie.
CZYTAJ TAKŻE:
10 ziół, które pomagają utrzymać cukier w ryzach
Najczęściej popełniane błędy w diecie na insulinooporność. Pięć posiłków dziennie to jeden z nich
Pierwsze objawy insulinooporności to wcale nie tycie. Zauważysz rano i po jedzeniu